Colt Forum banner

1942 Colt 1911A1 „United States Property” „US Army”

8K views 25 replies 9 participants last post by  TheDS  
#1 ·
Ludzie, odziedziczyłem ten wyprodukowany w 1942 roku Colt 1911A1 i próbuję dowiedzieć się, co mam, zanim poszukam dla niego stałego domu. Jestem strzelcem, a nie kolekcjonerem, więc nie zamierzam go zatrzymywać.

Zrobiłem trochę badań, więc wiem, że został wyprodukowany w 1942 roku, a historia rodziny, którą o nim znam, mówi, że został kupiony od DCM po wojnie i od tego czasu jest w rodzinie. Próbuję oszacować przybliżoną wartość.

Jestem pewien, że niektórzy kolekcjonerzy tutaj prawdopodobnie wiedzą DUŻO więcej o tym pistolecie niż ja i byłbym wdzięczny za pomoc! Załączyłem kilka migawek i z przyjemnością dostarczę więcej informacji, jeśli będzie to potrzebne.

Wielkie dzięki!

Scott
Arvada, CO
707723
707724
707725
707726
707727

#4 ·
Jeśli chodzi o to, co masz i ceny...

Usłyszysz terminy DCM ( Director of Civilian Marksmanship ) i CMP ( Civilian Marksmanship Program ) używane zamiennie w odniesieniu do sprzedaży broni palnej, takiej jak 1911 i M1 Garand, lub sponsorowania zawodów National Trophy Matches.

CMP wyceniło pistolety 1911, które sprzedaje, po uczciwej wartości rynkowej, zgodnie z ustawodawstwem CMP.

Service Grade 1050 $. Pistolet może wykazywać drobne wżery i zużycie na powierzchniach zewnętrznych i powierzchniach tarcia. Uchwyty są kompletne, bez pęknięć. Pistolet jest w stanie nadającym się do wydania. Pistolety mogą zawierać części komercyjne.

Field Grade 950 $. Pistolet może wykazywać drobne ślady rdzy, wżery i zużycie na powierzchniach zewnętrznych i powierzchniach tarcia. Uchwyty są kompletne, bez pęknięć. Pistolet jest w stanie nadającym się do wydania. Pistolety mogą zawierać części komercyjne.

Rack Grade 850 $. Pistolet będzie wykazywał rdzę, wżery i zużycie na powierzchniach zewnętrznych i powierzchniach tarcia. Uchwyty mogą być niekompletne i wykazywać pęknięcia. Pistolet wymaga drobnych prac, aby powrócić do stanu nadającego się do wydania, ale jest funkcjonalny. Pistolety mogą zawierać części komercyjne.

Klasa aukcyjna (Sprzedaż zostanie określona przez licytację pistoletu). Stan pistoletu aukcyjnego zostanie opisany po wystawieniu na aukcję. Uwaga: Jeśli kupiłeś już pistolet 1911 od CMP, nie będziesz mógł kupić pistoletu aukcyjnego 1911. Jeśli kupisz pistolet aukcyjny 1911, Twoje nazwisko zostanie usunięte z sekwencyjnej listy. Powtórni nabywcy nie są dozwoleni, dopóki wszystkie otrzymane zamówienia nie zostaną zrealizowane. Pistolety mogą zawierać części komercyjne.

Wszystkie pistolety są sprawdzane i testowane przez CMP. Koszt wysyłki jest wliczony w cenę.

#5 ·
Proszę zrozumieć, że ten pistolet jest w mojej rodzinie od dłuższego czasu (ponad 50 lat). To nie jest ostatni zakup CMP. Uważam, że jest w niezwykle dobrym stanie, ale nie jestem ekspertem od kolekcjonerskich Coltów.

Jeśli chodzi o to, co masz i ceny...

Usłyszysz terminy DCM (Director of Civilian Marksmanship) i CMP (Civilian Marksmanship Program) używane zamiennie w odniesieniu do sprzedaży broni palnej, takiej jak 1911 i M1 Garand, lub sponsorowania zawodów National Trophy Matches.

CMP wyceniło pistolety typu 1911, które sprzedaje, po uczciwej wartości rynkowej, zgodnie z ustawodawstwem CMP.

#7 ·
Podczas sprzedaży DCM pistolet, który dostałeś, był kwestią szczęścia. Obejmowały one pistolety nowe w pudełku, jak i pistolety, które niedawno przeszły remont. Przewińmy około 60 lat do przodu do sprzedaży CMP, a pistolety sprzedawane obecnie przeszły tyle remontów, że niektóre mają bardzo lekkie litery po powtarzającym się piaskowaniu. Jeśli CMP natknie się na pistolet lepszy niż przeciętny, trafia on na aukcję i do najwyższego oferenta. Colt, który pokazujesz, w żaden sposób nie dorównuje obecnym pistoletom w sprzedaży, ale musisz go sprawdzić, aby upewnić się, że jest nadal poprawny.

Zamek będzie miał numer seryjny odbiornika wybity pod płytką blokującą iglicę. Wciśnij iglicę na tyle, aby zwolnić płytkę blokującą i przesuń płytkę w dół.

Lufa powinna mieć COLT .45 AUTO wytłoczone z boku komory lufy tuż nad występem i małe G przed występem. Okładziny wydają się być prawidłowym małym pierścieniem z pustym tyłem.

Daj nam znać, co znajdziesz.

#9 ·
Ach! Dzięki... Nie wiedziałem o numerze seryjnym zamka ani oznaczeniach lufy. Nie mogłem znaleźć żadnych oznaczeń na lufie - więc zakładam, że to nie oryginalna lufa Colta, ale zamiennik. Numer seryjny zamka pasuje i dołączyłem zrobione przeze mnie zdjęcie.

I sądzę, że magazynek jest nowszą wymianą. Wygląda na dużo nowszy.

-Scott

#11 ·
Czy usunąłeś lufę, ponieważ oznaczenia znajdują się na spodzie? Byłoby niezwykłe, gdyby jakakolwiek lufa nie miała żadnych oznaczeń, zwłaszcza taka, która była tak długo poza obiegiem.

Mam nadzieję, że znajdziesz oznaczenia lufy, ale w przeciwnym razie Twój Colt jest oryginalny, tak jak został wydany.

To są oznaczenia, które znajdowałyby się na oryginalnej lufie.

#19 ·
Zaproponowano mi około 2500 dolarów za moją 43' Ithacę. Jest w pełni oryginalna i ma trochę rodowodu, ponieważ wiem, kto ją nosił.
Cokolwiek zrobisz, nie akceptuj tej oferty. Ithaca z tego okresu jest warta co najmniej 3 razy więcej dla wielu kolekcjonerów... i więcej dla kogoś, kto po prostu musi ją mieć.

#16 ·
To jest 43', więc przypuszczam, że została wydana późno w czasie wojny... a w kaburze na piersi oficera nie byłaby zbyt często używana. Może została ponownie zaparkowana w teatrze działań? Oto trochę informacji na ten temat.

przy okazji, jak ustaliłeś, że została wyprodukowana przez 807.?
TheDS,

Pierwszy blok numerów seryjnych przypisany do Ithaca (856405 - 916404).

Z poważaniem,

#20 ·
Ludzie, odziedziczyłem tego Colta 1911A1 z 1942 roku i próbuję dowiedzieć się, co mam, zanim poszukam dla niego stałego domu. Jestem strzelcem, a nie kolekcjonerem, więc nie zamierzam go zatrzymywać.

Zrobiłem trochę badań, więc wiem, że został wyprodukowany w 1942 roku, a historia rodzinna, którą o nim znam, mówi, że został kupiony od DCM po wojnie i od tego czasu jest w rodzinie. Próbuję oszacować przybliżoną wartość.

Jestem pewien, że niektórzy kolekcjonerzy wiedzą o tym pistolecie DUŻO więcej niż ja i byłbym wdzięczny za pomoc! Załączyłem kilka zdjęć i z przyjemnością udostępnię więcej informacji, jeśli będzie to potrzebne.

Wielkie dzięki!

Scott
Arvada, CO View attachment 707723 View attachment 707724 View attachment 707725 View attachment 707726 View attachment 707727
Wygląda ładnie, ładne, oryginalne wykończenie Colta. Jeśli wszystkie części są prawidłowe, a lufa jest oryginalna, Twój pistolet jest wart co najmniej 3500-4000 dolarów dla wielu poważnych kolekcjonerów.

#23 · (Edited)
Czy to możliwe, że moje wykończenie jest du lite blue? Nie jestem ekspertem od wykończeń, po prostu zakładam, że jest parkerowane. Wyszukałem w Google kilka wykończeń du lite Ithacas i wyglądają podobnie.

TheDS,

Jeśli Twój Ithaca (No 857211) jest oryginalny, najprawdopodobniej będzie to DuLite.

Ithaca używała procesu DuLite w swoich wczesnych pistoletach. W lipcu 1943 roku rozpoczęli parkeryzację w zakresie numerów seryjnych 88XXXX (Meadows). (Trudno jest sfotografować wykończenie DuLite,...najlepiej na zewnątrz w pochmurny dzień.)

Oto DuLite w pochmurny dzień.
Image

Z poważaniem,