Colt Forum banner
241 - 260 of 413 Posts
Mam 104680, zostało wysłane do Schoverling Daly and Gales NY w 1888 roku. Miało oksydowane wykończenie z lufą 5 1/2 cala w kalibrze 44-40. Zostało skrócone do 4,75 i obecnie ma niklowane wykończenie. Posiada również numer 95438 z kalibru 45 colt, pierwotnie skonfigurowany z lufą 7,5 cala z oksydowanym wykończeniem, wysłany do NY w 1883 roku

Mam 104690, został wysłany do Hartley i Gram NY w 1886 roku z 3 innymi pistoletami. Miał oksydowane wykończenie z lufą 7 1/2 cala w kalibrze 44-40. Został skrócony do 4,75 i obecnie ma niklowane wykończenie. Posiada również numer 95438 z kalibru 45 colt, pierwotnie skonfigurowany z lufą 7,5 cala z oksydowanym wykończeniem, wysłany do Hartley i Gram NY 8 sierpnia 1883 roku z 50 innymi pistoletami.
Na dole jest 104690 na taśmie i obudowie spustu, Rama to 95438, to 44-40 nikiel i złote wykończenie / przerabiane jakiś czas temu

Chłopaki, mam tu intrygujące pytanie. W lutym 2020 roku wysłałem moją armatę 1875 Colt SAA do Johna Kopeka. Z niecierpliwością przejrzałem jego raport, kiedy go dostałem z powrotem, ale teraz, kiedy zaangażowałem się w kilka dodatkowych Coltów w podobnym stylu vintage, mam kilka prawdziwych pytań dotyczących tego raportu. Zastanawiam się, czy powinienem skontaktować się z nim z tymi pytaniami, ale zanim to zrobię, chciałbym poruszyć moje pytania tutaj, zanim przedstawię je jemu, co może uznać za 'głupie' pytania.

Na stronie 2/pozycja 1 jego raportu dotyczącego lufy stwierdza, że jest to zamiennik pochodzący z rewolweru U.S. Cavalry #33051. Po niedawnym zdjęciu zespołu wyrzutnika stwierdziłem, że numer seryjny na lufie to 3057. Jak te numery korelują? Myślałem, że numer seryjny lufy będzie taki sam jak numer seryjny rewolweru, do którego pierwotnie została dopasowana. Jeśli tak nie jest, w jaki sposób można prześledzić, który numer seryjny lufy pochodził z którego numeru seryjnego SAA?

Jego następny komentarz jest taki, że inicjały Podinspektora "DFC" na spodzie tej lufy są fałszywe (?), i są wybite do góry nogami. Z (5) lub (6) SAA, które widziałem osobiście lub na wiarygodnych stronach internetowych z aukcjami, inicjały są wybite w kierunku identycznym jak moje.

Wszelkie opinie na temat tego, co się tu dzieje, będą mile widziane.

Dzięki,

Randy

Zadzwoniłbym do Johna Kopeca, aby wyjaśnić, czego nie rozumiesz. Zgadzam się, że „D.F.C” na spodzie lufy jest zbyt widoczne i najprawdopodobniej fałszywe. Nie jestem pewien, dlaczego powiedział, że jest do góry nogami, ponieważ widziałem je w obie strony, ale w przeważającej mierze w kierunku twojego, od lewej do prawej.

Kiedy John stwierdza, że ​​część jest zamiennikiem z powodu nieprawidłowego numeru seryjnego, dzieje się tak dlatego, że ma poufne zapisy, które prowadził przez ponad pół wieku i kiedy ostatni raz widział ten rewolwer lub był tego świadomy, konfiguracja była inna.

Zwróciłbym się do Johna Kopeca o wyjaśnienie tego, czego nie rozumiesz. Zgadzam się, że "D.F.C" na spodzie lufy jest zbyt widoczne i najprawdopodobniej fałszywe. Nie jestem pewien, dlaczego powiedział, że jest do góry nogami, ponieważ widziałem je w obie strony, ale w przeważającej mierze w kierunku, w którym jest twoja, od lewej do prawej.

Kiedy John stwierdza, że ​​część jest zamiennikiem z powodu nieprawidłowego numeru seryjnego, dzieje się tak dlatego, że ma poufne zapisy, które prowadził przez ponad pół wieku i kiedy ostatni raz widział ten rewolwer lub był tego świadomy, konfiguracja była inna.
Dzięki za te informacje.

Nadal jestem ciekaw numeru lufy. Czy to jak numer „partii”, w którym Colt być może wyprodukował wiele luf z określonego procesu metalurgicznego/produkcyjnego, które wszystkie miałyby ten sam numer wytłoczony na tej partii luf? Po prostu nie ma sensu mieć zupełnie innego numeru seryjnego dla rewolweru i lufy.

Randy

Dzięki za te informacje.

Nadal jestem ciekaw numeru lufy. Czy to jak numer „partii”, gdzie Colt być może wyprodukował wiele luf z określonego procesu metalurgicznego/produkcyjnego, które wszystkie miałyby ten sam numer wybity na tej partii luf? Po prostu nie ma sensu mieć zupełnie innego numeru seryjnego dla rewolweru i lufy.

Randy
Dzięki za te informacje.

Nadal jestem ciekaw numeru lufy. Czy to jak numer „partii”, gdzie Colt być może wyprodukował wiele luf z określonego procesu metalurgicznego/produkcyjnego, które wszystkie miałyby ten sam numer wybity na tej partii luf? Po prostu nie ma sensu mieć zupełnie innego numeru seryjnego dla rewolweru i lufy.

Randy
Jak niewątpliwie wiesz, Colt nie produkował żadnych luf 5 1/2" dla armii amerykańskiej jako nowych pistoletów. Wszystkie pierwotnie miały lufy 7 1/2". Kiedy zostały wysłane do zbrojowni w celu renowacji, lufy zostały skrócone do 5 1/2" i stały się znane kolekcjonerom jako modele artyleryjskie. Niektóre zostały wysłane do Colta w celu renowacji i tylko te będą miały oryginalne części z pasującymi numerami seryjnymi, w tym lufę.

Wszystkie odnowione modele artyleryjskie zbrojowni będą miały części z mieszanymi numerami. Nie próbowali dopasować oryginalnych części podczas ponownego montażu pistoletu, tak jak robił to Colt. Twoja lufa ma częściowy numer seryjny, Colt nie miał numerów partii. To właśnie Kopec ma na myśli, kiedy powiedział, że lufa jest zamiennikiem o numerze SAA #33051 (właściwie miał na myśli 33057). Druga możliwość jest taka, że jeśli wszystkie pozostałe części z numerami seryjnymi pasują do twojej broni, co wydaje się, że tak jest (ponieważ widzę przynajmniej ramę i osłonę spustu), to mogła to być pierwotnie fabrycznie odnowiona artyleria Colta, ale lufa została ponownie wymieniona po opuszczeniu fabryki Colta.

Dlatego podsumowując:
#1. Colt nie używał pełnego numeru seryjnego na lufach i cylindrach, używał tylko ostatnich czterech numerów, gdy numer seryjny ma ponad cztery cyfry, jak w twoim przypadku. Zatem twoja lufa pochodzi z pistoletu #33057. Gdyby twoja broń miała oryginalną lufę, byłaby oznaczona numerem 7805.

#2. Ostatnia cyfra 1 zamiast prawidłowej cyfry 7 w liście Kopeca to literówka. Zadzwoniłbym do niego, a on wyśle ci poprawiony list.

Jak niewątpliwie wiesz, Colt nie produkował żadnych SAAs z lufą 5 1/2" dla wojska amerykańskiego jako nowe pistolety. Wszystkie pierwotnie miały lufy 7 1/2". Kiedy zostały wysłane do zbrojowni w celu renowacji, lufy zostały skrócone do 5 1/2" i stały się znane kolekcjonerom jako modele artyleryjskie. Niektóre zostały wysłane do Colta w celu renowacji i tylko te będą miały oryginalne części z pasującymi numerami seryjnymi, w tym lufę.

Wszystkie odnowione w zbrojowni modele artyleryjskie będą miały części o mieszanych numerach. Nie próbowano dopasowywać oryginalnych części podczas ponownego montażu pistoletu, tak jak robił to Colt. Twoja lufa ma częściowy numer seryjny, Colt nie miał numerów partii. To właśnie ma na myśli Kopec, kiedy powiedział, że lufa jest zamiennikiem o numerze SAA #33051 (właściwie miał na myśli 33057). Druga możliwość jest taka, że wszystkie pozostałe części z numerem seryjnym pasują do twojego pistoletu, co wydaje się mieć miejsce (ponieważ widzę przynajmniej ramę i osłonę spustu), mógł to być pierwotnie fabrycznie odnowiony model artyleryjski Colta, ale lufa została ponownie wymieniona po opuszczeniu fabryki Colta.

W związku z tym podsumowując:
#1. Colt nie używał pełnego numeru seryjnego na lufach i cylindrach, używał tylko ostatnich czterech numerów, gdy numer seryjny ma ponad cztery cyfry, jak w twoim przypadku. Zatem twoja lufa pochodzi z pistoletu nr 33057. Gdyby twój pistolet miał oryginalną lufę, byłaby ona oznaczona numerem 7805.

#2. Ostatnia cyfra 1 zamiast prawidłowej cyfry 7 w liście Kopeca to literówka. Zadzwoniłbym do niego, a on wyśle ci poprawiony list.
Numer seryjny na spodzie ramy chwytu również pasuje do numeru seryjnego ramy i osłony spustu. Cylinder nie jest oznaczony numerem seryjnym. Twoje wyjaśnienie, że Colt używał tylko ostatnich 4 cyfr numeru seryjnego rewolweru, wyjaśnia wszystko, w tym błąd Kopeca z jego numerem seryjnym dla lufy. Mam kilka sztuk 1851 Navies i taka była ich polityka również w przypadku cylindrów/klinów/trzpień (używanie tylko ostatnich 4 cyfr).

Załączyłem kopię strony 1 listu i zdjęcie spodu paska tylnego.

Dzięki wszystkim -- skontaktuję się z Kopecem w sprawie poprawki do mojego listu.

Randy

Image
Image

Jak niewątpliwie wiesz, Colt nie produkował żadnych SAA z lufami 5 1/2" dla wojska amerykańskiego jako nowe pistolety. Wszystkie pierwotnie miały lufy 7 1/2". Kiedy zostały wysłane do zbrojowni w celu remontu, lufy zostały skrócone do 5 1/2" i stały się znane kolekcjonerom jako modele artyleryjskie. Niektóre zostały wysłane do Colta w celu remontu i tylko te będą miały oryginalne części z pasującymi numerami seryjnymi, w tym lufę.

Wszystkie odnowione w zbrojowni modele artyleryjskie będą miały części o mieszanych numerach. Nie próbowano dopasowywać oryginalnych części podczas ponownego montażu pistoletu, tak jak robił to Colt. Twoja lufa ma częściowy numer seryjny, Colt nie miał numerów partii. To właśnie ma na myśli Kopec, kiedy powiedział, że lufa jest zamiennikiem, ponumerowanym do SAA #33051 (właściwie miał na myśli 33057). Druga możliwość jest taka, że wszystkie pozostałe części z numerami seryjnymi pasują do twojego pistoletu, co wydaje się mieć miejsce (ponieważ widzę przynajmniej ramę i osłonę spustu), mógł to być pierwotnie fabrycznie odnowiony model artyleryjski Colta, ale lufa została ponownie wymieniona po opuszczeniu fabryki Colta.

Dlatego podsumowując:
#1. Colt nie używał pełnego numeru seryjnego na lufach i cylindrach, używał tylko ostatnich czterech numerów, gdy numer seryjny ma ponad cztery cyfry, jak w twoim przypadku. Zatem twoja lufa pochodziła z pistoletu #33057. Gdyby twój pistolet miał oryginalną lufę, byłaby oznaczona numerem 7805.

Moja interpretacja listu Johna Kopeca jest taka, że lufa, która jest na nim teraz, jest zamiennikiem, zastępującym lufę przymocowaną do rewolweru, gdy został on ponownie skonfigurowany w konfiguracji artyleryjskiej. Wydaje się to spójne w sformułowaniach, takich jak wtedy, gdy opisuje inne wymienione części, takie jak chwyty.

MMW.

Moja interpretacja listu Johna Kopeca jest taka, że lufa, która jest na nim teraz, jest zamiennikiem, zastępującym lufę przymocowaną do rewolweru, gdy został on skonfigurowany w konfiguracji artyleryjskiej. Wydaje się to spójne w sformułowaniach, takich jak wtedy, gdy opisuje inne wymienione części, takie jak chwyty.

Twoje zdanie może być inne.
Tak, wiedziałem, że lufa została wymieniona, ponieważ ten SAA z 1875 roku był początkowo rewolwerem kawaleryjskim (żaden nie był produkowany w 5-1/2"). Początkowo, kiedy otrzymałem list, nie mogłem zrozumieć, w jaki sposób Kopec stwierdził, że moja lufa pochodzi z SAA s/n 33051, zwłaszcza z numerem 3057, który był wybity na lufie.

Hondo44 wyjaśnił mi to, kiedy stwierdził, że polityką Colta było stemplowanie ostatnich 4 cyfr rewolweru na lufie. Z tego wynikało jasno, że Kopec po prostu pomylił się, podając zły numer s/n SAA w sekcji 1 swojego listu - powinno być 33057 zamiast 33051. Skontaktuję się z nim, aby uzyskać poprawioną stronę 2, aby zanotować właściwy numer s/n.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc,

Randy

Zadzwoniłbym do Johna w sprawie twojego listu. Wyraźnie stwierdza on co następuje: „Lufa. Ta lufa jest zamiennikiem”. Myślę, że oznacza to nic innego jak wymienioną lufę, która została skonfigurowana do konfiguracji Modelu Artyleryjskiego, która od tego czasu została wymieniona. John ma obszerną bazę danych i może wiedzieć, jaki był numer seryjny lufy w oryginale, a przynajmniej wtedy, gdy po raz pierwszy zarejestrował dane dotyczące twojego rewolweru.

Porównaj to z rewolwerem modelu artyleryjskiego, dla którego mam list z pieczęcią zatwierdzenia Gold Seal i jak on to omawia. Z samej natury rewolweru Modelu Artyleryjskiego lufy - z nielicznymi wyjątkami - zostały wymienione od czasu pierwotnej budowy jako Model Kawaleryjski. Kiedy zostanie wysłany do Johna w celu jego fachowej oceny, należy mieć nadzieję, że lufa nie została jeszcze raz wymieniona, lub przynajmniej od czasu, gdy John był świadomy numeru seryjnego lufy, gdy został poinformowany o rewolwerze Modelu Artyleryjskiego.

Zadzwoniłbym do Johna w sprawie twojego listu. Wyraźnie stwierdza on co następuje: „Lufa. Ta lufa jest zamienna”. Myślę, że oznacza to nic innego jak tylko to, że wymieniona lufa, skonfigurowana do konfiguracji modelu artyleryjskiego, została od tego czasu wymieniona. John ma obszerną bazę danych i może wiedzieć, jaki był pierwotny numer seryjny lufy, a przynajmniej wtedy, gdy po raz pierwszy zarejestrował dane dotyczące twojego rewolweru.
Teraz, gdy zobaczyłem pierwszą stronę listu Kopeca, zgadzam się z tobą i zmieniam moją pierwotną ocenę:
A jeśli dobrze rozumiem pierwszą stronę listu Kopeca, SAA #17805 nigdy nie zostało odnowione, dlatego sama broń, bez wymienionej lufy, nie jest legalnym modelem artyleryjskim. Jak zauważa Kopec, nigdy nie został odnowiony, ani przez Colta w 1896 roku, ani przez Springfield w 1893 roku (co potwierdzają również pasujące numery seryjne #17805 na ramie, pasku chwytu i osłonie spustu).

W związku z tym SAA #17805 miało tylko jedną wymianę lufy z oryginalnej lufy 7 1/2" #7805 na lufę artyleryjską 5 1/2", która pochodziła z SAA #33057, która została odnowiona do prawdziwego modelu artyleryjskiego w renowacji Springfield z 1893 roku, CZY TEŻ TAK BYŁO? Czy Kopec sprawdził #33057 (właściwy numer) czy 33051 (numer z błędem)??
Kolejne pytanie do Kopeca!

Dobrą wiadomością jest to, że SAA #17805 może być „Custer Avengerem”.

Zadzwoniłem do Johna i on dokona korekty na stronie 2 mojego listu dotyczącej lufy pochodzącej z SAA #33057 (zamiast #33051) -- przestawiony numer.

Niedawno nabyłem (2) kolejne SAA, które z nim omówiłem -- wkrótce udadzą się w jego kierunku.

Jedna to prawdziwa artyleria z 1874 roku, która posiada list odnowy Colta.

Druga to ładna kawaleria (lufa 7-1/2") ze wszystkimi pasującymi numerami seryjnymi. Posiada stemple Henry'ego Nettletona (HN) we wszystkich właściwych miejscach. Jedynym "brakującym elementem" jest to, że ktoś spiłował "U.S." przy datach patentów. Mam nadzieję, że Colt ma list w tej sprawie. Jestem pewien, że jedynym powodem, dla którego przetrwał w tym stanie, jest to, że ktoś w armii albo zabrał go ze sobą, albo kupił po służbie.

To prawdopodobnie zakończy moją kolekcję SAA (przynajmniej do czasu, aż moje konto bankowe się zregeneruje).

Randy

Attachments

Randy,
To są dwa bardzo ładne Colty do sztuk walki. Studiując Twoje zdjęcie daty patentu na modelu Kawalerii, trudno mi dostrzec, gdzie stempel US został usunięty bez zakłócania dat patentu lub uszkadzania powierzchni. Jestem bardzo skłonny do rozważenia możliwości, że w grę wchodzi jedna z trzech rzeczy:

1. Oficer kupił model cywilny do użytku w wojsku. List od Colta to potwierdzi.
2. Model cywilny został przypadkowo włączony do zamówienia wojskowego w dziale wysyłki fabryki Colt.
3. Nie otrzymał stempla US w fabryce. Z mojego doświadczenia wynika, że fabryka popełniła prawie każdy błąd, jaki można popełnić.

Jeśli US został usunięty, bardzo łatwo to ustalić.
1. Można to zrobić za pomocą "nicodate" sprzedawanego w sklepach z monetami. Po nałożeniu # pojawi się magicznie. W rzeczywistości odsłania sprężony metal z tłoczenia w kontrastującym, ciemniejszym szarym kolorze w stosunku do otaczającego metalu.
2. Odczynnik Fry's "płyn do renowacji numerów seryjnych".
FRY'S REAGENT RESTORATION FLUID - 2 OZ
Gdzie kupić: [URL='https://www.google.com/search...d=navclient&ie=UTF-8&rlz=1T4GGRP_enUS498US498&q=fry's+reagent+where+to+buy[/url]

Bardzo interesuje mnie opinia Kopeca na ten temat!

Randy,
To są dwa bardzo ładne wojskowe Colty. Studiując twoje zdjęcie daty patentu na modelu kawaleryjskim, trudno mi dostrzec, gdzie stempel US został usunięty bez naruszania dat patentowych lub uszkadzania powierzchni. Jestem bardzo skłonny do rozważenia możliwości, że w grę wchodzi jedna z trzech rzeczy:

1. Oficer kupił model cywilny do użytku w wojsku. List od Colta to potwierdzi.
2. Model cywilny został przypadkowo włączony do zamówienia wojskowego w dziale wysyłki fabryki Colt.
3. Nie otrzymał stempla US w fabryce. Z mojego doświadczenia wynika, że ​​fabryka popełniła prawie każdy błąd, jaki można popełnić.

Jeśli US został usunięty, bardzo łatwo to ustalić.
1. Można to zrobić za pomocą „nicodate” sprzedawanego w sklepach z monetami. Po nałożeniu # magicznie się pojawi. W rzeczywistości odsłania sprężony metal ze stempla w kontrastującym ciemniejszym szarym kolorze w stosunku do otaczającego metalu.
2. Odczynnik Fry'ego „płyn do renowacji numeru seryjnego”.
FRY'S REAGENT RESTORATION FLUID - 2 OZ
Gdzie kupić: https://www.google.com/search?sourceid=navclient&ie=UTF-8&rlz=1T4GGRP_enUS498US498&q=fry%27s+reagent+where+to+buy[/url'][URL='https://www.google.com/search?sourceid=navclient&ie=UTF-8&rlz=1T4GGRP_enUS498US498&q=fry's+reagent+where+to+buy[/url']https://www.google.com/search?sourceid=navclient&ie=UTF-8&rlz=1T4GGRP_enUS498US498&q=fry's+reagent+where+to+buy[/url]

Bardzo interesuje mnie opinia Kopeca na ten temat!
Złożyłem wniosek do Archiwum Colta o list w tej sprawie. Widziałem list od Colta na temat nieco wcześniejszego SAA (s/n 34747), który datuje rewolwer na 1877 rok. Ponieważ mój s/n przyszedł po tym, list powinien być dostępny.

Naprawdę nie mogę wyczuć ani zobaczyć żadnego wcięcia w materiale, w którym U.S. zostałby spiłowany, ale taką historię mi opowiedziano. List będzie prawdziwym wyjaśnieniem. Czy ktoś wie, czy wtedy produkowano wiele takich na rynek cywilny?

Ciekawe byłoby, w którym roku lub s/n zapisano rekordy. John Kopec może wiedzieć.

Randy

Wysłałem zapytanie do Colt Archives o list w tej sprawie. Widziałem list Colta dotyczący nieco wcześniejszego SAA (s/n 34747), który datuje rewolwer na 1877 rok. Ponieważ mój s/n pojawił się po tym, list powinien być dostępny.

Naprawdę nie mogę poczuć ani zobaczyć żadnego wcięcia w materiale, w którym U.S. zostałoby spiłowane, ale taką historię mi opowiedziano. List będzie prawdziwym wyjaśnieniem. Czy ktoś wie, czy wiele takich wyprodukowano wtedy na rynek cywilny?

Ciekawe byłoby, w którym roku lub pod jakim numerem seryjnym zapisano rejestry. John Kopec może wiedzieć.

Randy
Sobota, 17 września -- Oba SAA są już w drodze do Johna Kopeca. Opublikuję oba listy tutaj, gdy je otrzymam.

Randy

Czy ktoś wie, czy wiele takich wyprodukowano na rynek cywilny?
Randy
Nie wiem, przepraszam. To, co pamiętam z książki Kopeca, to że modele kawalerii, które nie przeszły inspekcji wojskowej, były sprzedawane na rynku komercyjnym. O ile pamiętam, niektóre miały już stempel US, a niektóre nie. Kopec stwierdza, że wojskowi inspektorzy byli tak wybredni, że często nie można było nawet stwierdzić, dlaczego broń nie przeszła inspekcji!

Sobota, 17 września -- Oba SAA są już w drodze do Johna Kopeca. Opublikuję oba listy tutaj, gdy je otrzymam.

Randy
Cóż, trochę szczęścia dziś po południu -- sklep z bronią, w którym kupiłem oba te SAA, zadzwonił i powiedział, że znaleźli list z archiwum fabryki Colt dla kawalerii. Najwyraźniej wypadł, gdy otworzyli paczkę, więc teraz mam ten list (anuluję moje zapytanie do działu archiwum fabryki). Załączę tutaj kopię tego listu. Potwierdza on, że Cav był pierwotnie zakupem rządu USA.

Inny rozwój sytuacji -- (2) SAA zostały dziś po południu dostarczone do Kopeca.

Dostałem również poprawioną stronę 2 mojego listu Kopeca dla numeru seryjnego lufy na moim SAA s/n 17805.

Randy

Image

241 - 260 of 413 Posts