Colt Forum banner

BALLESTER MOLINA: Argentyński pistolet oparty na legendarnym Colcie 1911A1

12K views 49 replies 15 participants last post by  saintclair  
#1 ·
W 1927 roku Argentyńskie Siły Zbrojne i Departament Policji przyjęły Colta 1911A1 jako swój pistolet służbowy i podpisano umowę z COLT FIREARMS z Hartford w celu produkcji Colta 1911A1 w Argentynie, więc w ten sposób narodził się „ARGENTYŃSKI PISTOLET SYSTEMU 1927 COLT”, a broń była produkowana w latach 1927-1967 przez D.G.F.M. („DIRECCION GENERAL
DE FABRICACIONES MILITARES”, fabryka wojskowa), kiedy Siły Zbrojne zdecydowały się przyjąć FN-Browning Hi Power - 9 mm Luger ze względu na Traktat NATO i ten pistolet zaczął być produkowany w Argentynie zgodnie z licencją FN z Herstal.

Pistolet Ballester-Molina pojawił się w 1929 roku jako pistolet oparty na Colcie 1911A1 (i coś na hiszpańskim Star .45ACP również), ale z uproszczonymi częściami, co czyniło go tańszą bronią do zbudowania. Został zaproponowany przez „HAFDASA”, argentyńską firmę prywatną, której właścicielami byli Ballester i Molina. Zostały zbudowane od 1929 do 1955 roku

„Argentyński pistolet systemu 1927 Colt” i „Ballester Molina” były pistoletami używanymi przez wszystkie Argentyńskie Siły Zbrojne i Departamenty Policji w tamtych latach.

Blisko 15000 pistoletów każdego z nich zostało sprzedanych do Anglii podczas II wojny światowej.

Obecnie kolekcjonerzy i strzelcy nieustannie poszukują tych dwóch pistoletów w dobrym stanie. Są legendarną argentyńską ikoną. Egzemplarze w idealnym stanie są bardzo dobrze wyceniane.

Dla wszystkich tych osób, które posiadają Ballester Molina i chcą mieć oryginalną instrukcję obsługi, link do pobrania to:

http://stevespages.com/pdf/ballester_molina.pdf

Instrukcja jest napisana w języku hiszpańskim, ale nie trzeba znać tego języka. Obrazy mówią same za siebie. Chodzi o to, aby wiedzieć, które części różnią się od Colta 1911A1, więc w instrukcji jest wiele rysunków, które mogą wam wszystkim pomóc.

Chcę podziękować oyebotenowi, partnerowi na tym forum, za to, że skłonił mnie do napisania tego małego tekstu o argentyńskim pistolecie Ballester Molina

#2 ·
Czy istnieją jakieś konkretne dowody dotyczące pistoletów, które trafiły do Anglii? Istnieje kilka różnych historii, a każda z nich nieco się różni. Clawson wskazuje, że Argentyna potrzebowała dodatkowych pistoletów w czasie II wojny światowej, ale nie mogła ich kupić od Colta. Ponadto Argentyna nie miała dostępnej stali, aby zbudować własne, więc zawarła umowę z Anglią, aby dostarczyć stal, jeśli zbudują dwa pistolety dla Anglii na każdy zbudowany dla Argentyny. Następnie ilość, która trafiła do Anglii, waha się od 10 000 do 8 000.

#14 ·
Czy są jakieś konkretne dowody dotyczące pistoletów, które trafiły do Anglii? Istnieje kilka różnych historii i każda z nich nieco się różni. Clawson wskazuje, że Argentyna potrzebowała dodatkowych pistoletów w czasie II wojny światowej, ale nie mogła ich kupić od Colta. Ponadto Argentyna nie miała dostępnej stali, aby zbudować własne, więc zawarła umowę z Anglią, aby dostarczyć stal, jeśli zbudują dwa pistolety dla Anglii na każdy zbudowany dla Argentyny. Następnie ilość, która trafiła do Anglii, waha się od 10 000 do 8 000.
Łączna liczba dostarczona do Wielkiej Brytanii w czasie II wojny światowej wyniosła 8000. Zostały wysłane w partiach po 500 pistoletów. W Archiwum Narodowym w Londynie znajduje się plik dotyczący tych pistoletów. Produkcja przebiegała wolno z powodu braku maszyn, co nie miało nic wspólnego z brakiem stali. Pistolet ma drugi numer seryjny lub numer stojaka poprzedzony literą B. Najniższy, jaki widziałem, to B24, najwyższy B78XX.

Pozdrawiam

AlanD
Sydney

#3 ·
Ballister Molina jest bardziej oparty na pistolecie Star, a nie tak bardzo na M1911, chociaż używa tej samej lufy i magazynka co argentyński M1927.
Mechanizm zamka jest bardzo mocno wzorowany na Star i jest w zasadzie taki sam jak w Star .45. Nawet zatrzask magazynka jest skopiowany z Star, który później przeszedł na zatrzask magazynka typu Colt.

Niemniej jednak pistolety Star były bez wątpienia inspirowane przez Colt M1911.

Ballister Molina to moim zdaniem dobrze wykonany pistolet, ponieważ miałem ładny egzemplarz. Trochę nieporęczny w porównaniu do M1911A1.

#4 ·
Lubię wszystkie argentyńskie pistolety! Są dobrze wykonane i służyły przez długi okres. Mam dwa Argentyńskie Colty, jeden Systima, jeden HAFDASA, jeden HiPower i pistolet treningowy Air Force .22 LR. Wszystkie mają odpowiednią kaburę, a kilka ma paski na ramię. Znalezienie ich w bardzo dobrym+ stanie jest trudne, ponieważ były używane przez wiele lat i dobrze służyły.

Spędziłem około 6 miesięcy w Buenos Aires i pokochałem to miasto i ludzi! Jedzenie było wspaniałe i chodziłem do zatoki/doków na lunch w restauracji z "strzechą" co najmniej 3-4 razy w tygodniu. I TAK, wołowina jest lepsza niż kiedykolwiek myślałem, LOL!

#12 ·
Spędziłem około 6 miesięcy w Buenos Aires i pokochałem to miasto i ludzi! Jedzenie było wspaniałe i chodziłem do zatoki/doków na lunch w restauracji z "strzechą" co najmniej 3-4 razy w tygodniu. I TAK, wołowina jest lepsza niż kiedykolwiek myślałem, LOL!
Amen o Argentynie. Ukochane wspomnienia, spędziłem trochę czasu w BA w 1960 roku ---------

#5 ·
Mam pięknego argentyńskiego Colta z 1927 roku z oznaczeniami Colta po jednej stronie i oznaczeniami argentyńskimi po drugiej. Jest dobrze zbudowany i wydaje się nieco lepiej zbudowany niż niektóre Colty wyprodukowane w USA podczas II wojny światowej. Jest to swego rodzaju „sierota” w mojej kolekcji, składającej się głównie z rewolwerów.

#10 · (Edited)
Cześć georgetpr,

Pistolet Ballester-Molina pojawił się w 1929 roku jako pistolet oparty na Colcie 1911A1 (oraz na hiszpańskim Star .45ACP), ale z uproszczonymi częściami, co czyniło go tańszą bronią w budowie. Został zaproponowany przez „HAFDASA”, argentyńską firmę prywatną, której właścicielami byli Ballester i Molina. Zostały zbudowane od 1929 do 1955 roku
Myślę, że w tym akapicie jest błąd.

Albo, z tego co pamiętam, jest to „HAFDASA” (Hispano Argentina Fábrica de Automotores SA) Manufacturing Facility, która rozpoczęła działalność w 1929 roku (ale nie pistolet 'HAFDASA' 11.25/.45 ACP).

I w związku z tym produkcja pistoletów 'HAFDASA' 11.25/.45 ACP rozpoczęła się w 1938 roku.

Pierwotnie pistolety były oznaczone jako „Ballester-Rigaud”, a w 1940 lub może 1941 roku zmieniono to na „Ballester-Molina”.

Produkcja ówczesnych pistoletów 'Ballester-Molina' - o ile pamiętam - zakończyła się w 1953 roku.

#18 ·
Cześć georgetpr,

Myślę, że jest tu błąd w tym akapicie.

Albo, z tego co pamiętam, jest to zakład produkcyjny "HAFDASA" (Hispano Argentina Fábrica de Automotores SA), który rozpoczął działalność w 1929 roku (ale nie pistolet 'HAFDASA' 11.25/.45 ACP).

I z tym pistolety 'HAFDASA' 11.25/.45 ACP rozpoczęły produkcję w 1938 roku.

Początkowo pistolety były oznaczone jako "Ballester-Rigaud", a w 1940 lub może 1941 roku zmieniono to na 'Ballester-Molina'.

Produkcja ówczesnych pistoletów 'Ballester-Molina' - o ile pamiętam - zakończyła się w 1953 roku.
Dzięki za info.

Mam Rigaud, ale nigdy nie znałem różnicy między nim a Moliną.

#15 ·
Zawsze chciałem znaleźć pistolet "Ballester-Rigaud", ale nigdy go nie znalazłem. Widziałem zdjęcia, ale nigdy nie widziałem go na żywo!
Szukaj dalej! a znajdziesz ładny dla siebie i będziesz się nim cieszyć.

Są naprawdę fajne na swój sposób.

Z zawiązanymi oczami wątpię, by ktokolwiek mógł odróżnić go od modelu Colt Government.

Oczywiście wizualnie i mechanicznie są nieco inne, ale bez utraty jakości funkcji i odczuć.

Większość ludzi myli się z powodu dość powszechnej obecności numerów inwentarzowych na zamku, ramie i lufie, a czasem także na magazynkach, w porównaniu z właściwym numerem seryjnym, który znajduje się po lewej stronie obudowy sprężyny głównej.

Dotyczy to wszystkich pistoletów typu "HAFDASA" Model "O".

Należy o tym pamiętać przy zakupie, aby sprawdzić, czy Sprzedawca faktycznie wprowadził rzeczywisty numer seryjny do swoich rejestrów, a także na wszelkie dokumenty, które możesz od nich otrzymać.

Nie wszystkie pistolety Ballester-Rigaud lub Ballester-Molina miały wybite numery inwentarzowe, więc mniej zamieszania z nimi.

#17 ·
Oto interesujący artykuł opublikowany około rok temu w American Rifleman, który przykuł moją uwagę:

Śledztwo w sprawie legendy: Graf Spee i Ballester-Molina - American Rifleman

Kto wie, jaka może być prawda.

Posiadałem dwa Ballester Molinas. Oba były naprawdę dobrymi strzelcami i tak dobrymi jak typowy 1911.

Są podobne do 1911, ale także dość różne na wiele sposobów. Z łatwością mogę odróżnić BM od standardowych 1911 tylko po dotyku. BM są grubsze w chwycie, a ogólne odczucie i równowaga nie są tak smukłe (to po francusku oznacza elegancki i w stylu Colta).

#19 ·
Witaj JohnnyP,

Dziękuję za zainteresowanie, aby dowiedzieć się, na jakich warunkach Anglia nabyła broń Ballester Molina podczas II wojny światowej. Przepraszam, że nie mogłem wcześniej odpowiedzieć, ponieważ chciałem znaleźć dokładniejsze informacje, a jak wiesz, historie o broni w czasie wojny są w niektórych przypadkach niedokładne, nie wszystkie pewne, często zniekształcone, a inne przekształcone w mit. Historia pistoletu Ballester Molina ma w sobie wiele z tego wszystkiego i ma również mit, który chciałbym ci opowiedzieć. Bardzo dziękuję, że możesz dać mi jeszcze kilka dni na uzupełnienie i wyjaśnienie poszukiwanych informacji, oczywiście w miarę moich możliwości. Informacje te są z pewnością napisane po hiszpańsku, więc poświęcę dodatkowy czas na przetłumaczenie ich na język angielski. W żadnym wypadku nie jest to wysiłek, ponieważ angielski to język, który kocham i który przyjąłem jako mój drugi język ojczysty.

W artykule o pistoletach Ballester-Molina zamówionych przez Brytyjczyków, opublikowanym we wrześniu 2007 roku w argentyńskim magazynie o broni "Magnum", badania i dane zebrane przez kolekcjonera broni i publicystę Jorge E. Arbonesa (który mieszka obecnie w Teksasie) wydają się potwierdzać legendę, „MIT: że BRYTYJSKI KONTRAKT BALLESTER-MOLINA ZOSTAŁ WYKONANY ZE STALI ODZYSKANEJ Z WRAKU OKRĘTU ADMIRAL GRAF SPEE GERMAN POCKET PO ZATONIĘCIU W UJŚCIU RÍO DE LA PLATA”. Inny specjalista, Alejandro Gherovici (z Filadelfii), zaprzeczył legendzie, mówiąc, że stal została prawdopodobnie dostarczona przez Stany Zjednoczone w ramach umowy Lend-Lease.1

Jest pewne, że po zatonięciu Graf Spee (grudzień 1940 r.) kilka angielskich statków przeprowadziło operacje ratownicze zatopionego pancernika. Było to łatwe zadanie, ponieważ pancernik zatonął kilka metrów od powierzchni, a następnie ostatecznie zatonął głębiej w mule dna Rio de la Plata. Udało się uratować kilka stalowych płyt i tarczę jego rufy. Tarcza rufowa znajduje się obecnie w muzeum w Montevideo. Przeznaczenie stalowych płyt nie jest pewne, wszystko to spekulacje i założenia, a stąd mit.

Wiadomo, że w tych latach wojennych 1940-1942 stal była w Argentynie deficytowa, ponieważ kraje walczące potrzebowały jej do broni. Ponieważ Anglia potrzebowała dużych ilości broni i znając istnienie Ballester Molina, zawarła umowę z "HAFDASA", aby dostarczyć od 10 000 do 20 000 sztuk broni do 1942 roku. W tym celu wysłała komitet techniczny i wojskowy do fabryki "HAFDASA", aby ocenić ten pistolet. Po ocenach broń została zatwierdzona, ale zastanawiano się, jakiego rodzaju stali należy użyć do budowy broni (HAFDASA używała niemieckiej stali "BOEHLER", bardzo często używanej na lufach karabinów MAUSER, ale w tamtym czasie była deficytowa, więc komisja zaproponowała użycie angielskiej stali, którą mieli dostarczyć i tak projekt został ukończony. (Jest zdjęcie przedstawiające angielską komisję w fabryce HAFDASA).

W swoim artykule w magazynie Arbones (wrzesień 2007) szczegółowo opisuje również użycie Ballester Molinas przez brytyjską Ósmą Armię i SOE i uzyskał swój Ballester-Molina z brytyjskimi oznaczeniami. W czasie II wojny światowej wyprodukowano specjalnie dla Wielkiej Brytanii od 10 000 do 15 000 pistoletów Ballester-Molina. Pewna liczba pistoletów została dostarczona agentom SOE, aby uniknąć użycia brytyjskiej broni w tajnych operacjach w okupowanej Europie i za liniami wroga. Brytyjski kontrakt Ballester-Molina można zidentyfikować po numerach seryjnych od 12 000 do 21 000, poprzedzonych literą "B". W swoim artykule Arbones opowiada również o broni podarowanej byłemu prezydentowi Juanowi Domingo Peronowi i jego żonie Evie, które są również pokazane w tym magazynie, co doprowadziło do wygrawerowania ich nazwisk, a także "tajnej" broni dostarczonej tajnej policji Peróna. Zawiera również listę wszystkich oznaczeń pistoletów Ballester-Molina podczas dyktatury Peróna (1946-1955, mimo że został wybrany w głosowaniu powszechnym), Perón zmienił nazwy dwóch argentyńskich prowincji: 1) "CHACO" nazwano "Presidente Perón", a 2) "LA PAMPA" zmieniono na "Eva Peron" jego żona (oczywiście dziś te prowincje odzyskały swoje pierwotne nazwy), więc Ballester-Molinas przeznaczone dla tych prowincji w czasach Peróna miały swoje nowe nazwy na suwakach. Nazwaliśmy je "peronistycznymi Ballester-Molina". (Arbones przesłał zdjęcia do magazynu MAGNUM)

Masz dodatkowe informacje ze zdjęciami, klikając link poniżej:

https://www.dropbox.com/sh/5olrhr4xgy8cgw9/AAB1lne6LiWLrMaTHktvge8Aa?dl=0

Ciekawe byłoby zobaczyć książkę Charlesa Clawsona o wszystkich modelach 1911. Chciałbym wiedzieć, co mówi o argentyńskich 1911. Szkoda, że książka jest tak droga (używana: 400 $). Clawson powinien być eminencją w kwestii pistoletów 1911 i 1911A1

"Colt .45 Government Models(wydanie 2)
Seria komercyjna: 1912 Through 1970, w tym modele Super .38 i .22, plus norweskie i argentyńskie kopie
autorstwa Charles W. Clawson
Twarda okładka, 230 stron, Opublikowane w 2005 roku przez Clawson Publications
ISBN-13: 978-0-9633971-1-9, ISBN: 0-9633971-1-7"
Okładka książki Charlesa Clawsona 1911s: http://img9.gettextbooks.com/pi/0963397117/80/120

Mając nadzieję, że te skromne informacje mogą ci służyć, szczere pozdrowienia,
Jorge Victor

#20 · (Edited)
Cześć Jorge,

Dziękuję za te dodatkowe informacje..!

Dla mnie pistolety "HAFDASA" mają swój własny, niepowtarzalny romans i charakter... i to na wiele sposobów.

Jednym z nich, związanym z tym, jak w 1963 roku, kiedy moja rodzina i ja mieszkaliśmy w Tulsie w Oklahomie, miałem 10 lat i bardzo interesowałem się samochodami z lat 20. i wczesnych 30.

Pewnego dnia natknęliśmy się na 'Old Car Show' i był tam prawie nowy, z bardzo niskim przebiegiem, bardzo dobrze zachowany, Hispano-Suiza Phaeton z 1928 roku, który ktoś wyciągnął z długiego przechowywania w pomieszczeniach. Był to wspaniały jasnozielony nadwozie z kremowymi błotnikami.

Stałem tam, wpatrzony w niego z podziwem, aż w końcu rodzice pociągnęli mnie za łokieć, żeby odejść.

Sprzedawca chciał za niego 2000,00 $... przekręcić kluczyk, jechać do domu.

Dostałem 'numer telefonu sprzedawcy i błagałem rodziców, żeby go kupili.

Cóż, 2000 dolarów to było sporo pieniędzy w 1963 roku, przynajmniej dla mojej rodziny, więc moi rodzice nie byli przychylni temu pomysłowi, bez względu na to, z ilu stron próbowałem... w tym moja całkowicie poprawna prognoza, że ​​samochód 'będzie kiedyś wart fortunę!' Lol...

Cóż... wciąż widzę ten samochód w mojej głowie...

Więc oczywiście dla mnie samochody Hispano-Suiza są wplecione, aby nasycić szerszą mistykę pistoletów 'HAFDASA'.

#22 ·
Witaj kenhwind,

Trudno ustalić, czy konstrukcja Ballester Molina opiera się na modelu Colt1911A1 czy hiszpańskim modelu Star B. Prawdą jest, że armia argentyńska bardzo dobrze znała model 1911A1, kiedy przyjęła go dekretem z 3 maja 1916 r., w którym zaprzestano używania pistoletu służbowego Mannlicher model 1905 od tego roku i zaczęto używać w 1915 r. modelu Colt 1911A1, zwanego wówczas „pistoletem Colt 1916”. Armia argentyńska nie miała wiedzy o pistolecie Star Model P .45ACP, który powstał w Hiszpanii po I wojnie światowej. Zawsze mieli w głowach słynne i doskonałe 1911A1. Po porozumieniu z firmą Colt w 1927 r., dokładnie w 1936 r., armia argentyńska za pośrednictwem „DGME” (General Division of Army Materials) rozpoczęła projekt budowy samopowtarzalnego pistoletu .45 ACP produkowanego całkowicie w Argentynie. Oczywiście dla „DGME” pistoletem referencyjnym był model 1911A1. Ten „wirtualny” pistolet powinien być tańszy niż „Sistema Colt”, a lufy z magazynkami powinny być wymienne z lufami i magazynkami Colt ze względu na dużą ich ilość, jaką posiadała armia.
„HAFDASA” wygrywa przetarg na zaprojektowanie i wyprodukowanie nowej broni. Konstrukcja jest podobna do pistoletu Colt, ale ma na celu uproszczenie, obniżenie jego konstrukcji, eliminację bezpiecznika chwytowego, uproszczenie systemu spustu, a następnie uświadomienie sobie, że Hiszpanie zrobili to już w pistolecie Star Model B, który został skopiowany z pewnymi modyfikacjami. Z modelu STAR B zaczerpnięto te części, które były prostsze i tańsze niż odpowiedniki oryginalnego Colta.

Tak narodził się pierwszy pistolet samopowtarzalny HAFDASA: „Pistolet automatyczny kaliber .45 Ballester-Rigaud, Model DGME 1938”.

Mam takie samo zdanie jak Ty na temat tego pistoletu: Bez wątpienia jest to bardzo dobry i dobrze wykonany pistolet, cieszę się, że go masz i naprawdę Ci się podoba, ale to prawda, że jest to nieporęczny pistolet w porównaniu z modelem Colt. Lepiej czuję się w dłoni z moim „Sistema Colt 1927” niż z Ballester-Molina

Dziękuję i pozdrawiam
Jorge

#24 ·
Cześć Abwehr,

Dziękuję bardzo za Twoją opinię na temat argentyńskich pistoletów. "HAFDASA" wyprodukowała również kilka "rzadkich" i nielicznych modeli pistoletów .22LR i .45ACP, które nie są tu dobrze znane i trudno je zobaczyć. Jeśli chcesz, mogę przesłać Ci informacje i zdjęcia. Szczególnym modelem był "Ballester-Molina modelo Campeón".
Przez wiele lat Argentyna była liderem-pionierem w produkcji dobrej broni.
Wiele karabinów "MAUSER", pistoletów .45ACP, karabinów automatycznych FN-FAL, karabinów maszynowych (nie wiem o tym wiele) i po II wojnie światowej, kiedy zdecydowano się mieć karabin automatyczny, kilka GARAND M1 zostało wyprodukowanych tutaj w kalibrze 7,65x53 Mauser (to był nasz nabój w tamtych latach, jak Twój .30-06 Springfield), ale ponieważ GARAND nie jest karabinem automatycznym z odłączanym magazynkiem, armia przyjęła FN-FAL, pomimo tego, że marynarka wojenna używała GARAND M1 z modyfikacją do używania odłączanego magazynka w kalibrze .30-06 przez wiele lat. Protopy GARAND wyprodukowane tutaj w kalibrze 7,65x53 znajdują się dzisiaj w naszym "NARODOWYM MUZEUM BRONI", być może najbardziej kompletnym i ważnym muzeum Ameryki Łacińskiej.

Bardzo się cieszę, że podobało Ci się te 6 miesięcy, które spędziłeś tutaj w Buenos Aires. Buenos Aires ma wiele z ważnych europejskich miast, bardzo się cieszę, że tu mieszkam. Proszę o jedną rzecz: Jeśli planujesz tu ponownie przyjechać, daj mi znać wcześniej. Z przyjemnością zaproszę Cię na wycieczkę po mieście i dobrze się pobawimy rozmawiając o broni i oddając kilka strzałów w moim Klubie Strzeleckim (dlaczego nie)
Pamiętaj mój nick na forum lub jeśli wolisz, mogę podać Ci mój adres e-mail.

Miłego dnia, Jorge

#26 ·
Cześć Ken,

Być może Twój "Sistema Colt 1927" pochodzi z ostatniej produkcji z 1966 roku. Co za piękny pistolet, nie wiem dlaczego DGFM-FMAP, fabryka, która produkowała pistolet, zaprzestała produkcji, wydaje się, że nie wiedzą nic o sprawach handlowych, wiele osób o to pyta i chce kupić jeden tutaj i poza Argentyną. Być może powodem było to, że Siły Zbrojne przyjęły pistolet Browning Hi-Power i zaczęły go produkować tutaj, zaprzestając produkcji 1911A1, ale argentyńska amunicja .45ACP jest nadal produkowana!

Gratulacje, Ken!

Miłego dnia, Jorge

#27 · (Edited)
Cześć Jorge! wszyscy,

Właściwie, choć mało znany i prawie zapomniany, hiszpański Model P "STAR" pojawił się w 1923 roku i z czasem przeszedł kilka różnych zmian.

W 1931 roku zmienili ramę chwytu, aby miała "garb" podobny do obudowy sprężyny głównej, na wzór zmiany Colt m1911 A1.

Jest więc możliwe, że inżynierowie/projektanci "HAFDASA" byli świadomi modelu "STAR" P, oprócz tego, że byli świadomi lub zaznajomieni z modelami "STAR" A i B (w ich komorach 9 mm Largo/Bergmann-Bayard i 9 mm P-'08).

Star oferował również selektywny ogień "Pistolet maszynowy" oparty na modelu P, zwany "PD"... a nazwa "PD" została później użyta również dla kompaktowej linii .45 ACP z lat 70.

Trochę informacji tutaj -

Star Firearms : P-Series Pistols

Szukałem "wczesnego" modelu "STAR" P od dłuższego czasu i do tej pory jedyny, który znalazłem, był mocno wypolerowany i chromowany z jakimiś zwariowanymi kolbami (i zrezygnowałem).

Trzymajcie za mnie kciuki!

#28 ·
Cześć hognfrog,

GRATULACJE!. Co za wspaniała i miła kolekcja i za jaki kreatywny pomysł umieszczenia wszystkich pistoletów w kształcie koła, jak korona. Po raz pierwszy widzę kolekcję pistoletów w ten sposób. Miałeś bardzo pomysłowy pomysł, aby pokazać je tworzące okrąg.

Pytanie: Czy wszystkie są argentyńskie "Sistema Colt"? Wydrukuję duże zdjęcie, aby pokazać je moim znajomym.

Miłego dnia i pozdrawiam serdecznie, Jorge

#31 ·
Dzięki za zdjęcie. Wygląda na świetną broń.

Z tego, co czytałem, masz jeden z drugich wcieleń, że tak powiem. Te bardzo wczesne miały być oznaczone "Pistola Automatica Calibre .45 Ballestar-Rigaud, Modelo DGME 1938". Drewniane chwyty miały mieć kratkę, a na zamku miało być 21 cienkich, równych rowków. Widziałem tylko kilka zdjęć takiego. Święty Graal, jak to się mówi. "Modelo 1938" zostało porzucone przed 1940 rokiem, a gdzieś między 1940 a 1942 rokiem oznaczenia zmieniły się na "Ballester-Molina". Oczywiście, te informacje pochodzą ze stu stron internetowych, które z kolei uzyskały informacje ze stu stron internetowych, więc przypuszczam, że dokładność jest wątpliwa.

Jestem ciekaw oznaczeń po prawej stronie zamka. Czy pokazuje herb i gałąź służby, do której jest przypisany? Czy byłbyś skłonny udostępnić numer seryjny, a przynajmniej jego część?

Dzięki. Piękna broń.

#32 · (Edited)
Dzięki za zdjęcie. Wygląda na świetną broń.

Z tego, co czytałem, masz jeden z drugich wcieleń, jeśli tak można powiedzieć. Te bardzo wczesne miały być oznaczone jako "Pistola Automatica Calibre .45 Ballestar-Rigaud, Modelo DGME 1938". Drewniane chwyty miały mieć kratkę, a na zamku miało być 21 cienkich, równych rowków. Widziałem tylko kilka zdjęć takiego. Święty Graal, jak to się mówi. "Modelo 1938" zostało usunięte przed 1940 rokiem, a gdzieś między 1940 a 1942 rokiem oznaczenia zmieniły się na "Ballester-Molina". Oczywiście, te informacje pochodzą ze stu stron internetowych, które z kolei uzyskały informacje ze stu stron internetowych, więc przypuszczam, że dokładność jest wątpliwa.

Jestem ciekaw oznaczeń po prawej stronie zamka. Czy pokazuje herb i rodzaj służby, do której został przydzielony? Czy byłbyś skłonny udostępnić numer seryjny, lub przynajmniej jego część?

Dzięki. Piękna broń.
Do którego zdjęcia się odnosisz?