Colt Forum banner

Colt Aircrewman

5K views 20 replies 17 participants last post by  highway08  
#1 · (Edited)
W 1947 roku Siły Powietrzne Stanów Zjednoczonych stały się niezależną gałęzią wojska. W 1950 roku Siły Powietrzne rozpoczęły opracowywanie lekkiej broni do przetrwania i obrony osobistej dla załogi samolotów. Colt i Smith & Wesson zgłosiły rewolwery ze stopu aluminium z dwucalowymi lufami do testów. Po wstępnej rundzie testów Siły Powietrzne zamówiły 1189 rewolwerów Colt "Aircrewman". Zostały one ponumerowane od A.F. nr 1 do A.F. nr 1189. Do 1959 roku zgłoszono szereg pękniętych cylindrów lub ram, więc dowódca Air Material Command nakazał zniszczenie wszystkich rewolwerów Aircrewman. Tylko około 50 zostało skatalogowanych jako autentyczne. (informacje te pochodzą z Rampant Colt Summer 2009) Według Blue Book, być może mniej niż 25 przetrwało. Kwill udokumentował około 100. 25 lub 50 lub 100, tak naprawdę nie ma znaczenia, są one niezwykle rzadkie. Zostały wyprodukowane w 1951 roku. Kaliber to 38 special. Rama i cylinder są wykonane z aluminium. Przyrządy celownicze są stałe. Chwyty są z kratowanego drewna orzechowego i mają srebrne medale Sił Powietrznych.
Image

Image

[SUB][/SUB]
Image

Image

Image

#3 ·
Co za wspaniała broń. Cieszę się, że podzieliłeś się z nami tą rzadką bronią. Uwielbiam to !! Dzięki za opublikowanie.

#4 ·
Niesamowite znalezisko, gratulacje!

Dorastałem 5 minut od Bolling AFB (Joint Base Anacostia-Bolling) w Waszyngtonie i pamiętam, jak widziałem tam duże samoloty USAF, a także samoloty ze składanymi skrzydłami na sąsiedniej stacji lotniczej Anacostia Naval Air Station w latach 50. i na początku lat 60. Teraz znajdują się tam Agencja Wywiadu Obrony oraz różne biura, a jedynymi samolotami są helikoptery prezydenckie.

#12 ·
W tej chwili posiadam trzy. Dwa typowe, oznaczone USAF i jeden bez oznaczeń. Jestem pewien, że pisałem o nich w przeszłości. Ten, który wygląda na czarny, spędził ostatnie sześć dekad na suchej pustyni na południowym zachodzie, a ten, który wygląda na brązowy, był w parnym nadmorskim stanie Wirginia przez ten sam okres czasu. Niezaznaczony „nowy w pudełku” był w skrytce depozytowej w Maryland przez ostatnie 40 lat. Został zakupiony przez profesora w 1957 roku od inżyniera Colta, który otrzymał go (zgodnie z listem) z nieznanych powodów i sprzedał kilka lat później. Kevin powiedział mi, że to dopiero 8. znany niezaznaczony Aircrewman.

Attachments

#16 ·
Jestem przede wszystkim kolekcjonerem. A kiedy publikuję rzadki i kolekcjonerski egzemplarz, taki jak ten, zawsze znajdzie się członek, który zapyta: "Jak się z tego strzela?"

To. Musimy wiedzieć!!! :)

Gratulacje dla niejasnego egzemplarza.
To świetny strzelec, zwłaszcza z amunicją +P!!!

#17 ·
Mam kilka "Treasury Loads"... .38 Special +P+. Zastanawiam się, jak dobrze Aircrewman poradziłby sobie z jednym z nich. Czekaj... spróbujmy najpierw na wersji S&W!

#19 · (Edited)
Mam kilka "Treasury Loads"... .38 Special +P+. Zastanawiam się, jak dobrze Aircrewman poradziłby sobie z jednym z nich. Czekaj... spróbujmy najpierw na wersji S&W!
Aircrewman Roda po użyciu amunicji +P
Image