Colt Forum banner

Colt Dragoon Druga Generacja?

8.7K views 38 replies 14 participants last post by  stephen.perrone  
#1 ·
Mogę mieć wybór pomiędzy Colt Second Gen Dragoons, oba nowe z pudełkiem. Od jakiegoś czasu chciałem jeden mieć.
Jeden to drugi model, drugi to trzeci model, mogę wybrać tylko jeden. Nie wiem o nich za dużo, jakie są różnice między nimi, jeśli w ogóle jakieś, poza kształtem osłony spustu? I który z nich byłby uważany za bardziej pożądany?

#4 ·
2. Model Dragoon był produkowany tylko w serii F (F1720), w sumie 2551 sztuk.
3. Model Dragoon był produkowany jako C1770 w liczbie 3899 sztuk jako model standardowy i ponad 2000 jako edycje specjalne. Jako F1740 wyprodukowano 2731 sztuk i około 200 jako edycję Garibaldi.
Widzisz, 2. Model Dragoon jest znacznie rzadszy do znalezienia. Kupiłbym 2. Model teraz, a jeśli pozwoli na to Twój budżet i nadal będziesz go chciał, możesz kupić 3. Model.

#6 ·
Należy pamiętać, że seria 3rd Model "C" została faktycznie zmontowana i wykończona w fabryce Colta. Natomiast seria "F" została pozyskana od Iver Johnson. Seria "C" może również wykazywać lepsze wykończenie. Te punkty są ważne dla niektórych kolekcjonerów.

#7 ·
Niewiele wiem o rewolwerach Colt 2nd Gen, więc zastanawiam się, czy używają one zatrzasku dźwigni ładowania typu S w 2. modelu, jak większość oryginalnych modeli Colt 2nd Models. 3. model używał poziomego zatrzasku dźwigni ładowania typu 1851 Navy, który nie opada podczas strzelania, podczas gdy typ S czasami opada. Lubię kwadratowe osłony spustu, więc chciałbym 2. model z zatrzaskiem 3. modelu.

W idealnym świecie, to znaczy. ;)

Pozdrawiam,

Jim

#10 ·
nie, wszystkie trzy modele Dragoon mają tę samą blokadę dźwigni ładowania, żaden z nich nie ma poziomej blokady dźwigni ładowania w stylu 1851 Navy.
Jeśli mówisz o 2. generacji Dragoons, nie mam powodu, by w to wątpić. Jeśli mówisz o oryginalnych Colt 3rd Model Dragoons, późniejsza produkcja tego modelu była produkowana z poziomą blokadą, głównie te z 8-calową lufą i te z 4-śrubową ramą CFS (cut-for-stock) i mające zamontowaną na lufie 3-listkową szczerbinkę. Flayderman to potwierdza. Colt był w trakcie wprowadzania rewolweru 1860 Army .44 "New Model Army" i próbował pozbyć się jak największej liczby rewolwerów 3rd Model Dragoon .44 "Old Model Army" za pośrednictwem kontraktów wojskowych, w których Colt zapewniał jedną kolbę na dwa rewolwery jako "gimme", tylko po to, by pozbyć się ich z zapasów firmy. (Sprawdź zapisy w książce Pate'a 1860 Army.)

To zdjęcie to tablica ze strony 28 książki Colt Dragoon Pistols autorstwa Jamesa E. Servena i Carla Metzgera (1946).

Colt Dragoon Pistols circa 1946 autorstwa Jamesa Servena i Clyde'a Metzgera (gunsinternational.com)

Chociaż nie jest to "Colt", Armi San Marco był znany w latach 60-70 z produkcji bardzo historycznie dokładnych rewolwerów C&B, zwłaszcza z produkcji rewolwerów 3rd Model Dragoon z kolbą, szczególnie w latach 1973-1975. Wszystkie używały prawidłowej poziomej blokady dźwigni dla tego okresu w połowie XIX wieku.

Pozdrawiam,

Jim

#11 ·
Właśnie poszedłem i obejrzałem oba te Colty drugiej generacji Dragoons dzisiaj na własne oczy. Drugi model jest w doskonałym stanie, bardzo lekka rysa na bębnie. W zestawie oryginalne czarne pudełko Colt drugiej generacji.
Trzeci model ma dużo usłojenia na osadach, prawie jak czeczota i wydaje się mieć bardziej wypolerowany wygląd, w ogóle brak zużycia na bębnie. W zestawie oryginalne pudełko Colt drugiej generacji z fakturą drewna.
Mam kilka dni na podjęcie decyzji, który chcę. Może wezmę oba.

#12 ·
Właśnie poszedłem i obejrzałem oba te Colty drugiej generacji Dragoons na własne oczy. Drugi model jest w doskonałym stanie, bardzo lekkie ślady na bębnie. W zestawie oryginalne czarne pudełko Colt drugiej generacji.
Trzeci model ma dużo usłojenia na osadach, prawie jak korzeń i wydaje się mieć bardziej wypolerowany wygląd, w ogóle brak zużycia na bębnie. W zestawie oryginalne pudełko Colt drugiej generacji z fakturą drewna.
Mam kilka dni na podjęcie decyzji, który chcę. Może wezmę oba.
Hej, to tylko pieniądze! Mam nadzieję, że weźmiesz oba.

Pozdrawiam, Jim

#15 ·
Zakładając, że warunki są takie same, uznałbym Dragona serii C, model 3, za bardziej pożądanego niż modele F serii 2 lub 3. Przyjrzałbym się również dokładnie dopasowaniu, zwracając uwagę na wszystkie krawędzie, które się ze sobą pokrywają, oraz na to, czy tył kurka pokrywa się z uszami paska tylnego, itp. Jeśli są to strzelby i wolno ci je naciągać, sprawdziłbym każdą komorę, aby upewnić się, że pokrywa się z otworem lufy. Kupiłem Navy 1851 serii F 2. generacji i kiedy zabrałem ją do domu, odkryłem, że komory nie pokrywają się z otworem lufy.

#16 ·
Zakładając, że warunek jest taki sam, uznałbym Dragoon C-Series 3rd Model za bardziej pożądany niż F-Series 2nd lub 3rd Models. Przyjrzałbym się również dokładnie dopasowaniu w odniesieniu do wszystkich krawędzi wyrównujących się i tyłu kurka wyrównującego się z uszami paska tylnego, ect. Jeśli są to strzelcy i wolno ci je napinać, sprawdziłbym każdą komorę, aby upewnić się, że pasuje do otworu. Kupiłem 2nd Gen F-Series 1851 Navy i kiedy zabrałem go do domu, odkryłem, że komory nie pasują do otworu.

#23 ·
Tylko szybkie pytanie do LonesomePigeon, jak dostosować mechanizm blokady, aby cylinder idealnie blokował się z lufą? W modelu Colt 1861...dzięki
Middletown Bob, jak rozumiem, trzeba przesunąć rygiel, ponieważ to on ostatecznie decyduje o tym, gdzie zatrzymuje się cylinder. Może to wymagać spawania i ponownego wycięcia okna rygla (kwadratowego otworu w ramie, przez który podnosi się rygiel). Jeśli nie jest to zbyt daleko, można włożyć jakiś rodzaj dystansu do mechanizmu blokady, który poprowadzi rygiel. Nigdy nie próbowałem żadnego z tych rozwiązań i w obecnej sytuacji mój niezgodny z ustawieniami 2. generacji 1851 Navy jest bezpieczną królową.

#25 ·
[QUOTE="LonesomePigeon, post: 3292637, member: 28166"
middletown bob, jak rozumiem, musisz przesunąć śrubę, ponieważ to ona ostatecznie określa, gdzie zatrzymuje się cylinder. Może to wymagać spawania i ponownego wycięcia okna śruby (kwadratowego otworu w ramie, przez który podnosi się śruba). Jeśli nie jest za daleko, można by po prostu włożyć jakiś dystans do mechanizmu zamka, który poprowadziłby śrubę. Nigdy nie próbowałem żadnego z tych rozwiązań i w obecnej sytuacji mój niezrównany 2nd Gen 1851 Navy jest bezpieczną królową.
[/QUOTE]

Robisz z igły widły. Śruba nie może być tak daleko od gniazd zatrzymania cylindra, aby wymagać tego rodzaju modyfikacji. Nie trzeba przesuwać śruby w ramie. Należy lekko zmodyfikować łeb śruby, aby pasował do gniazda zatrzymania cylindra.

Użyj tego linku i kliknij rewolwer, który masz, używając plików .pdf. Informacje są bardzo dobre.

PettiFogger_Files directory listing (archive.org)

Pozdrawiam,

Jim

#27 ·
Zaskakująco znalazłem kilka przypadków serii drugiej generacji, które mają tego rodzaju problemy... i osobiście nie znalazłem żadnych z serii sygnaturowej 3. generacji. Jednak trzecia generacja jest przez niektórych pogardzana. Do OP: Uważałem za dziwne, że model został zmieniony z "pierwszego modelu" na "drugi model" tylko z powodu zmiany osłony spustu. Colt Navy również przeszedł z kwadratowego na okrągły TG. Pamiętam, jak mój nauczyciel biologii w liceum mówił, że są dwa rodzaje naukowców: "lumpers" i "splitters". Wydaje mi się, że starzy kolekcjonerzy broni byli "splitters", dzieląc każdy mały szczegół na inny model. W każdym razie widzę na innym wątku, że dostałeś 3. model i jest piękny. Co się stało z 2. modelem?

#28 ·
Co zadziwiające, znalazłem kilka przypadków serii drugiej generacji, które mają pewne problemy tego rodzaju..... i osobiście nie znalazłem żadnych z serii sygnaturowej trzeciej generacji. Jednak trzecia generacja jest przez niektórych znienawidzona. Do OP: Uważam za dziwne, że model został zmieniony z "pierwszego modelu" na "drugi model" tylko ze względu na zmianę osłony spustu. Colt Navy przeszedł również z kwadratowego na okrągły TG. Pamiętam, jak mój nauczyciel biologii w liceum mówił, że są dwa rodzaje naukowców, lumpers i splitters. Wydaje mi się, że starzy kolekcjonerzy broni byli splitterami, dzieląc każdy mały szczegół na inny model. W każdym razie widzę na innym wątku, że dostałeś 3. model i jest piękny. Co się stało z 2. modelem?
Cóż, to nie była tylko osłona spustu. Były też inne zmiany, z których jedną była zmiana kształtu nacięć zatrzymania cylindra w cylindrze. W First Dragoon były owalne, jak w Walkerze. W Second Dragoon miały nowoczesny kształt dla zatrzymywania cylindrów rewolweru.

#33 ·
Przepraszam, że odgrzebuję stary wątek, ale właśnie zacząłem zbierać te Colty drugiej generacji i do tej pory kupiłem 1851 Navy z serii "C" z 1973 roku

i wczoraj kupiłem Dragoon 3rd model z serii "F" z 1978 roku… Chciałem kupić jeden z serii "C", który miał, ale model z serii "F", w tym konkretnym przypadku, był po prostu znacznie lepiej wykonany.

Teraz właśnie dowiedziałem się, że one również cierpią z powodu krótkiego Arbor?

Czy jest jakiś sposób, aby to naprawić, bez wiercenia i gwintowania czoła Arbor? Czy ktoś produkuje zamienny arbor dla tych?

#34 · (Edited)
Przepraszam, że odgrzebuję stary wątek, ale właśnie zacząłem zbierać te Colty drugiej generacji i jak dotąd kupiłem serię "C" z 1973 roku 1851 Navy

i wczoraj kupiłem model Dragoon z 1978 roku serii "F"... Chciałem serię "C", którą miał, ale model serii "F", w tym konkretnym przypadku, był po prostu o wiele lepiej wykonany.

Teraz właśnie dowiedziałem się, że te również cierpią z powodu krótkiego trzpienia?

Czy jest jakiś sposób, aby to naprawić, bez wiercenia i gwintowania powierzchni trzpienia? Czy ktoś robi zamienny trzpień do tych?
Nie musisz wiercić i gwintować trzpienia, aby skorygować długość. Używam pojedynczej podkładki dystansowej, zamontowanej w otworze trzpienia, aby to skorygować. WIERCĘ i GWINTUJĘ trzpień w celu zamontowania regulowanego łożyska klinowego. Pozwala to na regulację zużycia i/lub pozycji klina. . . . . nie ma to nic wspólnego z korekcją długości. Śruba dociskowa do korekty długości trzpienia to straszny sposób, aby to zrobić.

Mike

#36 ·
Czy możecie mi pomóc z tym, jaki jest najlepszy środek chemiczny do usuwania starego, lepkiego kosmoline? Tak mi się wydaje. Wczoraj wieczorem rozpakowałem mojego Dragona z serii „F” z 1978 roku, model 3, i jest absolutnie piękny. Nigdy wcześniej nie był napięty, więc pierwszy cykl również miał lekkie opory. Oczywiście od twardej, lepkiej substancji, którą znalazłem pokrywającą cały trzpień itp. Mogłem ją zeskrobać paznokciem. To było jak. Naprawdę lepki napój został na to wylany i pozostawiony do stwardnienia na 46 lat. Położyłem odrobinę 100% alkoholu na szmatkę i przetarłem część trzpienia i zeszło natychmiast, ale nie chcę tego używać, zanim porozmawiam z wami.

#37 ·
Alkohol nie uszkodzi oksydowania ani hartowania powierzchniowego.
Inną metodą jest nałożenie warstwy CLP Breakfree i pozostawienie na noc, a następnie wytarcie.
Jako rozpuszczalnik, WD-40 również zadziała, aby usunąć brud, ale wytrzyj go i nałóż dobry środek smarny do wyboru.
Jeśli brud jest uporczywy, rozpuszczalnik do przewodu lufy, taki jak Hoppe's #9, działa bardzo dobrze, podobnie jak zwykły rozcieńczalnik do lakierów.
Unikaj silnych chemikaliów, takich jak płyn do czyszczenia hamulców.