Colt Forum banner

Bagnet Colt M7

8.5K views 13 replies 9 participants last post by  AR15_1911  
#1 ·
Mam bagnet NOS M7 w pochwie USM8A. Jest oznaczony "Colt 62316/Hartford, Conn USA" po prawej stronie ostrza. Nadal ma błyskotki w oksydowanym wykończeniu. Błyszcząca część ostrza to miejsce, w którym nałożyłem olej na ostrze, aby wydobyć oznaczenia.
Ile to warte?

Attachments

#9 ·
Gdzieś mam bagnet z oznaczeniem Colt, wyprodukowany na zamówienie w Niemczech Zachodnich przez Eickhorn.

• Like
Reactions: M38A1
#11 ·
Image
Bagnet IDF M7 znajduje się na górze tego zdjęcia. Ostrze jest wykończone na czerwono - w kolorze śliwkowym (nie krwistym), było nowe, nigdy nie wydane, dostałem je około 15 lat temu w obniżonej cenie wyprzedaży.

Kilka informacji, które otrzymałem na temat bagnetów IDF M7, to fakt, że zostały wyprodukowane w latach 80. przez A Eickhorn-Solingen (AES) w Niemczech Zachodnich dla Israel Military Industries (IMI).

Posiada jednoczęściowy uchwyt, głowicę zabezpieczoną śrubą z łbem krzyżakowym i ostrze w kolorze śliwkowym, charakterystyczne dla produkcji AES.

Pochwy są oznaczone jako wyprodukowane w Niemczech Zachodnich, podobnie jak bagnety, które AES produkował dla Haiti i innych kontraktów eksportowych.

Moje inne bagnety na zdjęciu poniżej bagnetu IDF to aktualny model USMC OKC-3S, M7 A Eickhorn-Solingen W. Germany i M7 Imperial Knife.

Najmniejszy kontrakt M7 nie był Colt, ale Lan Cay w 1998 roku, tylko 1287 sztuk.

Moje najnowsze informacje na temat całkowitej liczby wyprodukowanych bagnetów M7 z Wietnamu i innych konfliktów to 4,2 miliona bagnetów.

#14 ·
Jaka jest historia Lan Cay? Nigdy o nich nie słyszałem.
Lan Cay jest jednym z głównych dostawców obecnych bagnetów M9 amerykańskiej armii.

Inni wykonawcy bagnetów M9 to:
Buck Knives
Phrobis III Ltd
Ontario Knife Co.
Tri-Technologies Inc.

Widziałem wiele bagnetów Lan Cay M9 na początku lat 2000 i chciałem jeden do mojej małej kolekcji, ale wtedy nie mogłem znaleźć żadnego w przystępnej cenie.

Bagnety M9 są dostępne w różnych kolorach, takich jak czarny, zielony i piaskowy (może więcej).

Teraz czekam tylko na obniżki cen nowego bagnetu Ontario Knife M9, jeśli znajdę jeden w bardzo niskiej cenie, to go kupię.