Posiadałem 3 Trooper Mark III od późnych lat 70-tych.
Mój oryginalny Trooper z 6-calową lufą został podarowany mojemu synowi na jego ukończenie HS około 1996 roku.
Tak bardzo tęskniłem za moim Colt'em, że jakieś 14 lat później kupiłem starszy model (1971) Trooper Mark III z 6-calową lufą, a także znalazłem szeroki, gładki, fabryczny spust i zainstalowałem go (zastępując starszy rowkowany spust), więc byłby taki sam jak broń mojego syna.
Następnej wiosny znalazłem na lokalnej wystawie broni Troppera Mark III z 1981 roku z 8-calową lufą i wyszedłem z nim za jedyne 460 dolarów.
Posiadam S&W 686-2 od wczesnych lat 90-tych i jest to świetny koń roboczy, w rzeczywistości poręczniejszy do ochrony, ponieważ jest ze stali nierdzewnej, a także ma 4-calową lufę dla przenośności.
Mam również bardzo ładny 686-1 z 6-calową lufą i pełnymi opcjami celowniczymi, chociaż nie strzelam z tego pistoletu zbyt często, ale często jest on obsługiwany i podziwiany.
Właściwie to zwykle zabieram Colty na strzelnicę, ponieważ Colt używa skrętu 1 na 14 cali (38/357) do gwintowania lufy, w porównaniu do 1 na 18-3/4 cala dla Smitha (38/357).
Ten skręt 1 na 14 cali wydaje się lepiej stabilizować pociski niż drugi, jeśli chodzi o strzelanie do celu... starzy wyjadacze twierdzili, że Colty strzelały mocniej niż Smithy, z tego powodu.
Mój 686-2 jest jedną z moich domowych broni obronnych i jednym z moich pierwszych wyborów broni palnej w podróży, to znaczy, gdy podróżuję poza stan i z dala od domu przez dłuższy czas.
Co jest lepsze? Cóż, jeśli szukasz rewolweru 357 do polowań i/lub użytkowania w mokrej pogodzie, rozważ starszy model S&W 686, bez zamka.
Jeśli wolisz słoneczne dni, strzelnice i okazjonalne polowania w suchą pogodę, wybrałbym Trooper Mark III.
Oczywiście, jeśli masz szczęście posiadać elektrodonicznie niklowanego Colta Mark III lub stal nierdzewną King Cobra 357, to czego kolekcjoner może chcieć więcej?
Powiem ci co............kup kilka Coltów, Smithów, Rugerów i tak dalej, ponieważ kolekcjoner/strzelec, czy to mężczyzna, czy kobieta, nigdy nie może mieć zbyt wielu pistoletów!