Colt Forum banner

Colt Woodsman Match Target

11K views 41 replies 15 participants last post by  824tsv  
#1 ·
Czas nakarmić małpę na moich plecach.
Natknąłem się na Colta Woodsmanna Match Target z 1940 roku z uchwytami Elephant Ear. Lufa 6,5” w 95% stanie. Przepraszam, brak zdjęć. Cena to 1850 $. Jak brzmi ta cena?

#8 ·
Jeśli oba pistolety były w takim samym stanie, to broń z 1940 roku jest warta więcej. 1940 byłby pierwszym modelem Match Target. Musisz upewnić się, że uchwyty nie są pęknięte, same w sobie są warte 500-600 $

#9 ·
Jak stwierdzili inni, warunek jest wszystkim, a jak wskazał Winston, oryginalność również. Jeśli wszystko jest oryginalne (szczególnie zapasy) i pęknięcia i oksydowanie są dobre, to cena jest dobra. Jeśli którykolwiek z wyżej wymienionych elementów nie jest w porządku, żądają więcej, niż powinni.
Pierwsza seria w doskonałym stanie będzie wymagała wysokich cen. Prawidłowe i oryginalne pudełko i dodatki naprawdę podnoszą cenę.

#11 ·
Czas nakarmić małpę na moich plecach.
Natknąłem się na Colt Woodsman Match Target z 1940 roku z uchwytami Elephant Ear. Lufa 6,5 cala w 95% stanie. Przepraszam, brak zdjęć. Cena to 1850 $. Jak brzmi ta cena?
Zakładając, że jest to naprawdę 95% stan, a uchwyty są oryginalne i nieuszkodzone, wskoczyłbym na to w mgnieniu oka.

#15 ·
Tom ma rację. Strona internetowa Boba Rayburna jest najlepszym źródłem informacji o Colcie Woodsmanie. Jeśli chodzi o książki o Colcie Woodsmanie, to tak naprawdę żadnych nie ma. Jeśli uda Ci się znaleźć jeden z kieszonkowych przewodników Boba Rayburna (te same informacje co na jego stronie internetowej), ale są one niedostępne w druku.

#16 ·
Tom ma rację. Strona internetowa Boba Rayburna jest najlepszym źródłem informacji o Colt Woodsman. Jeśli chodzi o książki o Colcie Woodsman, to tak naprawdę żadnych nie ma. Jeśli możesz znaleźć jeden z kieszonkowych przewodników Boba Rayburna (te same informacje co na jego stronie internetowej), ale są one niedostępne.
Ok, dowiedziałem się, że Huntsman Match Target ma naprawę w chwycie z osłoną śruby. Na magazynku jest tylko Colt Cal 22 L R. Nie jestem pewien, czy w ogóle chcę to kontynuować, oczywiście teraz jest to zbyt drogie. Jaka cena sprawi, że będzie to dobry zakup? Czy na magazynku musi być napisane Match Target, aby był oryginalny? Jeszcze tego nie widziałem, więc nie wiem, jak wygląda naprawa
Widziałem też pre-Woodsmana, na którym widnieje tylko napis Colt Automatic z 1922 roku z lufą 6,5 cala, drewnianym chwytem w 90% za 800,00 $. Jak to wygląda dla strzelca i pożądania?

#23 ·
Każdy Woodsman 'Bullseye' Match Target z 1. serii jest trudny do pokonania. Kilka obserwacji....
I nie krytykuję "Bullseye" Match Target Swamp Yankee'ego, ale chciałem zwrócić uwagę na śrubę mocującą duży zamiennik Stock (jest niebieska) i na to, co wygląda na naprawione kolby Elephant Ear.

Pozdrawiam,
Tom Platt.
prewoodsman@gmail.com

#24 ·
Każdy Woodsman 'Bullseye' Match Target z 1. serii jest trudny do pokonania. Kilka obserwacji....
I nie krytykuję "Bullseye" Match Target Swamp Yankee'ego, ale chciałem zwrócić uwagę na śrubę mocującą duży zamiennik Stock (jest niebieska) i to, co wygląda na naprawione kolby Elephant Ear.

Pozdrawiam,
Tom Platt.
prewoodsman@gmail.com
Znalazłem ładnego Woodmana z lat 40., ale ma plastikowe uchwyty. Jak trudne i kosztowne jest zastąpienie go oryginalnym drewnem? A może aftermarket?

#31 ·
Kilka pytań, podczas gdy eksperci są zgromadzeni. Osiągnąłem wynik 90/95% w Serii 2 kilka dni temu za 400$.

Chwyty są plastikowe. Czy to prawda?

Dwa magazynki. Jeden oznaczony Colt 22 LR, a drugi 22 LR, poza tym wyglądają identycznie. Czy drugi jest z rynku wtórnego?

Dzięki z góry i życzę wszystkim wspaniałych Świąt Bożego Narodzenia.

#33 ·
Kilka pytań, podczas gdy eksperci są zgromadzeni. Kupiłem ten 90/95% Series 2 kilka dni temu za 400$.

Chwyty są plastikowe. Czy to prawda?

Dwa magazynki. Jeden oznaczony Colt 22 LR, a drugi 22 LR, poza tym wyglądają identycznie. Czy drugi jest z rynku wtórnego?

Dzięki z góry i życzę wszystkim wesołych świąt Bożego Narodzenia.

View attachment 764369
Twój Woodsman to 3rd Series 6" Match Target z zatrzaskiem magazynka na pięcie, 1955-1977.
Czarne plastikowe chwyty do 1960 roku, potem orzech.
Powiedziałbym, że oba magazynki są oryginalne Factory Colt. Ale zdjęcie obu by to potwierdziło.

Pozdrawiam,
Tom Platt
prewoodsman@gmail.com

#32 ·
Dziękuję prewoodsman, to dobra informacja i powód, dla którego często odwiedzam tę wspaniałą stronę internetową. Zawsze chciałem taki mieć i ten był na sprzedaż lokalnie. Jeszcze z niego nie strzelałem i wiedziałem, że kolba jest pęknięta. Właśnie go naoliwiłem i włożyłem do sejfu. Wyjeżdżam na kilka dni na Święta i nie mam więcej zdjęć, ale kiedy wrócę, mogę dodać więcej zdjęć i zdjęcia pudełka.

#37 ·
FWIW, 2 Colt Woodsman Match Targets poszły za 4200 i 4400 dolarów na aukcji w zeszły weekend. Oba miały numery seryjne MT i zostały wymienione jako NRA "Excellent". Oryginalne pudełka, dokumenty, metki itp. Daty wysyłki z 1939 i 1941 roku. Super fajne, jeśli możesz wydać te pieniądze.
To trudny czas na kupowanie przedmiotów kolekcjonerskich, na które jest duże zapotrzebowanie, zwłaszcza na aukcjach, świetny czas na sprzedaż. Myślę, że wiele osób nie mogło lub nie chciało podróżować z powodu Covid i zamiast tego zdecydowało się wydać pieniądze na powiększenie swoich kolekcji. Niedawno sprzedałem kilka rzadkich wędek bambusowych, które były oryginalne i w świetnym stanie, za podwójną cenę, jaką za nie zapłaciłem 3 lata temu. Przeprowadziliśmy się do Bozeman MT podczas Covid po tym, jak nasza wyprawa wędkarska do Nowej Zelandii została odwołana, a wartość naszego domu nad rzeką w północnym Michigan poszybowała w górę. Biorąc to wszystko pod uwagę, widziałem, jak ładne Match Targets poszły od 1800 do 2500 dolarów. Oczywiście bez pudełka ani metki, a niektóre nie miały prawidłowego magazynka. Przyznaję, że jestem w tym nowy, ale myślę, że sposób, w jaki znajdę mój MT, to na wystawie broni lub w LGS, a nie na aukcji. Zbyt duża ekspozycja na zbyt wielu kupujących. Tylko moje 2 centy.
BTW, czy jakiś członek tam mieszka w Montanie?

#38 · (Edited)
Aukcje internetowe ustalają ceny na wystawach broni i w lokalnych sklepach z bronią w dzisiejszych czasach. Prawie wszystkie „lokalne” aukcje prowadzone przez większość licytatorów odbywają się teraz tylko online lub online i osobiście w połączeniu.

Lokalna firma aukcyjna w mojej okolicy wystawia na aukcji ponad 3000 sztuk broni należącej do mężczyzny, który właśnie zmarł. Pierwsza aukcja internetowa 1000 sztuk broni dotyczyła broni niższej jakości, ale wiele z nich osiągnęło zaskakująco wysokie ceny. Kolejne dwie aukcje będą dotyczyły drogich rzeczy. Powinno być interesująco.

Spójrzmy prawdzie w oczy, prawdopodobieństwo uzyskania okazji poniżej aktualnej ceny rynkowej jest niewielkie. Kup teraz lub zapłać więcej później.

#39 ·
Mam Series 1 MT (właściwie mam trzy dodatkowe MT z uchwytami w kształcie uszu słonia [jeden w oryginalnym pudełku z narzędziami]), który nie ma pierścieni celowniczych na płaskiej powierzchni i ma wygrawerowane/wytłoczone "Geo. Elliason" po prawej stronie lufy z numerem seryjnym wygrawerowanym/wytłoczonym z przodu uchwytu. Dodatkowo uchwyty mają powłokę antypoślizgową. G. Elliason był pracownikiem firmy Colt, który zaprojektował tylną szczerbinkę używaną w MT i Colt Commanders. Jest w dobrym stanie; czekam na zwrot listu z archiwum Colt. Podejrzewam, że jest to specjalny egzemplarz zbudowany przez firmę Colt dla pana Elliasona. Czy ktoś ma jakieś informacje na temat tej broni palnej?

#40 ·
Mam serię 1 MT (właściwie mam trzy dodatkowe MT z uchwytami w kształcie uszu słonia [jeden w oryginalnym pudełku z narzędziami]), która nie ma pierścieni celowniczych na płaskiej powierzchni i ma wygrawerowane/wytłoczone "Geo. Elliason" po prawej stronie lufy, a numer seryjny wygrawerowany/wytłoczony z przodu uchwytu. Dodatkowo uchwyty mają antypoślizgową obróbkę. G. Elliason był pracownikiem firmy Colt, który zaprojektował tylną szczerbinkę używaną w MT i Colt Commanders. Jest w dobrym stanie; czekam na zwrot listu z archiwum Colt. Przypuszczam, że jest to specjalny egzemplarz zbudowany przez firmę Colt dla pana Eliasona. Czy ktoś ma jakieś informacje na temat tej broni?
Przepraszam; nazwisko znajduje się po lewej stronie z tyłu miejsca, w którym znajdowałby się cel, a przez antypoślizgową obróbkę i grawerowanie numeru seryjnego miałem na myśli, że ma znajdować się na ramie wewnątrz ładnych drewnianych uchwytów z podpórką pod kciuk.