Colt Forum banner
Status
Not open for further replies.

J. Frank Dalton……Czy ktoś tu wierzy w jego historię?

7.4K views 21 replies 13 participants last post by  Canine cop  
#1 ·
Jak wiecie, mieszkam w St. Louis. Mieszkam blisko miejsca, gdzie podróżował i mieszkał Jesse James. Właściwie mieszkam w miasteczku, gdzie jego gang obrabował pociąg. Prawie każdego dnia przebywam w okolicy, gdzie podróżował lub bywał.

Mój budynek, w którym prowadzę działalność, był sklepem z bronią w latach 70. XIX wieku do co najmniej lat 90. XIX wieku. Kilka przecznic dalej znajduje się inny budynek, który był znanym salonem i burdelem, w którym bywał Jesse James. Często podróżował rzeką Meramec, która biegnie wzdłuż tyłu miasta. Meramec Caverns, jaskinia w Stanton, gdzie zwykli się ukrywać, znajduje się około 40 minut drogi.

W każdym razie starsi ludzie w okolicy wierzą w większość opowieści, w tym w J. Franka Daltona. Pan Dalton i Jesse James mieli takie same blizny po strzałach i nożach oraz okaleczony palec.
Jestem pewien, że zdenerwowałbyś starszych ludzi w okolicy, gdybyś tu przyszedł i próbował ich przekonać, że został postrzelony za uchem podczas prostowania ramy obrazu na ścianie. Zostaniesz wygnany z Branson.

Czy ktoś tu wierzy w pana Franka Daltona?

#2 · (Edited)
Jak wiecie, mieszkam w St. Louis. Mieszkam blisko miejsca, gdzie podróżował i mieszkał Jesse James. Właściwie mieszkam w mieście, w którym jego gang obrabował pociąg. Prawie każdego dnia przebywam na obszarze, gdzie podróżował lub bywał.

Mój budynek, w którym prowadzę działalność, był sklepem z bronią w latach 70. XIX wieku do co najmniej lat 90. XIX wieku. Kilka przecznic dalej znajduje się inny budynek, który był znanym salonem i burdelem, w którym bywał Jesse James. Często podróżował rzeką Meramec, która biegnie wzdłuż tyłu miasta. Meramec Caverns, jaskinia w Stanton, gdzie zwykli się ukrywać, znajduje się około 40 minut drogi.

Tak czy inaczej, starsi ludzie tutaj wierzą w większość opowieści, w tym w J. Franka Daltona. Pan Dalton i Jesse James mieli te same blizny po strzałach z broni i nożach oraz okaleczony palec.
Jestem pewien, że zdenerwowałbyś starszych ludzi tutaj, gdybyś tu przyszedł i próbował ich przekonać, że został postrzelony za uchem podczas prostowania ramy obrazu na ścianie. Zostaniesz wygnany z Branson.

Czy ktoś tutaj wierzy w pana Franka Daltona?
Pamiętam tylko, że J. Frank Dalton został "odkryty" pod koniec lat 40. XX wieku. Ktoś nawet stworzył konwersję 1860 Army z uchwytami z kości słoniowej J. Franka Daltona. Wiele artykułów omawiało to wszystko w latach 50. i 60. Teraz mogliby zrobić test DNA, ale znalezienie ważnych krewnych może być niemożliwe.

To wszystko brzmi jak sprawa Brushy Bill Roberts -- Billy The Kid.

J. Frank Dalton - Wikipedia

Attachments

#3 ·

Nie. Gdyby był Jessem Jamesem, chciałby, żeby ta historia umarła i nie odgrzebywałby jej ponownie. Szeryf miejski James Dodson w Prescott w latach 1870-1890 rzekomo należał do konfederackiego oddziału, z którym byli Jesse i Frank. Ale nikt nie wysunął tego twierdzenia, dopóki Dodson nie umarł. Mniej więcej w tym samym czasie Frank powiedział reporterowi, że gdyby wszyscy, którzy twierdzili, że jeździli z nimi, rzeczywiście z nimi jeździli, wygraliby wojnę.

#4 ·
Cóż, sugerowałbym wygooglowanie Wilbura Zinka, mojego przyjaciela, który od tego czasu zmarł. Być może jest on ostatnim słowem w kwestii James & Younger's i był honorowym żałobnikiem ostatnim razem, gdy pochowano ol Jess. Zawsze był zapraszany na zjazd James/Youngers co roku, zwykle w Blue Springs. Wilbur był chłopcem w Appleton City, gdzie jego ojciec otworzył pierwszy salon Forda. Wielu ocalałych, którzy jeździli pod flagą blag, mieszkało w okolicy i słyszał, jak opowiadają historie z C.W. Dali mu również przedmioty, które mieli z wojny. Wilbur przekazał część swojej kolekcji, kiedy otworzyli muzeum i dom Jessego w Kearney. Poszukaj również Heritage Auctions w Dallas, gdzie wystawiono na aukcję kolekcję Wilbura, co było smutnym dniem, gdy przedmioty rozeszły się na cztery wiatry. Był także właścicielem domu Youngerów, który znajdował się w pobliżu Lee's Summit i kiedy miał zostać rozebrany pod budowę osiedla mieszkaniowego. Wilbur kupił go, zdemontował i ponumerował każdą deskę. Przekazał go Longview College w Grandview jako budynek do badań i studiów. I tak, Jesse został zastrzelony w St. Joseph. Ostatnim razem, gdy go wykopali, zrobili test DNA, więc ten mit został obalony.

#5 ·
Praktycznie wszyscy słynni przestępcy mieli przeżyć i żyć przez lata po rzekomej śmierci.
"Brushy Bob" był Billym the Kidem, Jessie James naprawdę nie został zabity przez Boba Forda, John Dillinger nie został zabity przed teatrem w Chicago, mieszkał w Kalifornii i pracował w fabrykach samolotów podczas II wojny światowej i tak dalej.

Te wszystkie historie trafiły na fatalną rafę zwaną DNA.

#8 ·
Praktycznie wszyscy słynni przestępcy mieli przeżyć i żyć przez lata po rzekomej śmierci.
"Brushy Bob" był Billym the Kidem, Jessie James naprawdę nie został zabity przez Boba Forda, John Dillinger nie został zabity przed teatrem w Chicago, mieszkał w Kalifornii i pracował w fabrykach samolotów podczas II wojny światowej i tak dalej.

Wszystkie te historie trafiły na fatalną rafę zwaną DNA.
To samo dzieje się z celebrytami, takimi jak Elvis i Jim Morrison. Dla każdego oczywistego prawdziwego zakończenia, ze świadkami, ktoś chce spróbować w nim podziurawić dziury. To samo dotyczy osób zaprzeczających lądowaniu na Księżycu lub wierzących w UFO w Roswell... logika i świadkowie nic nie znaczą. Prawo do zaprzeczenia jest w tym kraju bardzo silne.

#7 ·
Dla przyjemności czytania, moja wędrówka z 2014 roku przez uniwersum powracających zza grobu banitów - Cassidy, Sundance, Jesse i Billy - "Bandit Resurrections":

#9 ·
#14 · (Edited)
Studiowałem tę sprawę przez 30 lat, mieszkałem w pobliżu Mesilli. Jestem pewien, że dfaris też. Nie potrzeba DNA. Potrzebne są zeznania świadków, oświadczenia przysięgłe funkcjonariuszy organów ścigania, dochodzenie sądowe przeprowadzone następnego dnia. Zasadniczo - mnóstwo pochodzenia. Nikt nie zrobił również testu DNA na Benie Franklinie w grobie, ale on tam jest.

"Brzytwa Ockhama? Nie potrzebujemy żadnej śmierdzącej brzytwy Ockhama!" - Badacz bandytów z Zachodu

#15 ·
Kilka lat temu frakcja Brushy Bob została zdewastowana, gdy DNA udowodniło, że Bob nie był Kidem.
Uzyskali DNA od potomków Billy'ego the Kida.

Pamiętam, że jeden z przywódców frakcji Boba powiedział, że test DNA był niepowodzeniem, ale wciąż myśleli, że Bob był Kidem i że będą nadal próbować to udowodnić.
Myślę, że większość z nich w końcu poszła dalej.
Trudno jest kontynuować, gdy DNA mówi, że jest jedna szansa na WIELE WIELE bilionów, że Bob był Kidem.

Sztuczka z DNA polega na tym, że nie potrzebują go z oryginalnego źródła, potrzebują tylko DNA potomka.
Kilka lat temu znaleziono szkielet pod parkingiem przy angielskim kościele i pomyśleli, że może to być król Ryszard III.
Znaleźli potomka Ryszarda i test DNA udowodnił, że to Ryszard III.

Z jakiegoś powodu ludzie wydają się mieć głęboką potrzebę, aby jakaś sławna osoba nie umarła, że nadal żyła gdzie indziej.
Pewnego razu zostałem prawie wyrzucony ze sklepu spożywczego.
Stałem w kolejce do kasy i zobaczyłem dwa brukowe gazety na wystawie.
Jeden nagłówek brzmiał: "Elvis i Marilyn Monroe mieszkali razem na Hawajach".
Drugi brzmiał: "Duch Elvisa odwiedza Graceland".

Zacząłem się tak głośno śmiać, że ludzie pomyśleli, że jestem szalony.

#17 ·
Po wyzdrowieniu z ran Comanche prowadził rozpieszczone życie, a po śmierci został wypchany i jest wystawiony w Muzeum Historii Naturalnej w Kansas.

• Like
Reactions: Homerfan and COKid
Save
#18 ·
Pamiętam, kiedy znaleziono szczątki króla Ryszarda. To była całkiem fajna historia.

Nie sądzę, żeby DNA było używane w przypadku Jessego Jamesa. Mogę się mylić, ale wydawało mi się, że czytałem, że od dłuższego czasu nie ma żyjących potomków Jessego Jamesa. Jego ostatnia potomkini, prawnuczka, zmarła dziesiątki lat temu. Ale znowu, mogę się mylić. Mówię to z tym, co wydawało mi się, że czytałem lata temu.

#19 ·
W starej książce Jamesa Horana „The Pictorial History Of The Wild West” pisze on o biografu Jessego Jamesa o nazwisku Homer Croy, który w 1948 roku przeprowadził wywiad z Frankiem Daltonem, zanim Dalton w pełni zapoznał się z życiem i historią JJ, i zapytał go „jak to się stało, że odrósł mu nowy czubek palca”, a on mu nie odpowiedział. Ten oszust najwyraźniej miał wtedy wszystkie palce.

#21 ·
W starej książce Jamesa Horana „The Pictorial History Of The Wild West” pisze on o biografu Jesse'ego Jamesa o nazwisku Homer Croy, który przeprowadził wywiad z Frankiem Daltonem w 1948 roku, zanim Dalton w pełni zapoznał się z życiem i historią JJ, i zapytał go „jak to się stało, że odrósł mu nowy czubek palca”, a on mu nie odpowiedział. Zatem ten oszust najwyraźniej miał wtedy wszystkie palce.
Jeśli spojrzysz na lewą dłoń Datlona, wyraźnie widać palec, który opisujesz. Jesse James miał około 5'11 1/2 do 6'1, a martwy człowiek miał tylko około 5'8, a zraniony palec wskazujący był na jego prawej dłoni, mimo że wszyscy i zdjęcia pokazują, że Jesse miał go na lewej. Brushy Bill (the Kid) miał 5'8, jeśli spojrzysz na niego i Daltona obok siebie, Dalton jest o około 4 cale wyższy.

#20 ·
Odpowiadając na pytanie, uważam, że istnieje duże prawdopodobieństwo, że J. Frank Dalton jest Jesse Jamesem. Jedną z rzeczy, które często pomija się w teście MtDNA, jest to, że marker rzekomego grobu Jesse Jamesa został zniszczony do 1936 roku, więc kiedy został ponownie wykopany w latach 70., mogli mieć właściwego członka rodziny lub nie. Dalton twierdził, że Jesse Woodson James był przyrodnim bratem Franka Jamesa, kuzyna Jesse Jamesa. Interesujące jest spojrzenie na zapisy spisu ludności. W 1850 roku Jesse jest wymieniony jako "Jesse Robert James", a Alexander Franklin 'Frank' James jako Frank James. W spisie ludności z 1860 roku Jesse jest wymieniony jako "Jesse W. James", ale jego przyrodni brat jest wymieniony jako "Alexander James" bez drugiego inicjału. Dlaczego Jesse Robert James w 1850 roku, ale Jesse Woodson w 1860 roku? J. Frank Dalton powiedział, że był kuzynem Franka Jamesa, Jesse Woodson Jamesa i że około 1860 roku zamieszkał ze swoją ciotką Zeraldą. Jakie są szanse, że wiedząc, że była podejrzewana o niewierność wobec męża Roberta i że ona i jej nowy mąż dr Rueben Samuels również nie mieli dobrych relacji, aby uniknąć plotek, nie przyznała, że było trzecie dziecko i po prostu oddała jedno jako Jesse Woodson James i cokolwiek stało się z Jesse Robert.

#22 ·
Odpowiadając na pytanie, uważam, że istnieje duża możliwość, że J. Frank Dalton jest Jesse Jamesem. Jedną z rzeczy, które są często pomijane w teście MtDNA, jest to, że znacznik rzekomego grobu Jesse Jamesa został zniszczony w 1936 roku, więc kiedy został ponownie wykopany w latach 70., mogli, ale nie musieli mieć właściwego członka rodziny. Dalton twierdził, że Jesse Woodson James był przyrodnim bratem Franka Jamesa z Jesse Jamesa, kuzynem. Interesujące jest spojrzenie na zapisy spisu ludności. W 1850 roku Jesse jest wymieniony jako "Jesse Robert James", a Alexander Franklin 'Frank' James jest wymieniony jako Frank James. W spisie ludności z 1860 roku Jesse jest wymieniony jako "Jesse W. James", ale jego przyrodni brat jest wymieniony jako "Alexander James" bez jego drugiego imienia. Dlaczego Jesse Robert James w 1850 roku, ale Jesse Woodson w 1860 roku? J. Frank Dalton powiedział, że był kuzynem Franka Jamesa, Jesse Woodsona Jamesa i że około 1860 roku zamieszkał z ciotką Zeraldą. Jakie są szanse, że wiedząc, że była podejrzewana o niewierność wobec męża Roberta i że ona i jej nowy mąż, dr Rueben Samuels, również nie mieli dobrych relacji, aby uniknąć plotek, że nie przyznała, że było trzecie dziecko i po prostu oddała jedno jako Jesse Woodson James i cokolwiek stało się z Jesse Robertem.
Cóż, ten facet był oszustem .... Mieszkałem w MO. przez ostatnie 30 lat,
& kolejne 32 lata wcześniej od 1947-1971. Jako dziecko pamiętam, kiedy trafił na nagłówki ze swoim roszczeniem. Miałem bardzo dobrego przyjaciela, który zmarł kilka lat temu, o nazwisku Wilber Zink (wyszukaj to nazwisko w Google). Jako dziecko dorastające w Appleton City MO. na początku lat 20. XX wieku, a jego ojciec był właścicielem pierwszego salonu Forda i Wilbur przychodził i spędzał dzień tam, gdzie starzy mężczyźni gromadzili się w parku. Ta część MO. była bazą dla Quantrilla i jego zwolenników. Wilbur słyszał opowieści o ich najazdach, dali mu wiele rzeczy, które zgromadzili z wojny. Wilbur nigdy nie stracił miłości do tej części historii MO. Wilbur stał się autorytetem w kwestii James/Youngers, ponieważ zawsze uczestniczył w corocznym spotkaniu partyzantów w Blue Springs, MO. Posiadał również największą prywatną kolekcję przedmiotów, które nie tylko partyzanci dali mu jako chłopcu, ale kiedy zaprzyjaźnił się z potomkami James/Youngers, dali mu również kilka przedmiotów. Kiedy deweloperzy przyszli i zbudowali osiedle mieszkaniowe w Lee's Summit, MO, nieruchomość, która była jedną z 2 farm, które Youngers posiadali przed C.W., została zajęta przez Order #11. Dom, w którym dorastali Youngers, wciąż stał, ale miał zostać zburzony pod nowe domy. Wilbur kupił dom, kazał go zdemontować i ponumerować oraz przechowywać w swojej stodole. Później przekazał go Longview College w Lee's Summit z zastrzeżeniem, że ma być utrzymywany i używany jako sala do nauki dla studentów historii. W każdym razie, Wilbur obalił twierdzenie Daltona, że jest Jesse, używając wiedzy, którą usłyszał i przeczytał z dokumentów. Wilbur był honorowym żałobnikiem podczas ostatniego (najprawdopodobniej jego ostatniego) zmartwychwstania Jessego. Wilbur był na tyle miły, że pozwolił mi zrobić kopie dokumentów historycznych, co było z jego strony bardzo hojne. Wlbur posiadał wiele przedmiotów Jesse & Cole & i przekazał kilka przedmiotów do Muzeum Jesse Jamesa w Kearney MO. w tym miotełkę do kurzu, którą Jesse trzymał w ręku, gdy został zastrzelony. Zachował z niej jedno pióro. Kolekcja Wilbura została wystawiona na aukcji Heritage w Dallas TX i wyniosła miliony, ale prawdziwą wartością była wiedza, którą zgromadził przez lata.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.