Colt Forum banner

Ma Deuce: Czcigodny karabin maszynowy Browning M2 kalibru .50 HMG

826 views 5 replies 4 participants last post by  LimaCharlie  
#1 ·
Ma Deuce: Czcigodny karabin maszynowy Browning M2 kalibru .50
{ 30:44 wideo następuje }

Karabin maszynowy M2 Browning został po raz pierwszy pomyślany w 1918 roku, jako prośba generała Johna Pershinga z AEF o wielkokalibrowy karabin maszynowy przeciwlotniczy i przeciwpancerny. John Browning przeskalował swój chłodzony wodą projekt kalibru .30 M1917 do kalibru .50, a pierwsze prototypy zostały przetestowane w listopadzie 1918 roku. Impet za projektem osłabł po zawieszeniu broni, ale Colt kontynuował prace nad bronią w latach 20. i 30. XX wieku. Po raz pierwszy został przyjęty w 1922 roku przez US Coastal Artillery jako broń przeciwlotnicza, ale znaczna produkcja miała nastąpić dopiero podczas II wojny światowej. Do tego czasu główna rola broni przesunęła się z przeciwpancernej na uzbrojenie samolotów, a podczas II wojny światowej wyprodukowano około 2 milionów sztuk, głównie jako broń lotniczą.

M2 pozostaje w służbie do dziś, podkreślając wspaniałość i długowieczność projektów Johna Browninga.

Źródło: Ian McCollum ~ Forgotten Weapons

#4 ·
Niedawno pojawił się raport o Ma Deuce wysłanym do remontu, który najwyraźniej nigdy wcześniej nie był remontowany. Numer seryjny 324 przybył do Anniston na swój pierwszy remont od czasu wydania! 90+ letni M2 wciąż w służbie!

W moje 48. urodziny byłem oficerem zaopatrzenia na kutrze Straży Wybrzeża. Zatrzymaliśmy 6-metrową drewnianą kubańską łódź rybacką, która miała silnik wysokoprężny 1-cylindrowy. 2 osoby na pokładzie próbowały dotrzeć do lądu na Florydzie. Po usunięciu 2 osób otrzymaliśmy rozkaz zniszczenia łodzi, aby zapobiec stwarzaniu zagrożenia dla żeglugi.

Strzelcy przynieśli Mount 51 - ciężki karabin maszynowy M2 po stronie lewej. Byłem najstarszym członkiem załogi; najmłodszy członek załogi i ja obchodziliśmy urodziny tego samego dnia. Chociaż odmówił, jako prezent urodzinowy od kapitana i oficera wykonawczego otrzymałem możliwość ostrzelania łodzi z M2! Wystrzeliłem około 75 nabojów; a ponieważ statek kołysał się z boku na bok, podobnie jak łódź rybacka, trafiłem w łódź może 50 razy. Widziałem, jak pociski uderzają w łódź, ale bez żadnego "prawdziwego" spustoszenia. Następnie strzelec przejął kontrolę i wystrzelił może 25 nabojów. Bez żadnej eksplozji ani niczego, co by to przypominało, łódź po prostu się rozpadła!

Ma Deuce - kiedy naprawdę chcesz coś zniszczyć!