Colt Forum banner

Moje poszukiwania nieuchwytnego Colta Lightning w końcu dobiegły końca

2 reading
3.9K views 27 replies 20 participants last post by  1cubsfan  
#1 ·
Zawsze miałem duże uznanie dla starych pomp 22 z ośmiokątnymi lufami i odkąd zacząłem je zbierać, szukałem karabinu Colt Lightning z małą ramą. W ciągu ostatnich 5 lat byłem na każdym pokazie broni w odległości, którą można pokonać samochodem i zawsze byłem czujny, szukając Lightninga. Dużo podróżuję służbowo, więc staram się wpaść do każdego małego sklepu z bronią, na jaki natrafię i miałem szczęście dodać kilka starych pomp 22 po drodze. Jednak Lightning z małą ramą był dość nieuchwytny, wydaje mi się, że częściej natrafiam na karabiny ze średnią ramą niż na karabiny z małą lub dużą ramą. Kilka Lightningów, na które natrafiłem, było albo odnowionych, czym się nie interesuję, albo miało bardzo ciężkie życie. Kilka lat temu natknąłem się na przyzwoity, ale przewód lufy był w naprawdę złym stanie i wyglądał jak rura kanalizacyjna. Nie był przesadnie drogi, ale ponieważ lubię z nich od czasu do czasu postrzelać, wycofałem się z tego konkretnego karabinu. Z moich osobistych obserwacji wynika, że słaby stan przewodów lufy wydaje się bardziej widoczny w przypadku Colt Lightningów niż w przypadku innych pomp, na które natrafiłem z tej samej epoki. Wiem, że były one produkowane wyłącznie w erze amunicji korozyjnej, ale osobiście nie natknąłem się na żadną z przyzwoitym przewodem lufy, wiem, że istnieją, ale zawsze mnie unikały.

To poszukiwanie mojego własnego karabinu Colt Lightning z małą ramą wreszcie dobiegło końca w miniony weekend na Colorado Gun Collector's Show w Greeley w stanie Kolorado! Poszedłem na ten pokaz głównie po to, by szukać mojego nieuchwytnego jednorożca, że tak powiem. Nie tylko znalazłem jeden, który spełniał wszystkie moje kryteria, ale było kilka rzeczy, które po prostu dopełniły całość! Po pierwsze, nadal zachowuje większość oryginalnego wykończenia na metalu i drewnie. Ma pewne zużycie na drewnie i metalu, wykazujące ślady użytkowania, ale nie nadużywania. Młotek nadal zachowuje większość swojego oryginalnego, hartowanego koloru obudowy, który moim zdaniem zwykle już nie występuje. Po drugie, ten karabin ma najładniejszy przewód lufy, jaki kiedykolwiek widziałem w Lightningu! Nie ma absolutnie żadnych wżerów, gwinty są nadal ostre i błyszczące na całej długości lufy. Wreszcie, celowniki przeziernikowe wydają się być fabrycznie zainstalowane, a litera C jest wybita na spodzie tylnego celownika przeziernikowego Lyman. Posiada również przedni celownik kulkowy Lyman z nadal nienaruszoną kością słoniową. Mogę się mylić co do celowników, ale moim zdaniem idealnie pasują do wykończenia. Nie wiem, czy zostałyby one wymienione w liście Colta, czy nie, ale na pewno zleciłem wystawienie tego listu. Dżentelmen, od którego go kupiłem, był niezwykle miłym i kompetentnym człowiekiem i udało nam się uzgodnić cenę, z której oboje byliśmy zadowoleni. Wiem, że nie mógłbym być bardziej zadowolony z tego zakupu, byłem jak dziecko w dzień Bożego Narodzenia, które właśnie otrzymało wszystko, o czym marzyło! Następnym krokiem będzie wizyta na strzelnicy, aby zobaczyć, jak strzela.

Jeśli ktoś z was kiedykolwiek miał jeden z tych karabinów z małą ramą w liście lub ma więcej doświadczenia niż ja, chciałbym usłyszeć od was o możliwości umieszczenia celowników przeziernikowych na liście Colta? Tak czy inaczej, ten karabin pozostanie w mojej kolekcji, ponieważ jest na szczycie mojej rosnącej kolekcji Colt i pomp 22. Dzięki za oglądanie

#3 · (Edited)
Bardzo fajnie, gratulacje! Ja też mam Colta Lightning w kalibrze 22, ale ze standardowymi przyrządami celowniczymi. Mój został oznaczony jako jeden z karabinów nagród tytoniowych. Ta przednia szczerbinka jest bardzo interesująca, nigdy wcześniej takiej nie widziałem. Mam nadzieję, że inni mają większą wiedzę na temat jego oryginalności. Baw się dobrze!

#10 ·
Bardzo ładnie, proszę pana! Też bym to zabrał do domu. Mam tylko jeden, z 1900 roku i widać po nim długą podróż. Wykończenie dawno zniknęło, podobnie jak kucyk. Przynajmniej wszystko jest nienaruszone, a litery wskazują na broń wysłaną z Londynu, więc ma za sobą co najmniej kilka mil powietrznych (morskich). Chcę kiedyś mieć taki jak twój, wraz ze średnią ramą w tym samym stanie.

#12 · (Edited)
Który rok produkcji? Podejrzewam, że celowniki były montowane jako akcesoria, jak wspomniano. Ale mimo to znakomity dodatek. Mam wczesny model Remington 12, zupełnie nowego Henry'ego i Colta. Niestety, w moim Colcie brakuje osłony przeciwpyłowej, a części są niemożliwe do znalezienia. Zgodnie z narzędziem wyszukiwania Colta, mój pochodzi z 1899 roku.

#13 ·
Piękne znalezisko! Kiedyś mieszkałem w drodze z powodu mojej pracy i zatrzymywałem się w każdym sklepie z bronią, jaki mogłem znaleźć. Musiałem przejść na emeryturę ze względu na stan zdrowia, tęsknię za poszukiwaniami. Niedawno odebrałem Winchester 06 z 1912 roku, z drewnianą skrzynią, która została do niego wykonana. Te stare strzelby pompowe są coraz trudniejsze do znalezienia.

Attachments

#18 ·
Zawsze miałem duże uznanie dla starych pomp 22 z ośmiokątnymi lufami i od kiedy je zbieram, szukam karabinu Colt Lightning z małą ramą. W ciągu ostatnich 5 lat byłem na każdych targach broni w odległości, którą mogę pokonać samochodem i zawsze byłem czujny, szukając Lightninga. Dużo podróżuję również w celach służbowych, więc staram się wpaść do każdego małego sklepu z bronią, na jaki natrafię i miałem szczęście dodać kilka starych pomp 22 po drodze. Jednak Lightning z małą ramą był dość nieuchwytny, wydaje mi się, że częściej natrafiam na karabiny ze średnią ramą niż na karabiny z małą lub dużą ramą. Garść Lightningów, na które natrafiłem, albo były odnawiane, czym nie jestem zainteresowany, albo miały bardzo ciężkie życie. Kilka lat temu natknąłem się na jeden przyzwoity, ale przewód lufy był w naprawdę złym stanie i wyglądał jak rura kanalizacyjna. Nie był przesadnie drogi, ale ponieważ lubię z nich od czasu do czasu postrzelać, trzymałem się z daleka od tego konkretnego karabinu. Złe warunki przewodów lufy wydają się bardziej widoczne w przypadku Colt Lightningów niż w przypadku innych pomp, na które natknąłem się z tej samej epoki w moich osobistych obserwacjach. Wiem, że były one produkowane wyłącznie w erze korozyjnej amunicji, ale osobiście nie natknąłem się na żaden z przyzwoitym przewodem lufy, wiem, że istnieją, ale zawsze mnie unikały.

To poszukiwanie mojego własnego karabinu Colt Lightning z małą ramą w końcu przyniosło owoce w miniony weekend na Colorado Gun Collector's Show w Greeley w stanie Kolorado! Poszedłem na te targi głównie z powodu poszukiwania mojego nieuchwytnego jednorożca, że tak powiem. Nie tylko znalazłem jeden, który spełniał wszystkie moje wymagania, ale było kilka rzeczy, które położyły przysłowiową wisienkę na torcie! Po pierwsze, nadal zachowuje większość oryginalnego wykończenia na metalu i drewnie. Ma pewne zużycie na drewnie i metalu, wykazujące ślady użytkowania, ale nie nadużywania. Młotek nadal zachowuje większość swojego oryginalnego, utwardzonego kolorystycznie wykończenia, którego, jak wynika z mojego doświadczenia, zwykle już nie ma. Po drugie, ten karabin ma najładniejszy przewód lufy, jaki kiedykolwiek widziałem w Lightningu! Nie ma absolutnie żadnych wżerów, gwinty są nadal ostre i błyszczące na całej długości lufy. Wreszcie, celowniki przeziernikowe wydają się być fabrycznie zainstalowane, a litera C jest wybita na spodzie tylnego celownika przeziernikowego Lyman. Posiada również muszkę Lyman z zachowaną kością słoniową. Mogę się mylić co do celowników, ale moim zdaniem idealnie pasują do wykończenia. Nie wiem, czy zostałyby one wymienione w liście Colta, czy nie, ale na pewno zleciłem wystawienie tego listu. Dżentelmen, od którego go kupiłem, był niezwykle miłym i kompetentnym człowiekiem i udało nam się uzgodnić cenę, z której, jak sądzę, oboje byliśmy zadowoleni. Wiem, że nie mógłbym być szczęśliwszy z tego zakupu, byłem jak dziecko w dzień Bożego Narodzenia, które właśnie otrzymało wszystko, o czym marzyło! Następnym krokiem będzie wizyta na strzelnicy, aby zobaczyć, jak strzela.

Jeśli ktoś z was kiedykolwiek miał jeden z tych karabinów z małą ramą w liście lub ma więcej doświadczenia niż ja, chciałbym naprawdę usłyszeć od was o możliwości umieszczenia celowników przeziernikowych na liście Colta? Tak czy inaczej, ten karabin pozostanie w mojej kolekcji, ponieważ jest na szczycie mojej rosnącej kolekcji Coltów i pomp 22. Dzięki za oglądanie
View attachment 907042
View attachment 907043
View attachment 907044
View attachment 907045
View attachment 907046
View attachment 907047
To naprawdę ładny.
Colt wyprodukował 90 000 takich i 90 000 średnich, więc dziwne, że nie pojawiają się częściej

#19 ·
Doceniam wszystkie miłe słowa na temat mojego najnowszego nabytku, z tego co ustaliłem, został wyprodukowany w 1901 roku z numerem seryjnym 59,xxx. Wiem, że istnieje bardzo duża możliwość, że celowniki były dodatkiem z rynku wtórnego, dlatego byłem ciekaw, czy pojawiłyby się w liście, gdyby zostały zainstalowane fabrycznie. Głównym powodem, dla którego wierzę, że mogą być oryginalne, jest to, że mój Winchester 1890 z 1907 roku ma ten sam zestaw celowniczy, z jedyną różnicą w postaci stempla na spodzie celownika tang. Celownik mojego Winchestera jest na spodzie ostemplowany WS, a ten z Colta ma na spodzie C. Oczywiście mogę się mylić, ponieważ nie jestem pewien, czy celowniki mojego Winchestera są oryginalne. Tak czy inaczej, jestem zadowolony z obu i moim zdaniem bardzo dobrze pasują do karabinów. Oto kilka kolejnych, mój Winchester Z moim Coltem i Marlinem 20A, wszystkie z bardzo ładnymi otworami, ponieważ jest to pierwsza rzecz, której szukam, ponieważ bardzo lubię z nich strzelać!
Image

Kilka Savages, model 1903, 25 i 29
Image

Jeszcze kilka Winchesterów 1890 i Remington model 12 od dołu do góry WRF około 1911, LR 1928, CS (WRF) 1928, 1916 na górnym modelu 12

Image

Te karabiny to mój kryptonit, po prostu nie mogę przejść obok żadnego, jeśli spełniają moje kryteria ładnego otworu i oryginalnego stanu. Dwa komorowane w WRF zapoczątkowały moje uzależnienie od tych zgrabnych małych karabinów, plus pochodziły od mojego dziadka, więc prawdopodobnie mają najwięcej zużycia, ale najwięcej przywiązania. Jeszcze raz dziękuję za wszystkie wspaniałe informacje!

#20 · (Edited)
To wspaniale wyglądające karabiny. Jeśli chodzi o stemplowanie na celownikach Lyman, Lyman oznaczał je dla jakiej broni są przeznaczone, ponieważ krzywizna trzpienia i rozstaw otworów na śruby były różne. Niektóre karabiny z dużą opadaniem potrzebowały dłuższego trzpienia celownika. Niektóre krótsze itp.

Kod celownika Lyman tang:

1. Nr 1 Combination Tang Sight (pierwsza odmiana) – opatentowany 28 stycznia 1879 r. Ten celownik ma grubą podstawę i radełkowaną śrubę skrzydełkową po prawej stronie pionowego sworznia. Naprawdę wczesne celowniki nie miały składanego okienka przeziernika, ale ta funkcja została włączona przed zastąpieniem jej w 1884 r. drugą odmianą.
  2. Nr 1 Combination Tang Sight Druga odmiana – opatentowana 6 maja 1884 r. Ten celownik ma zarówno daty patentu z 28 stycznia '79, jak i 6 maja '84 wytłoczone na podstawie pionu elewacji. Śruba radełkowana została zastąpiona sprężyną włosową, która umożliwiała zablokowanie trzpienia elewacji w pozycji pionowej za pomocą sprężynowego zatrzasku. Został zastąpiony w 1905 r. przez nr 1A
  3. Nr 1A Combination Tang Sight Trzecia odmiana – opatentowana 25 lipca 1905 r. Przyrostek „A” wskazuje na dodanie dźwigni blokującej po lewej stronie pionowego sworznia. Ten celownik był produkowany do 1955 roku.
  4. Nr 2 Combination Tang Sight – wprowadzony w 1894 r. i przeznaczony do karabinów Match i Gallery. Jest identyczny z nr 1 Drugą odmianą, z wyjątkiem tego, że ma śrubę w dysku przysłony zamiast składanego przeziernika. Dostępnych było kilka różnych dysków przysłony (każdy o innej średnicy otworu przeziernika). Im większa średnica zewnętrzna (OD) dysku, tym mniejsza średnica otworu przeziernika. Wykonano siedem różnych rozmiarów dysków (od 3/8” do 1” OD)
  5. Nr 2A Combination Tang Sight Druga odmiana – wprowadzony jednocześnie z nr 1A i jest taki sam jak nr 2, z wyjątkiem dźwigni blokującej.
  6. Nr 15 Windgauge Tang Sight – opatentowany 23 sierpnia 1887 r. Ten celownik pozwalał tylko na złożenie górnej części trzpienia i z tego powodu miał słabą sprzedaż i został wycofany w 1906 r.
  7. Nr 29 Windgauge Tang Sight – opatentowany 6 marca 1900 r. Ten celownik ma kwadratowy górny trzpień i nie można go złożyć jak celowniki Tang nr 1 i nr 2. Został wycofany w 1903 r. z powodu skarg strzelców na częste uszkodzenia celownika (z powodu niemożności złożenia go).
  8. Nr 101 i 102 Range Control Tang Sight – opatentowany 9 marca 1915 r. i 18 kwietnia 1916 r. Były to pierwsze celowniki, które oferowały regulację elewacji za pomocą kliknięć. Pokrętło elewacji miało dziesięć podziałek (oznaczonych 0, 2, 4 i 8 z pozycją zatrzasku pomiędzy każdym znakiem). Nr 101 miał składany przeziernik, podczas gdy nr 102 wykorzystywał śrubę w dysku przysłony.
  9. Nr 103 Windgauge Tang Sight – wprowadzony w 1916 r. Ten celownik jest szczytem linii. Posiada mikrometryczną (półminutową na kliknięcie) regulację elewacji i nawiewu oraz wykorzystuje śrubę w dyskach przysłony. Jest bardzo poszukiwany przez strzelców tarczowych. Ma tę samą dźwignię blokującą co nr 1A i 2A i został wycofany w 1955 roku.
  10. Nr 47 Trzpień wiatromierza. Opcja wymiany standardowego trzpienia elewacji w celownikach Tang nr 1, 1A, 2 i 2A. Umożliwiało to regulację nawiewu za pomocą śruby skrzydełkowej (1/4 obrotu zmieniło wpływ o ½” na 100 jardów z podstawą celownika 30”), i wykorzystuje śrubę w dysku przysłony, jak nr 2 lub 2A. Jeśli kompletny celownik został zamówiony z tą funkcją, był określany jako nr 52A.
Poniższa lista zastosowań kodów to to, co znalazłem do tej pory…

ZASTOSOWANIA KODU PODSTAWY LYMAN, 1878 – 1955

AT – Karabiny automatyczne Remington, modele 8 i 81

B – Marlin Model ’92, kaliber .32, Hopkins & Allen, Ballard

C – Colt, kaliber .22, Remington nr 6

D – Winchester Model ’94, kalibry .32/40, .38/55, Winchester Model ’92

DA – Winchester Model ’94, kalibry .25/35, .30/30 i .32 Special, Model 53, kalibry .25/20 i .32/20, Model 55, kaliber .30/30, modele 64 i 65

DE – Standardowy karabin powtarzalny

E – Marlin Model ’89, Marlin Model ’94, kalibry .25/20, .32/20, .38/40 i .44/40

F – Stevens Favorite, nr 418 i nr 418 1/2

G – Modele Stevens 65 i 66

H – Marlin Model ’92, kaliber .22, i modele Marlin ’97, 39 i 39A

HP – Stevens nr 425

I – Winchester Model ’76

J – Marlin Model ’93, kalibry .32/40 i .38/55

JA – Marlin Model ’93, kalibry .25/36, .30/30, .32 H.P.S., .32/40 H.P.S. i .38/55 H.P.S.

JB – Marlin Model 27

JM – Marlin Model ’95

K – Modele Marlin 18 i 25

KM – Modele Marlin 20, 29, 37, 47

L – Modele Iver Johnson X i 2X

N – Winchester Model ’86, wszystkie kalibry z wyjątkiem .33

NI – Winchester Model ’86, kaliber .33

NP – Stevens New Model Pocket Rifle

P – Stevens Ideal, Marksman, nr 414, nr 417 i nr 417 1/2

PC – Stevens Crack Shot

Q – Quackenbush

R – Remington nr 3, wszystkie kalibry z wyjątkiem .22

RA – Remington nr 2, Remington nr 3, kaliber .22 i Remington nr 5

RP – Stevens Reliable Pocket Rifle

RS – Remington nr 7

R12 – Remington Repeater, modele 12 i 121

R14 – Remington Repeater, modele 14 i 141

R16 – Karabin automatyczny Remington, model 16, kaliber .22

R24 – Karabin automatyczny Remington, modele 24 i 241, kaliber .22

R25 – Remington Repeater, model 25

S – Winchester Single Shot (Model 1885), wszystkie kalibry z wyjątkiem .22 i .30/40

SA – Savage Model ’99, kalibry .25/35, .30/30, .300, .303, .32/40, .32/40 H.P.S., .22 H.P. i .250/3000

SB – Winchester Single Shot (Model 1885), kalibry .22 i .30/40

SC – Winchester Model 87 Winder Musket

SE – Savage Model 1905

SH – Savage Model ’99, kalibry .38/55 i .38/55 H.P.S.

SJ – Savage „Junior”

SL – Winchester Modele 1905, 1907 i 1910 Karabiny samopowtarzalne

SM – Modele Savage 1903, 1909, 1912, 1914, 25 i 29, Modele Meriden 10 i 15, Mossberg Model K i Stevens 75

SN – Savage Model 1919 .22 NRA i Savage Sporter, kaliber .22

SS – Savage 1922 Sporter, 1923-A Sporter, kaliber .22

ST – Stevens Repeater nr 80

SV – Stevens Repeater nr 70 i 71

U – Remington nr 4

W – Winchester Model ’73

WA – Winchester Modele 1903 i 63

WF – Winchester Model 52

WM – Winchester .22 Musket

WS – Winchester Modele 1890, 1906, 62 i 62A
W61 – Winchester Model 61

X – Express (angielski)

XA – Winchester Model 1902

XS – Winchester Modele 1904, 56, 57, 59 i 60
Y – Maynard

#21 ·
Te karabiny świetnie wyglądają. Jeśli chodzi o oznaczenia na celownikach Lyman, Lyman oznaczał je dla jakiego karabinu są przeznaczone, ponieważ krzywizna trzpienia i rozstaw otworów na śruby były różne. Niektóre karabiny z dużym opadem potrzebowały dłuższego trzpienia celownika. Niektóre krótsze itp.

Kod celownika tang Lyman:

1. Celownik tang kombinowany nr 1 (pierwsza wariacja) – opatentowany 28 stycznia 1879 r. Ten celownik ma grubą podstawę i radełkowaną śrubę skrzydełkową po prawej stronie pionowego sworznia. Naprawdę wczesne celowniki nie miały okienka do podglądu, ale ta funkcja została włączona przed zastąpieniem jej w 1884 r. drugą wariacją.
  2. Celownik tang kombinowany nr 1 druga wariacja – opatentowany 6 maja 1884 r. Ten celownik ma daty patentów z 28 stycznia 1879 r. i 6 maja 1884 r. wytłoczone na podstawie pionu elewacji. Śruba radełkowana została zastąpiona włosem, który pozwalał na zablokowanie trzpienia elewacji w pozycji pionowej za pomocą sprężynowego zatrzasku. Został zastąpiony w 1905 roku przez nr 1A
  3. Celownik tang kombinowany nr 1A trzecia wariacja – opatentowany 25 lipca 1905 r. Suffix „A” wskazuje na dodanie dźwigni blokującej po lewej stronie pionowego sworznia. Ten celownik był produkowany do 1955 roku.
  4. Celownik tang kombinowany nr 2 – wprowadzony w 1894 roku i był przeznaczony do karabinów Match i Gallery. Jest identyczny z wariantem nr 1 Second, z tą różnicą, że ma wkręcaną tarczę przysłony zamiast wysuwanego wizjera. Dostępnych było kilka różnych tarcz przysłony (każda z innym otworem przysłony). Im większa średnica zewnętrzna (OD) tarczy, tym mniejsza średnica otworu przysłony. Wykonano siedem tarcz o różnych rozmiarach (od 3/8” do 1” OD)
  5. Celownik tang kombinowany nr 2A druga wariacja – wprowadzony jednocześnie z nr 1A i jest taki sam jak nr 2 z wyjątkiem dźwigni blokującej.
  6. Celownik tang wiatrowy nr 15 – opatentowany 23 sierpnia 1887 r. Ten celownik pozwalał tylko na złożenie górnej części trzpienia, i z tego powodu miał słabe wyniki sprzedaży i został wycofany w 1906 r.
  7. Celownik tang wiatrowy nr 29 – opatentowany 6 marca 1900 r. Ten celownik ma kwadratowy górny trzpień i nie można go złożyć jak celowniki tang nr 1 i nr 2. Został wycofany w 1903 r. z powodu skarg strzelców na częste uszkodzenia celownika (z powodu niemożności złożenia go).
  8. Celownik tang kontroli zasięgu nr 101 i 102 – opatentowany 9 marca 1915 r. i 18 kwietnia 1916 r. Były to pierwsze celowniki, które oferowały regulację elewacji za pomocą kliknięć. Pokrętło elewacji miało dziesięć podziałek (oznaczonych 0, 2, 4 i 8 z pozycją zatrzasku pomiędzy każdym znakiem). Nr 101 miał wysuwany wizjer, podczas gdy nr 102 wykorzystywał wkręcaną tarczę przysłony.
  9. Celownik tang wiatrowy nr 103 – wprowadzony w 1916 r. Ten celownik jest z najwyższej półki. Posiada mikrometr (pół minuty na kliknięcie) regulacji elewacji i nawiewu oraz wykorzystuje wkręcane tarcze przysłony. Jest bardzo poszukiwany przez strzelców tarczowych. Ma tę samą dźwignię blokującą co nr 1A i 2A i został wycofany w 1955 roku.
  10. Trzpień wiatrowy nr 47. Opcja zastąpienia standardowego trzpienia elewacji w celownikach nr 1, 1A, 2 i 2A Tang. Umożliwiał regulację nawiewu za pomocą śruby skrzydełkowej (1/4 obrotu zmieniło wpływ o ½” na 100 jardów z podstawą celownika 30”), i wykorzystuje wkręcaną tarczę przysłony jak nr 2 lub 2A. Jeśli kompletny celownik został zamówiony z tą funkcją, był określany jako nr 52A.
Poniższa lista zastosowań kodów to to, co znalazłem do tej pory…

ZASTOSOWANIA KODÓW BAZY LYMAN, 1878 – 1955

AT – Karabiny samopowtarzalne Remington, modele 8 i 81

B – Marlin Model ’92, kaliber .32, Hopkins & Allen, Ballard

C – Colt, kaliber .22, Remington nr 6

D – Winchester Model ’94, kaliber .32/40, .38/55, Winchester Model ’92

DA – Winchester Model ’94, kaliber .25/35, .30/30 i .32 Special, Model 53, kaliber .25/20 i .32/20, Model 55, kaliber .30/30, modele 64 i 65

DE – Standardowy karabin powtarzalny

E – Marlin Model ’89, Marlin Model ’94, kaliber .25/20, .32/20, .38/40 i .44/40

F – Stevens Favorite, nr 418 i nr 418 1/2

G – Stevens Models 65 i 66
H – Marlin Model ’92, kaliber .22 i Marlin Models ’97, 39 i 39A

HP – Stevens nr 425

I – Winchester Model ’76

J – Marlin Model ’93, kaliber .32/40 i .38/55

JA – Marlin Model ’93, kaliber .25/36, .30/30, .32 H.P.S., .32/40 H.P.S. i .38/55 H.P.S.

JB – Marlin Model 27

JM – Marlin Model ’95

K – Marlin Models 18 i 25

KM – Marlin Models 20, 29, 37, 47

L – Iver Johnson Models X i 2X

N – Winchester Model ’86, wszystkie kalibry z wyjątkiem .33

NI – Winchester Model ’86, kaliber .33

NP – Stevens New Model Pocket Rifle

P – Stevens Ideal, Marksman, nr 414, nr 417 i nr 417 1/2

PC – Stevens Crack Shot

Q – Quackenbush

R – Remington nr 3, wszystkie kalibry z wyjątkiem .22

RA – Remington nr 2, Remington nr 3, kaliber .22 i Remington nr 5

RP – Stevens Reliable Pocket Rifle

RS – Remington nr 7
R12 – Remington Repeater, modele 12 i 121
R14 – Remington Repeater, modele 14 i 141
R16 – Remington Autoloading Rifle, model 16, kaliber .22
R24 – Remington Autoloading Rifle, modele 24 i 241, kaliber .22
R25 – Remington Repeater, model 25
S – Winchester Single Shot (Model 1885), wszystkie kalibry z wyjątkiem .22 i .30/40
SA – Savage Model ’99, kaliber .25/35, .30/30, .300, .303, .32/40, .32/40 H.P.S., .22 H.P. i .250/3000
SB – Winchester Single Shot (Model 1885), kaliber .22 i .30/40
SC – Winchester Model 87 Winder Musket
SE – Savage Model 1905
SH – Savage Model ’99, kaliber .38/55 i .38/55 H.P.S.
SJ – Savage „Junior”
SL – Winchester Models 1905, 1907 i 1910 Self-Loading Rifles
SM – Savage Models 1903, 1909, 1912, 1914, 25 i 29, Meriden Models 10 i 15, Mossberg Model K i Stevens 75
SN – Savage Model 1919 .22 NRA i Savage Sporter, kaliber .22
SS – Savage 1922 Sporter, 1923-A Sporter, kaliber .22
ST – Stevens Repeater nr 80
SV – Stevens Repeater nr 70 i 71
U – Remington nr 4
W – Winchester Model ’73
WA – Winchester Models 1903 i 63
WF – Winchester Model 52
WM – Winchester .22 Musket
WS – Winchester Models 1890, 1906, 62 i 62A
W61 – Winchester Model 61
X – Express (angielski)
XA – Winchester Model 1902
XS – Winchester Models 1904, 56, 57, 59 i 60
Y – Maynard
Fantastyczne informacje, nigdy nie zdawałem sobie sprawy, że istnieje tak wiele różnych wariantów, ale teraz wszystko ma sens. Powiedziano mi jakiś czas temu, że jeśli mają kod wybity na spodzie, zostały zainstalowane fabrycznie, co teraz widzę, że niekoniecznie ma miejsce. Ma sens, że te stemple mają po prostu odróżniać różne style karabinów, do których można je przymocować. Dlatego tak bardzo lubię to hobby, ponieważ jest tak wiele do nauczenia i tak wielu wspaniałych ludzi chętnych do dzielenia się swoją wiedzą! Zdecydowanie zapiszę te informacje na przyszłość, dziękuję za udostępnienie!

#23 ·
Nic dziwnego, że spełniło wszystkie Twoje oczekiwania! To piękność!!!! JEŚLI broń opuściła Colta z zamontowanymi tymi celownikami, POWINNA (słowo klucz) być wymieniona w liście, ponieważ nie są to standardowe celowniki. Każde zamówienie, które odbiegało od standardu, powinno być wymienione w liście. Szczerbinkę bukową widzę cały czas, była dość popularna, ale prawie bez wyjątku kość słoniowa zniknęła. Tak jak Ty, widzę o wiele więcej średnich ram i każda mała rama, jaką widziałem, jest do niczego. Twoja jest czymś, z czego można być dumnym. Gratulacje i dzięki za podzielenie się tym tutaj. Jeśli wystawisz list, jak stwierdzili inni, zamieść go tutaj, nawet jeśli uważasz, że nie jest to nic specjalnego.

#25 ·
Zawsze miałem duże uznanie dla starych pomp 22 z ośmiokątnymi lufami i od kiedy je zbieram, szukam karabinu Colt Lightning z małą ramą. W ciągu ostatnich 5 lat byłem na każdych targach broni w odległości, którą mogę pokonać samochodem i zawsze byłem czujny, szukając Lightninga. Dużo podróżuję służbowo, więc staram się wpadać do każdego małego sklepu z bronią, na jaki natrafię i miałem szczęście dodać kilka starych pomp 22 po drodze. Jednak Lightning z małą ramą był dość nieuchwytny, wydaje mi się, że częściej natrafiam na karabiny ze średnią ramą niż na karabiny z małą lub dużą ramą. Kilka Lightningów, na które natrafiłem, było albo odnowionych, czym nie jestem zainteresowany, albo miało bardzo ciężkie życie. Kilka lat temu natknąłem się na jeden przyzwoity, ale przewód lufy był w naprawdę złym stanie i wyglądał jak rura kanalizacyjna. Nie był przesadnie drogi, ale ponieważ lubię z nich od czasu do czasu postrzelać, trzymałem się z daleka od tego konkretnego karabinu. Złe warunki przewodu lufy wydają się być bardziej widoczne w przypadku Colt Lightningów niż w przypadku innych pomp, na które natknąłem się w tej samej epoce w moich osobistych obserwacjach. Wiem, że były one produkowane wyłącznie w epoce korozyjnej amunicji, ale osobiście nie natknąłem się na żaden z przyzwoitym przewodem lufy, wiem, że istnieją, ale zawsze mnie unikały.

To poszukiwanie mojego własnego karabinu Colt Lightning z małą ramą w końcu zakończyło się sukcesem w miniony weekend na wystawie Colorado Gun Collector's Show w Greeley w stanie Kolorado! Poszedłem na tę wystawę głównie z powodu poszukiwania mojego nieuchwytnego jednorożca, że tak powiem. Nie tylko znalazłem jeden, który spełniał wszystkie moje kryteria, ale było kilka rzeczy, które położyły wisienkę na torcie! Po pierwsze, nadal zachowuje większość oryginalnego wykończenia na metalu i drewnie. Ma pewne zużycie na drewnie i metalu, wykazujące ślady użytkowania, ale nie nadużywania. Młotek nadal zachowuje większość swojego oryginalnego, hartowanego kolorystycznie wykończenia, które, jak wynika z moich doświadczeń, zwykle już nie występuje. Po drugie, ten karabin ma najładniejszy przewód lufy, jaki kiedykolwiek widziałem w Lightningu! Nie ma absolutnie żadnych wżerów, gwinty są nadal ostre i błyszczące na całej długości lufy. Wreszcie, celowniki przeziernikowe wydają się być fabrycznie zainstalowane, a litera C jest wybita na spodzie tylnego celownika przeziernikowego Lyman. Posiada również przedni celownik kulkowy Lyman z nadal nienaruszoną kością słoniową. Mogę się mylić co do celowników, ale moim zdaniem idealnie pasują do wykończenia. Nie wiem, czy zostałyby one wymienione w liście Colta, czy nie, ale na pewno zleciłem wystawienie tego listu. Dżentelmen, od którego go kupiłem, był niezwykle miłym i kompetentnym człowiekiem i udało nam się uzgodnić cenę, z której oboje byliśmy zadowoleni. Wiem, że nie mógłbym być bardziej zadowolony z tego zakupu, byłem jak dziecko w dzień Bożego Narodzenia, które właśnie otrzymało wszystko, o czym marzyło! Następnym krokiem będzie wizyta na strzelnicy, aby zobaczyć, jak strzela.

Jeśli któryś z was kiedykolwiek wystawił list z jednym z tych karabinów z małą ramą lub ma więcej doświadczenia niż ja, chciałbym naprawdę usłyszeć od was o możliwości, że celowniki przeziernikowe zostaną wymienione w liście Colta? Tak czy inaczej, ten karabin pozostanie w mojej kolekcji, ponieważ jest na szczycie mojej rosnącej kolekcji Colt i pomp 22. Dzięki za obejrzenie
View attachment 907042
View attachment 907043
View attachment 907044
View attachment 907045
View attachment 907046
View attachment 907047
Ładny egzemplarz... Dużo wykończenia

#28 ·
Bardzo ładne oświetlenie !! Właśnie nabyłem projekt 22 lightning...brakuje mu obu oryginalnych celowników....czy mógłbyś zmierzyć wysokość celowników dla przedniego (buk; w górę i w dół) i tylnego celownika lufy. Mam nowy marmur dla trzpienia. Z góry dziękuję Wade
Z przyjemnością Ci pomogę, jednak w tym tygodniu jestem poza miastem w pracy, ale mogę wysłać Ci kilka pomiarów w ten weekend.