Colt Forum banner

Peeling niklowy

8.4K views 32 replies 16 participants last post by  Kingcobb  
#1 ·
Zabrałem dziś mojego Colta SAA na strzelanie i zauważyłem, że niklowanie się łuszczy.
Colt jest z 1965 roku i jest to egzemplarz pamiątkowy.
Zostawilibyście tak jak jest czy ponownie pokryliście niklem? To dobry strzelec POA = POI. Zdjęcie z białym pudełkiem jest przed strzelaniem.

#3 ·
Miałem wrażenie, że niklowane wykończenie było wytrzymałe.

Kupiłem ten rewolwer Colt SAA drugiej generacji w kalibrze 45Colt kilka miesięcy temu. Był w super ładnym stanie. Strzelałem z niego, ale na mojej domowej strzelnicy. Poza tym był przechowywany w miękkiej, wyściełanej walizce w sejfie.

Strzelałem z niego w niedzielę na zawodach strzeleckich w stylu cowboy action. Kiedy wróciłem do domu i zacząłem czyścić broń, zauważyłem grubą warstwę czegoś, co było zeskrobane z grzbietu chwytu. Potarłem to i znalazłem rysy, które wydają się przechodzić przez powłokę. Nie próbowałem polerować tego miejsca, ponieważ obawiałem się, że po prostu zetrze się do metalu podstawowego. Nie mam pojęcia, jak ani kiedy to się stało. Zauważyłem to dopiero, gdy wróciliśmy do domu. Moja żona była tą, która włożyła go z powrotem do walizki. Stałem tuż obok, kiedy to robiła. Nie upadł ani nie uderzył o nic, co pamiętam.

Czy jest szansa, że da się to wypolerować? Wszelkie sugestie dotyczące naprawy byłyby mile widziane.

#6 ·
Miałem wrażenie, że niklowane wykończenie jest wytrzymałe.

Kupiłem ten rewolwer Colt SAA drugiej generacji w kalibrze 45Colt kilka miesięcy temu. Był w super stanie. Strzelałem z niego, ale na mojej domowej strzelnicy. Poza tym był przechowywany w miękkiej, wyściełanej walizce w sejfie.

Strzelałem z niego w niedzielę na zawodach strzeleckich w stylu kowbojskim. Kiedy wróciłem do domu i zacząłem czyścić broń, zauważyłem grubą warstwę czegoś, co było zeskrobane z grzbietu chwytu. Potarłem to i znalazłem rysy, które wydają się przechodzić przez powłokę. Nie próbowałem polerować tego miejsca, ponieważ obawiałem się, że po prostu zetrze się do metalu podstawowego. Nie mam pojęcia, jak i kiedy to się stało. Zauważyłem to dopiero, gdy wróciliśmy do domu. Moja żona była tą, która włożyła go z powrotem do walizki. Stałem tam, kiedy to robiła. Nie upadł ani nie uderzył o nic, o ile pamiętam.

View attachment 627203

Czy jest szansa, że da się to wypolerować? Wszelkie sugestie dotyczące naprawy byłyby mile widziane.
Na zdjęciu nie widzę łuszczącego się niklu. Zamiast tego wygląda to na obszar z matowym, a nie błyszczącym, gładkim wykończeniem. Mogło to być spowodowane lekką korozją, która nie przeszła przez cały nikiel. Nie używaj koła polerskiego! Użyj drobnej pasty polerskiej, takiej jak ta, której używa się do polerowania starych, posrebrzanych (czterokrotnie platerowanych) misek, talerzy itp. Nałóż ją miękką szmatką na uszkodzony obszar i potrzyj kilka razy, a następnie wytrzyj do czysta czystą szmatką. Sprawdź wynik i kontynuuj, jeśli to konieczne.

#7 ·
Zabrałem dziś mojego Colta SAA na strzelanie i zauważyłem, że niklowanie się łuszczy. View attachment 627153 View attachment 627155 View attachment 627157 Colt jest z 1965 roku i jest to model pamiątkowy. View attachment 627159 Zostawilibyście tak jak jest czy ponownie pokryli? To dobry strzelec POA = POI. Zdjęcie z białym pudełkiem jest sprzed strzelania.
Niklowanie będzie się łuszczyć, jeśli wypolerowana powierzchnia stalowa miała na sobie trochę woskowatej pozostałości podczas nakładania powłoki. Niektóre pasty polerskie w sztyfcie są wykonane ze ścierniwa połączonego z substancją woskową. Jeśli to nie zostanie całkowicie usunięte z powierzchni stalowej przed nałożeniem powłoki, nikiel nie ma "wzoru kotwicy", do którego mógłby się związać.

W przypadku stosunkowo nowego pistoletu, skontaktowałbym się z firmą Colt, aby sprawdzić, co mogą zrobić. Jeśli Colt teraz wykonuje powlekanie we własnym zakresie, mogą usunąć ten nikiel i ponownie nałożyć powłokę (i tym razem zrobić to dobrze!). Łuszczenie się z przodu cylindra jest częstym zjawiskiem po wystrzeleniu. Słaby wzór kotwicy z przodu cylindra pozwala na zdmuchnięcie niklu przy wczesnym strzelaniu (po zaledwie kilku strzałach). Takiego łuszczenia można było uniknąć, polerując przód cylindra grubszym "papierem ściernym". W przypadku Twojego Colta SAA łuszczącego się z boku ramy, nie sądzę, aby praca została wykonana poprawnie.

#8 ·
Przykro mi to widzieć, mam nadzieję, że się uda cokolwiek robisz. Pete

#11 ·
Jako przypadkowy obserwator wydaje się, że zauważam więcej wątków dotyczących problemów z niklowanymi wykończeniami - do tego stopnia, że nie posiadałbym żadnego, ponieważ lubię strzelać z mojej broni. Zgadzam się, że są wspaniałe jako dzieło sztuki - a nie jako narzędzie do strzelania ołowiem.

#12 ·
Bibbyman. Tak, nikiel jest trwały, dlatego go używano.

Przygotowanie podłoża i metal w dużej mierze przyczyniają się do trwałości niklu. Jeśli nikiel odpada w ten sposób, jak ten, coś jest nie tak z metalem pod spodem. Może to być tak proste, jak resztki mikroskopijnego polerowania osadzone w metalu.

Widzę tanie automaty Raven 25 w moim sklepie. Były noszone w kieszeni przez wiele, wiele lat, a monety i klucze ocierały się o nie i wciąż wyglądają dobrze. Mam S$W 36, która była noszona, upuszczana, przesuwana po stole i strzelano z niej setki razy i wciąż jest dość błyszcząca, bez odprysków.
Nikiel jest gładki i dobrze się czyści.

Nigdy nie ma powodu, aby NIE strzelać z niklowego pistoletu.

#13 ·
Bibbyman. Tak, nikiel jest trwały, dlatego go używali.

Przygotowanie podłoża i metal w dużej mierze przyczyniają się do żywotności niklu. Jeśli nikiel odpada w ten sposób, jak tutaj, coś jest nie tak z metalem pod spodem. Może to być tak proste, jak resztki mikroskopijnego polerowania osadzone w metalu.

Widzę tanie automaty Raven 25 w moim sklepie. Były noszone w kieszeni przez wiele, wiele lat z monetami i kluczami ocierającymi się o nie i nadal wyglądają dobrze. Mam S$W 36, który był noszony, upuszczany, przesuwany po stole i strzelany setki razy i nadal jest dość błyszczący bez odprysków.
Nikiel jest gładki i dobrze się czyści.

Nigdy nie ma powodu, aby NIE strzelać z niklowego pistoletu.
Dołączyłem do oryginalnego postu. Nikiel na moim pistolecie nie odpadł. Po prostu dostałem brzydką rysę na górnym pasku.

Jestem na zakupach i będę szukał Flitz. Mam inne pasty polerskie, których używam do innych rzeczy, ale nie coś, co jest specjalnie przeznaczone do polerowania niklu.

#14 ·
Colt jest w moim lokalnym sklepie z bronią, aby został wysłany do Nutmeg Sports. Zreperują cylinder i dopasują do niego chwyty z kości żyrafy. Nigdy wcześniej mi się to nie zdarzyło, a przez lata posiadałem wiele niklowanych pistoletów. Kiedy po raz pierwszy go dostałem, użyłem Ballistolu do czyszczenia. Nigdy wcześniej nie używałem Ballistolu na niklowanym pistolecie. HMMM

#15 ·
Kiedyś JP i ja rozmawialiśmy o łuszczeniu się niklu z wylotu lufy i cylindra przy wylotach, ponieważ miał on doświadczenie z pierwszej ręki. "Myślę", że powiedziano to z powodu wnikającego oleju dostającego się do przerzedzonych miejsc, gdzie metal był odsłonięty w ostrych obszarach, takich jak krawędź cylindra i być może wgniecenie na wylocie lufy z powodu czyszczenia lub lekkiego wgniecenia.

Chcemy zobaczyć te uchwyty USS!!

Colt jest w moim LGS, aby został wysłany do Nutmeg sports. Zrekonstruują cylinder i dopasują do niego uchwyty z kości żyrafy. Nigdy wcześniej mi się to nie przydarzyło i przez lata posiadałem wiele niklowanych pistoletów. Kiedy po raz pierwszy go dostałem, użyłem Ballistolu do czyszczenia. Nigdy wcześniej nie używałem Ballistolu na niklowanym pistolecie. HMMM

#17 · (Edited)
Z tego, co czytałem, nie chcesz używać oleju do broni na niklowanej broni i na pewno nie chcesz, aby olej do broni osadzał się na niklowanym wykończeniu. Jeśli olej do broni dostanie się na wykończenie, natychmiast wytrzyj go alkoholem do nacierania. Jedyną rzeczą, której chcesz użyć, jest nierysujący wosk, taki jak Renaissance Wax, aby go chronić lub Flitz (lub inny rodzaj pasty do niklu), aby delikatnie go wyczyścić. Jeśli chodzi o czyszczenie lufy, czytałem, że BreakFree CLP jest bezpieczny w użyciu w lufie, ale osobiście tego nie próbowałem. Nie używaj Hoppes #9 lub, jeśli to zrobisz, nie pozwól mu pozostać na niklowanym wykończeniu. Spowoduje to złuszczanie się wykończenia, jeśli zostanie na nim pozostawione.

Zamówiłem puszkę BreakFree CLP do czyszczenia lufy i cylindra mojego niklowanego Colta SAA, ale aby chronić niklowane wykończenie, używam na razie Johnson's Paste Wax, dopóki nie będę mógł odebrać tuby Renaissance Wax.

To jest to, co ColtCollectors.com zaleca w zakresie pielęgnacji i czyszczenia broni palnej Colt.

#18 ·
Dzięki za pomoc.

Mam przyjemność poinformować o szczęśliwym zakończeniu. Zrobiłem wypad do MidwayUSA i odebrałem dużą tubę Flitz. Nałożyłem odrobinę na uszkodzony obszar i potarłem go trochę czystą szmatką frotte. WOW! Zaszroniony i porysowany obszar zniknął. Jeszcze trochę tarcia i było to tylko złe wspomnienie.

Przód cylindra był poplamiony, więc trochę nad nim popracowałem i znacznie go poprawiłem. Na zewnątrz cylindra były ciemne plamy - bardziej z przodu. Flits również je wyczyścił. Kiedy jedno miejsce zaczęło się świecić, inne wyglądały ponuro. Więc lekko przeszedłem po reszcie pistoletu. Wygląda znowu naprawdę ładnie.

#26 ·
Jeśli dywan użyty na podeście był tani, gorąca rama mogła mieć kontakt i stopić runo, które przykleiło się do metalu. Widziałem to już wcześniej.
Zaskakujące jest, jak gorący staje się metal, zwłaszcza tuż nad szczeliną lufy cylindra, gdzie może wydobywać się dużo ognia.

JP
Cóż, może w tym coś być. Strzelałem amunicją załadowaną BlackMZ. To substytut czarnego prochu, ale bardzo się nagrzewa.

Oto film POV, jak strzelam ostatni etap. Zrobiłem stopklatkę ostatniego strzału z tego pistoletu, gdy był w odrzucie. Na tym etapie nie widzę żadnych uszkodzeń.

https://youtu.be/Gu5wpino7FQ

#28 · (Edited)
Poniklowałem moją Pietta Remington New Army (po kilkukrotnym wypróbowaniu oksydowania) za pomocą nikli z mojej reszty. Problem z niklem polega na jego aktywności elektrycznej. Stal pokrywa się cynkiem, ponieważ utlenia się on zamiast stali, dlatego wszystkie łodzie mają gdzieś na dnie kadłuba lub pawęży płytę cynkową. Cóż, nikiel ma odwrotny efekt, zmusza stal do utleniania się, więc w każdym miejscu, w którym zaczyna się łuszczyć, mogą wystąpić problemy z powłoką. Mój trochę się łuszczy w jednym miejscu, teraz, ponieważ bezlitośnie nadużywam tego pistoletu, więc znowu oszczędzam nikle z mojej reszty........ Caswell Plating sprzedaje roztwór do niklowania bezprądowego, a także zestawy "plug-n-plate", które są tak proste w użyciu jak pędzel, idealne do poprawek. Zrobiłem to tanio, ale aby naprawić taką ładną broń, warto je rozważyć.