Recenzja: Rewolwer Rock Island Armory M206
autorstwa Gila Hormana opublikowana 8 sierpnia 2020 r. dla American Rifleman
Jestem fanem ciężko pracujących rewolwerów kalibru .38 do ochrony osobistej. Są niezawodne, proste w obsłudze i zapewniają solidny poziom siły obezwładniającej, gdy są odpowiednio załadowane. Ale nie każdy, kto chce rewolweru obronnego, może wydać gotówkę potrzebną na niektóre modele.
Licząc na znalezienie rozwiązania tego problemu, spędziłem ostatnich kilka lat szukając na różnych targach w poszukiwaniu przydatnego i niedrogiego nowego .38 Special lub .357 Magnum. Chciałem czegoś, co mogłoby być używane jako broń do ciężarówki, broń do zestawu lub spełniać ważne role obrony domu lub ukrytego przenoszenia dla tych, którzy są w trudnej sytuacji finansowej.
W większości przypadków owoce tych poszukiwań były rozczarowujące. Patrząc na nowe rewolwery w cenach poniżej 400 dolarów, niektóre z tego, co można znaleźć, jest wręcz przerażające. Słabe rzemiosło, tajemnicze i niezidentyfikowane stopy oraz spusty, które sprawiają wrażenie ciągnięcia kawałka betonu po kartce papieru ściernego, obfitują.
Niemal zrezygnowałem ze znalezienia niedrogiego rewolweru wartego przetestowania, kiedy zatrzymałem się na stoisku
Armscor USA i Rock Island Armory na SHOT Show kilka lat temu. Umknęło mi, że katalog broni Rock Island produkowanej na Filipinach zawiera kilka modeli rewolwerów, w tym lufę M200 o długości 4 cali i lufę M206 o długości 2 cali.
Tym razem zauważyłem sześciostrzałowe .38, ponieważ firma miała dwa na wystawie z przodu i na środku. Przedstawiciel wyjaśnił, że oprócz standardowego oksydowanego modelu M206 z podwójnym działaniem, firma dodawała w tym roku wersje bez ostrogi, tylko z podwójnym działaniem, zarówno w oksydowanym, jak i satynowym niklowanym wykończeniu.
Powiem jasno fanom rewolwerów, którzy mają oko do estetyki: M206 nie wygra żadnego konkursu piękności. Jest to prosty, całkowicie stalowy rewolwer, który poświęca zewnętrzne ulepszenia dla oszczędności kosztów. Oksydowane i niklowane wykończenia zostały odpowiednio nałożone, choć niekoniecznie atrakcyjne. Otwarcie cylindra ujawniło ślady odlewania i szlifowania, których nie widać w droższych .38.
Konfiguracja M206 pokazuje mieszankę wpływów. Rama, sześciostrzałowy cylinder, odciąg cylindra i staromodny, kratowany drewniany chwyt przypominają Colt Detective Special. Jednoczęściowa lufa 2,15", która jest przypięta do ramy, ma stałą muszkę i kwadratową osłonę wyrzutnika, pozornie zapożyczoną od Charter Arms.
Nisko osadzona ostroga młotka w kształcie piki modelu z podwójnym działaniem nie przypomina żadnego innego nowoczesnego młotka, z którym do tej pory pracowałem. Głęboko zakrzywiony, gładki spust jest umieszczony w zaokrąglonej osłonie spustu. Zabezpieczenie z prętem transferowym zapobiega wystrzeleniu rewolweru w przypadku uderzenia lub upuszczenia.
Przyznam tutaj szczerze, że moje wcześniejsze doświadczenia z niedrogimi rewolwerami pozostawiły mnie nieco rozczarowanego. Wygląd rewolwerów M206 leżących tam na stole nie do końca sprawił, że moje serce zabiło szybciej. Ale moje wrażenie na temat rewolwerów zmieniło się, gdy zacząłem je obsługiwać.
W M206 nie było problemów, które można znaleźć w niektórych niedrogich importach. W odciągu cylindra nie było żadnego piasku. Cylinder otwierał się płynnie, bez blokowania w jarzmie lub gwieździe wyrzutnika. Cylinder obracał się swobodnie w pozycji otwartej. Wyrzutnik poruszał się łatwo do przodu i do tyłu, ale zatrzaskiwał się z powrotem na miejsce po zwolnieniu. Do wciśnięcia cylindra do ramy i z ramy potrzebna była tylko niewielka ilość nacisku.
Jak na razie, wszystko dobrze. W rzeczywistości M206 był znacznie lepszy, niż się spodziewałem. Teraz nadeszła chwila prawdy. Czy spust zadziała czysto, czy też będzie wymagał jedynego w swoim rodzaju, jedzącego szpinak żeglarza, aby zadziałał? Dobrze było odkryć, że spusty obu rewolwerów były gładkie w całym zakresie ruchu.
Ostroga młotka modelu z podwójnym działaniem była wolna od jakichkolwiek szorstkości, kołysząc się z powrotem do napiętej pozycji z wyraźnym kliknięciem przy użyciu komfortowego poziomu wysiłku. Krótko mówiąc, M206 wyglądał jak zwykły rewolwer, zachowując się jak znacznie droższy model.
Kiedy fabrycznie nowy rewolwer M206 trafił do mnie później, poddałem go tym samym kontrolom na stole warsztatowym, które były używane na targach. Wykazał on tę samą płynną pracę w całym działaniu i w spuście. Spust wymagał 10 funtów 10 uncji pociągnięcia spustu, aby zadziałać w trybie podwójnego działania i 6 funtów 2 uncji nacisku podczas strzału w trybie pojedynczego działania.
W przesyłce znalazła się dobra ilość Armscor USA .38 Spl., aby wstrzelić broń, wraz z jednym z pełnowymiarowych, twardych, czarnych polimerowych chwytów, zwykle instalowanych na lufie M200 o długości 4 cali. Cieszyłem się, że mam chwyt, ponieważ stwierdziłem, że długi młotek może uszczypnąć błonę kciuka dłoni strzelającej, gdy młotek był napięty do strzału pojedynczego działania z kompaktowym drewnianym chwytem. Zainstalowanie polimerowego chwytu rozwiązało problem.
Jednym z pierwszych pytań, które pojawiają się w przypadku nowoczesnych rewolwerów .38 Spl., jest to, czy mogą one bezpiecznie strzelać amunicją +P. Jeśli nabój .38 Spl. załadowany do standardowych poziomów +P SAMMI, wygeneruje on około 9 procent więcej ciśnienia niż standardowy ładunek.
Może się to nie wydawać dużym wzrostem, ale wzrost mocy powoduje szybsze zużywanie się rewolwerów, a w niektórych przypadkach ze słabszą lub starszą bronią, użycie ładunków +P może spowodować katastrofalną awarię.
Kiedy zapytałem przedstawiciela Rock Island na targach, czy M206 jest oceniany dla amunicji +P, powiedział, że mogę śmiało strzelać. Czytelnicy zgłaszali, że kiedy kontaktują się z Rock Island, otrzymują tę samą odpowiedź.
Jednak jeśli spojrzysz na oznaczenia lufy M206, instrukcję obsługi i stronę internetową firmy, broń jest określana jako „.38 Spl.” bez wzmianki o amunicji +P. Na stronie 5 instrukcji obsługi czytamy: „Rewolwer M200 jest komorowany dla nabojów kal. .38 Special wyprodukowanych zgodnie ze standardową praktyką branżową”. Można argumentować, że to stwierdzenie obejmuje specyfikację SAMMI +P, ale nie jest to zbyt precyzyjne.
Inni producenci rewolwerów, którzy oceniają swoje rewolwery jako +P, w tym Ruger, Smith & Wesson i Charter Arms, wychodzą z tym i mówią to, pisząc „.38 Spl. +P” w opisach swoich produktów i oznaczeniach lufy. Więc kiedy nadszedł czas na przetestowanie M206, zdecydowałem się pracować ze standardowymi ładunkami ciśnieniowymi.
Na strzelnicy sześciostrzałowy M206 był przyjemnym przypomnieniem, dlaczego średniej wielkości rewolwery .38 Spl. były popularne wśród funkcjonariuszy organów ścigania przed masową migracją do pistoletów samopowtarzalnych. Waga 25 uncji tego pistoletu jest nieco ciężka do ukrytego przenoszenia, ale dobrze osłabia odrzut standardowej amunicji .38 Spl.
Cała testowana amunicja załadowała się, wystrzeliła i wyrzuciła niezawodnie. Zużyte łuski często wypadały z cylindra bez żadnej pomocy ze strony wyrzutnika. Strzelając z wolnej ręki na 15 jardów, utrzymanie regularnego umieszczenia strzału w środku masy nie stanowiło większego wyzwania. Formalne testy celności przeprowadzono z podpórki strzeleckiej, używając rewolweru w trybie pojedynczego działania, strzelając do celów ustawionych na 7 jardów.
Wyniki były na równi z innymi 2-calowymi rewolwerami, które testowałem.
HPR HyperClean 158-gr. pociski z pustą przestrzenią w płaszczu wyprodukowały najlepszą pojedynczą grupę 1,85" ze średnią najlepszych pięciu grup 2,04".
Remington 110-gr. HTP półpłaszczowe pociski z pustą przestrzenią dały średnią 2,17", a następnie Armscor 158-gr. pełnopłaszczowy ładunek metalowy przy 2,19".
M206 .38 Spl. jest rodzajem sprzeczności na rynku strzeleckim. Z modelami oksydowanymi o sugerowanej cenie detalicznej 283 USD i cenami rzeczywistymi poniżej 250 USD, wydaje się, że te sześciostrzałowe stalowe rewolwery miałyby mierne spusty i działanie. Ale duża część prac wykończeniowych jest wykonywana w stary sposób: ręcznie.
Rezultatem jest płynne działanie i spust, który jest lepszy niż sugerowałaby cena rewolweru. Jeśli szukasz .38 Spl., który jest niedrogi, przyjemny w strzelaniu i wysyłany z ograniczoną dożywotnią gwarancją, ten rewolwer Rock Island zasługuje na bliższe przyjrzenie się.
Specyfikacje Rock Island Armory M206
Producent: Rock Island Armory
Model: M206 Akcja: Rewolwer z podwójnym działaniem
Kaliber: .38 Spl.
Wykończenie: Matowy czarny oksydowany
Chwyty: Kompaktowe, kratowane drewno twarde
Przyrządy celownicze: Stałe
Szerokość: 1,40"
Długość lufy: 2,15"
Długość całkowita: 7,75"
Waga: 25 uncji. rozładowany
Pojemność: 6 nabojów