Nie było nic złego w tulei zaciskowej. Była to ogromna poprawa celności bez całej ręcznej obróbki. Wierzę, że Irv Stone z Bar-Sto wymyślił to jako pierwszy. Jego wersja ma w rzeczywistości duży, pełnej szerokości dolny koniec z dwoma zębami na górze. Colt wypuścił wtedy tuleję zaciskową z 4 zębami. Stwierdzenie, że gdyby była dobra, byłaby nadal w użyciu, oznacza pominięcie całej negatywnej reklamy, jaką otrzymała po tym, jak Cooper miał jedną awarię w Gunsite na zajęciach. Nie mógł po tym powiedzieć o niej nic dobrego, po prostu dlatego, że tuleja zaciskowa zawiodła. Wkrótce prasa, którą o niej rozpowszechniał, sprawiłaby, że pomyślałbyś, że za każdym razem, gdy widział tuleję zaciskową serii 70, zawodziła. Oczywiście tak nie było. Nikt nie wie, ile tulei zaciskowych zawiodło w Gunsite na zajęciach, ale możemy być pewni, że była to co najmniej jedna. Mam bliskiego przyjaciela, który uczył tam lata temu i w naszych dyskusjach nigdy nie widział żadnej awarii. W tamtych czasach prowadziłem firmę obok mojej kariery w organach ścigania, dostosowując i przebudowując Colty. Mój przyjaciel, który pracował dla lokalnego magazynu, przyniósł mi swoją serię 70. Został wysadzony w powietrze tym, co uważamy za podwójny ładunek Bullseye, na podstawie moich dochodzeń. Tuleja zaciskowa straciła jeden ząb. Lufa rozszerzyła się wokół komory i w górę oraz w obszar portu. Rozprężający się gaz spowodował detonację górnego naboju w magazynku, ale kula wciąż była obecna z pękniętą łuską. Magazynek został rozszerzony i oczywiście zrujnowany. Okładziny rozpadły się na dwie części każda... co przypuszczałem, że było spowodowane ulatniającym się gazem. To była pierwsza tuleja zaciskowa serii 70, którą widziałem uszkodzoną. Od tego czasu widziałem jeszcze jedną. Ale wcale nie taką, jakiej bym się spodziewał na podstawie werbalnych wypowiedzi Jeffa Coopera. Słuchałem, jak raz grzmiał przeciwko tulei zaciskowej, kiedy miałem okazję posłuchać go na spotkaniu lokalnym. Słysząc go, pomyślelibyśmy, że na każdym strzelnicy w kraju będą beczki z uszkodzonymi tulejami zaciskowymi.
Jednak to po prostu nieprawda. To dobry projekt i robi to, co powinien. Jest jednak bardziej krucha niż standardowa tuleja. Nigdy nie widziałem standardowej tulei uszkodzonej ani pękniętej w żaden sposób w pistolecie, który mi przyniesiono. Pracowałem nad tysiącami Coltów. Większość osób, które wysyłały mi broń do pracy, była bardziej niż zadowolona z zachowania swoich tulei zaciskowych. Kilku chciało, aby tuleja zaciskowa została zastąpiona standardową tuleją podczas pracy i tak zrobiłem. Myślę, że w tamtych czasach kolumny w magazynach o broni palnej były czymś w rodzaju dzisiejszych mediów społecznościowych, tj. twitter i tym podobne. Mogły bardzo łatwo zniszczyć produkt tylko dlatego, że ktoś o wysokiej renomie, jak Cooper, nie lubił produktu. Myślę, że dlatego tuleja zaciskowa nie jest już w Coltach. Oczywiście, jej wykonanie było droższe ze względu na obróbkę, hartowanie i surowiec, którym była stal sprężynowa zamiast zwykłej stali narzędziowej. Prędzej czy później firma taka jak Colt i tak mogła odejść na bok, aby zaoszczędzić koszty. Ale fakt, że pisarz i instruktor broni palnej, taki jak Cooper, mocno się na niej zawiesił, zaszkodził jej znacznie bardziej niż wszystko, co mogło się wydarzyć naturalnie.