Przyjrzałem się stronie internetowej tej firmy. Zainteresowani członkowie forum mogą ją zobaczyć, klikając
tutaj. Do tej pory nigdy o nich nie słyszałem.
Pre-lock S&W 686 to doskonały rewolwer, który zwykle osiąga wysokie ceny. Jeśli chodzi o wykończenie, uważam, że jest w porządku tak, jak wychodzi z fabryki. Nie rozumiem więc, dlaczego ktokolwiek miałby chcieć nałożyć na broń w zasadzie fałszywe wykończenie. Czy proces FX Patina wnika w metal, czy jest to po prostu powłoka? Nie udało mi się zebrać wystarczającego zainteresowania, aby poszukać odpowiedzi na to pytanie, ale wątpię. Wątpię, czy zapewni to większą "ochronę" broni, zwłaszcza ze stali nierdzewnej.
Dla mnie to coś innego niż proces stosowany przez niektórych naprawdę niestandardowych rusznikarzy w celu przyspieszenia procesu rdzewienia/powstawania wżerów, aby faktycznie "postarzyć" rewolwer jednostrzałowy do celów strzeleckich dla kowbojów. To jest powłoka. Właściciel strony mówi nawet o użyciu samochodowego lakieru bezbarwnego na wykończeniu po jego utwardzeniu.
Dla mnie ten proces patynowania lepiej nadaje się do celów bardziej artystycznych, takich jak rzeźby metalowe i znaki wycinane laserowo i tym podobne. Mam przyjaciela, który jest rzeźbiarzem metalu, ale używa palnika do tworzenia kolorów, a nie trudnego do kontrolowania procesu chemicznego lub jakiejś powłoki z puszki. A tworzenie noży na zamówienie
może być czymś, co mogłoby wykorzystać ten proces i jego różnorodność wykończeń.
Zauważam, że firma oferuje patynę do hartowania powierzchni! No weź. Kto założy fałszywe wykończenie na broń zamiast zrobić to w prawdziwy sposób?
Podsumowując? Nie widzę w tym sensu. Ani żadnego innego punktu niż dekoracja, coś w rodzaju "Hej, spójrz, co mam. Jak bardzo jestem fajny
ja?"
Jak mówi inny członek forum, zostaw to w spokoju. Albo kup tanią broń, żeby to wypróbować, może starą Rohm lub coś w tym stylu... tylko nie naprawdę ładną broń. Widzę to tylko jako coś, czego spróbowałby hobbysta. Nie dla poważnych miłośników broni.
To wszystko jest tylko
opinią gościa (mnie), który preferuje tradycyjne i sprawdzone sposoby wykańczania broni palnej, nawiasem mówiąc. To broń OP, z którą może robić, co chce. Jeśli nałożył patynę na broń ze stali nierdzewnej, chciałbym zobaczyć wyniki. Wspomnę również, że uważam, że ich strona internetowa jest do bani. Duży czas. Jest powolna, zagracona i źle zaprojektowana.