Colt Forum banner

Jakość Colt M16A1 z lat 70.

5K views 12 replies 6 participants last post by  fjruple  
#1 ·
Cześć,

jestem tu nowy i mam nadzieję uzyskać informacje z pierwszej ręki na temat Colt M16A1 z lat 70. / wczesnych 80.
Jestem Niemcem i od dawna myślę o kupnie karabinu AR15. W ciągu ostatnich lat widziałem wiele różnych AR-ów, ale nie przyciągają mnie one w sposób, który dawałby mi głębszą potrzebę kupna Oberland, Hera lub Haenel, ponieważ żaden z nich nie miał kształtów oryginalnego Colta.
W poniedziałek to zrobiłem, oryginalny Arsenal M16A1 o numerze seryjnym 95xxxxxx, Reverse Build do wersji Semi Auto, która jest tutaj w Niemczech dozwolona do strzelania dla sportowców. Jest to ostatni, który został wybrany z maksymalnym rozrzutem 40 mm na dystansie 100 m, inne mają do 80 mm.
Moi przyjaciele powiedzieli mi, że lepiej kupić klona, ​​powinny być dokładniejsze i kosztować połowę tego nowego, i lepszej jakości.
Nie mogę w to uwierzyć, ponieważ posiadam 1911 combat commander z 1972 roku, a jego jakość jest doskonała.
Zastanawiam się więc i mam nadzieję, że ktoś wie coś o jakości m16a1 w porównaniu do dzisiejszych klonów.
Mam nadzieję, że rozumiesz moje pismo, ostatnie lekcje angielskiego minęły 25 lat.
:)

#3 ·
Jakość karabinów M16 Colt z wydania rządowego zawsze była wysoka.
Musiały one spełniać standardy jakości, wykonania i funkcjonalności rządu USA.

Jednym z problemów z "innymi markami" półautomatycznych karabinów AR jest to, że nie są one budowane przy użyciu informacji produkcyjnych należących do firmy Colt ani przy użyciu części wyprodukowanych zgodnie ze specyfikacjami rządu USA.
Inne marki mogą być doskonałymi karabinami, ale Colt jest w 100% wykonany z części zgodnych ze specyfikacją. Inne marki nie muszą spełniać żadnych standardów poza własnymi, a jeśli chcą używać podrzędnych chińskich części, mogą to zrobić.

Możesz więc kupić tańszy karabin, który może być celny, ale nie spełniałby tych samych specyfikacji i standardów, co karabin kontraktowy Colt US Government.
Jeśli stan jest dobry i został starannie przerobiony na półautomatyczny przez eksperta, masz bardzo dobry karabin.
Często można uzyskać lepszą celność, wybierając amunicję, strzelając z jak największej liczby marek i typów, lub ręcznie ładując amunicję Match.
Kluczem do celności jest dopasowanie wagi pocisku do skoku gwintu lufy.
Niektóre pociski o określonej wadze nie zapewnią dobrej celności przy niektórych skokach gwintu.

#5 ·
Witaj i dziękuję za Twoje wiadomości! Dobrze wiedzieć, że zrobiłem dobrze kupując Oryginał.

Byłem z nim pierwszy raz na strzelnicy i uwielbiam to.
Potrzebuję trochę praktyki z nim, ale pistolet strzela dobrze.
Został wyprodukowany przez Niedermeier, Monachium.
Pochodzą z Azji Południowo-Wschodniej i w przyszłości nie będzie żadnej rezerwy, ponieważ prawo zmieni się w tym roku i wtedy zmiana z pełnoautomatycznych karabinów szturmowych na półautomatyczne będzie zabroniona.

#8 ·
Z twojego celu wynika, że dokonałeś doskonałego zakupu. Niestety, wiele nadwyżek M16A1 pochodzących z Azji Południowo-Wschodniej jest naprawdę zniszczonych i nadużywanych. Wygląda na to, że masz coś dobrego. Późne lata 60. i wczesne 70. były jednymi z najlepszych lat produkcji Colta. SAA, Commanders, Government Models, Gold Cups, AR15 itp.

#9 ·
Z Twojego celu wynika, że dokonałeś doskonałego zakupu. Niestety, wiele nadwyżek M16A1 pochodzących z Azji Południowo-Wschodniej jest naprawdę wystrzelanych i nadużywanych. Wygląda na to, że masz coś dobrego. Późne lata 60. i wczesne 70. były jednymi z najlepszych lat produkcji Colta. SAAs, Commanders, Government Models, Gold Cups, AR15s itp.
Cześć, Anoding wynosi 99,9%, Lufa jest nowa Lothar Walther, oryginały są tu niedozwolone. Tylko stopka ma kilka małych pęknięć po górnej stronie z powodu niskiej wilgotności powietrza lub wieloletniego stania w rakietach, wszystkie je mają, jak mówili. To seria 95, zastanawiam się, w którym roku to zbudowali, ale myślę, że to coś, czego nigdy nie będę wiedział...

#10 ·
Najlepsze przypuszczenia co do daty produkcji to koniec 1979 lub 1980 roku. Zakres numerów seryjnych 9 milionów był zarezerwowany dla sprzedaży komercyjnej, eksportowej, LEO i zagranicznej wojskowej. Zakres numerów seryjnych nie ograniczał się tylko do karabinów serii M16A1, ale także do innych modeli, które klient chciał zbudować na zamówienie.

#13 ·
Cześć i dziękuję za informację. Mam znak diamentu na celowniku z Bourdon Forge. Czy pomoże to datować go na późne lata 70-te?
Ultranett76 -- To jest prawdopodobnie mało prawdopodobne, ponieważ Colt używał wszystkich dostępnych odkuwek do produkcji swoich górnych i dolnych odbiorników. Po wyprodukowaniu górnej odkuwki na użyteczną część, umieszcza się ją w pojemniku na części, czekając na montaż w karabinie. Nie da się powiedzieć, jak długo część znajdowała się w pojemniku na części przed montażem w karabinie. I to nie licząc 40 lat, które upłynęły od montażu i serwisowania karabinu po tym, jak trafił do klienta i jednostek wojskowych, do których karabin jest przypisany. Ciesz się swoim karabinem.