Colt Forum banner

Wskazówki dotyczące treningu strzeleckiego z rewolweru

2.2K views 15 replies 7 participants last post by  Fast enough  
#1 ·
Ponieważ strzelam w 100% na zewnątrz i głównie do stalowych płyt, zauważyłem, że strzelam więcej w trybie double action... Strzelam głównie na dystansie 10-20 jardów. wciąż strzelam trochę bullseye, ale niewiele... D/A jest na pewno trudniejsze i bardzo fajne... Nie rywalizuję, więc czy strzelacie więcej D/A niż single? I czy możecie polecić jakieś ćwiczenia D/A, które byłyby pomocne i zabawne??..Dzięki

#2 ·
Strzelam sporo i lubię myśleć, że to bardziej trening niż strzelanie rekreacyjne. Chociaż noszę 1911 i trenuję z nią, lubię też strzelać z rewolwerów i zawsze w trybie podwójnego działania, ponieważ uważam to również za trening. Lubię zaczynać od ćwiczenia 5-5-5, czyli 5 nabojów w okręgu o średnicy 5 cali w czasie 5 sekund, niezależnie od pistoletu. Potem zwykle wykonuję ćwiczenia szybkości i celności z wydrukowanymi tarczami, które mają małe i duże okręgi lub kwadraty na tej samej tarczy. Mógłbym tak dalej, ale rozumiesz ideę. Jak pewnie zauważasz, jestem obrońcą broni palnej i mój program strzelecki jest taki sam dla pistoletów półautomatycznych i rewolwerów. Moim procesem myślowym jest sprawienie, by każdy nabój się liczył, jeśli chodzi o zwiększenie prędkości i celności. Ponieważ pudła się nie liczą, muszę przypominać sobie, żeby na początku iść powoli, prędkość przyjdzie sama. Kolejna uwaga jest taka, że bez względu na to, z czego strzelam, zawsze kończę sesję z moim pistoletem do noszenia, ponieważ chcę, żeby to było ostatnie, co zapamiętam, kiedy wychodzę.

#4 ·
Nosiłem rewolwer S&W w czasach świetności rewolwerów DA w policji. Byłem również jednym z FTO w departamencie, a także mistrzem stanu PPC, co wymagało strzelania DA. Prawie wyłącznie strzelam DA do dziś i lubię to robić na odległość ponad 100 jardów do małych celów, gdy jestem na pustyni lub w terenie.

Dobry dwuręczny chwyt z postawy Weavera lub Isosceles w dużym stopniu pomaga w stabilnej pozycji, chwycie i pociągnięciu za spust, a tym samym w celności. Strzelam z obu postaw. Ponadto dobry zestaw chwytów przeznaczonych do strzelania DA jest koniecznością dla prawidłowej pozycji dłoni (wysoko na pasku tylnym) i kontroli spustu. Większość gumowych chwytów z gumą na pasku tylnym umieszcza dłoń zbyt daleko do tyłu, aby uzyskać dobrą kontrolę spustu DA. Z drugiej strony są one dobre do strzelania SA. Chwyty tarczowe S&W lub Colt są zbyt szerokie u podstawy, aby uzyskać dobry chwyt DA, ale są znacznie lepsze niż większość gumowych chwytów i mam je na wielu moich rewolwerach. Adapter Tyler T Grip ze standardowymi panelami chwytu również dobrze działa. Oczywiście te wskazówki dotyczą małych i średnich rozmiarów dłoni. Duże dłonie mogą potrzebować dodatkowej przestrzeni zapewnianej przez chwyty zakrywające pasek tylny.

Mój stary Model 65 z zestawem chwytów tarczowych S&W zmodyfikowanych do strzelania DA.
Image

Mój Colt OP z adapterem chwytu.
Image

Oba te rozwiązania naprawdę sprawiają, że strzelanie DA jest praktyczne i przyjemne.

#5 ·
Siła chwytu jest ważna. Niezależnie od tego, czy spust DA jest ciężki, czy lekki, "Ścisły chwyt = Ścisłe grupy". Kup trenera siły chwytu, aby zbudować siłę chwytu. Uzyskaj odpowiednią dźwignię na spuście, umieszczając pierwszy staw palca spustowego na powierzchni spustu. Chwyty na rewolwerze powinny dobrze pasować do dłoni i pozwalać palcowi spustowemu na odpowiedni "zasięg" spustu, jednocześnie utrzymując prosty nadgarstek. Następnie płynne pociągnięcie do tyłu bez "atakowania" spustu na końcu ruchu DA. Kluczem do dobrego strzelania DA jest płynne przetoczenie spustu z zaskakującym upadkiem kurka. IMO najlepszym urządzeniem treningowym jest Mantis X. Kup Mantisa, zsynchronizuj go z telefonem komórkowym, a informacja zwrotna, jaką otrzymasz na temat tego, jak płynne jest twoje pociągnięcie za spust i trzymanie, jest bezcenna. Używam mojego Mantisa do suchego strzelania - możesz to zrobić w dowolnym miejscu, po prostu strzelaj do pustej ściany, powie ci, co robisz dobrze, a co źle. Następnie ćwicz, ćwicz, ćwicz i stajesz się lepszy! Powodzenia!

#7 ·
Tak, urządzenie Mantis X, które mocuje się do broni palnej, jest zsynchronizowane z telefonem komórkowym, np. "smartfonem", i cała aktywność jest na nim rejestrowana do przeglądu.

#12 · (Edited)
WOW, dzięki za dotychczasowe wskazówki, mamy w klubie zestaw 6 stalowych płyt 10" obracanych, jaka jest rozsądna odległość do ćwiczeń? 15 jardów? brzmi jak chwyt i postawa są bardzo ważne dla D/A
Pozwólcie, że dodam coś do mojego poprzedniego postu. Dokładne strzelanie zależy od kilku czynników. Podczas strzelania w zespole PD i zespołach wojskowych nazywaliśmy je ośmioma czynnikami stabilnego trzymania. Dla dokładności, wszystkie muszą być zastosowane do każdego strzału, a praktyka to umożliwia, nawet w walce.

Zobaczmy, czy mogę je zapamiętać:
1. Postawa z naturalnym punktem celowania
2. Chwyt
3. Kontrola oddechu (oddychanie między strzałami, a nie podczas strzelania)
4. Ustawienie celownika
5. Obraz celownika
6. Pociągnięcie za spust
7. Wywołanie strzału w momencie oddania ognia (wiedząc, gdzie trafi kula, zanim uderzy)
8. Kontynuacja lub pozwolenie pistoletowi na naturalny odrzut.

Strzelanie instynktowne lub strzelanie w walce w słabym świetle lub gdy liczą się sekundy pomija punkty 5 i 6 i opiera się na pamięci mięśniowej chwytu i sposobu, w jaki pistolet celuje. Zostało mi to po raz pierwszy przekazane przed wyjazdem do Wietnamu w "Quick Kill Course" armii, a później w PD w Jim Gregg's Instinct Shooting Course. To naprawdę temat na inny wątek, ale piszę to dzisiaj dzięki poznaniu tej techniki.

Strzelanie na sucho i pamiętanie o wszystkim powyższym pomoże ci, gdy faktycznie będziesz spalać proch.

Odległość lub zasięg? Ćwicz blisko celów, aby uzyskać pozytywne wyniki i pewność siebie. Po osiągnięciu 90% trafień, cofnij się o pięć jardów i zwiększaj zasięg w miarę poprawy swoich umiejętności. Nie frustruj się wcześnie, ale nie oszukuj się łatwymi trafieniami na krótszych dystansach, gdy twoje umiejętności się poprawiają.

Jestem wielkim fanem strzelania z rewolwerów i pistoletów samopowtarzalnych kalibru .22 do ćwiczeń. Odrzut często maskuje błędy, które popełniasz, a brak odrzutu .22 pozwala łatwo zobaczyć te błędy. Chociaż przeładowuję i obniżam koszty strzelania, nic nie może się równać z ekonomią ćwiczeń z .22 Rim Fire.
Modele 41 Semi-Auto:
Image

S&W Model 17:
Image