Pytanie niezwiązane z Coltem. Mam wczesny (1902) Winchester 1897 riot gun. Widzę długość lufy podaną jako 20", chociaż widzę inne odniesienia do lufy jako 21 1/2". Mierzone do czoła zamka za pomocą pręta, jaka powinna być długość lufy?
To wspaniałe strzelby. Posiadam 2. Wczesny "D" Solid Frame i "E" take down. Używałem obu na strzelaniach CAS.
Jeśli strzelasz z niej, musisz pamiętać, że komora ma prawdopodobnie tylko 2-1/2". Chociaż wystrzeli nowoczesne naboje 2-3/4", będzie większy odrzut. Dobry rusznikarz może rozwiercić komorę do 2-3/4".
Te stare strzelby zwykle leżały na półkach Gun Smith z bardzo niskimi cenami, ponieważ nikt nie chciał tych starych pistoletów młotkowych, dopóki SASS nie pojawił się i nie sprawił, że znowu stały się popularne. Winchester wyprodukował ich ponad milion w latach 1897-1956. Większość została wykonana z lufami 30" w pełnym czoku. Bardzo niewiele miało 32".
Mam nadzieję, że to pomoże,
Och, jeszcze jedno. Jeśli dół lufy ma wycięte wcięcia, to była to broń okopowa, a nie broń do zamieszek. Wycięcia były przeznaczone na mocowanie osłony termicznej/bagnetu.
Spójrz na tę stronę internetową, aby uzyskać więcej informacji:
http://marauder.homestead.com/irons.html
Nie według tego:Winchester pierwotnie nazwał strzelbę do zamieszek: 'The Guard and Riot Gun'
gr
I co ma reprezentować ten komentarz?Okay, Kid S. if that makes you feel better; fine by me. However, the truth doesn't change. gr