Colt Forum banner

Strzelba Winchester 1897 Riot

1 reading
7K views 21 replies 13 participants last post by  Hipshot  
#1 ·
Pytanie niezwiązane z Coltem. Mam wczesny (1902) Winchester 1897 riot gun. Widzę długość lufy podaną jako 20", chociaż widzę inne odniesienia do lufy jako 21 1/2". Mierzone do czoła zamka za pomocą pręta, jaka powinna być długość lufy?

#2 ·
Bardzo często można zobaczyć starsze strzelby ze skróconą lufą do innej długości niż fabryczna.

Ze względu na umiejętności rusznikarza może to nie być od razu widoczne i na dzień dzisiejszy nie ma możliwości ustalenia, jaka była pierwotna długość lufy.

Jedną z wskazówek jest szukanie oznaczeń czoka na lufie. Prawdopodobnie, jeśli jest oznaczona jako coś innego niż Cylinder Bore, to jest to skrócona lufa.

#4 · (Edited)
Strzelby Winchester 1897.

To wspaniałe strzelby. Posiadam 2. Wczesny "D" Solid Frame i "E" take down. Używałem obu na zawodach CAS.

Jeśli z niej strzelasz, musisz pamiętać, że komora ma prawdopodobnie tylko 2-1/2". Chociaż wystrzeli nowoczesne naboje 2-3/4", będzie większy odrzut. Dobry rusznikarz może rozwiercić komorę do 2-3/4".

Te stare strzelby zwykle leżały na stojakach Gun Smith z bardzo niskimi cenami, ponieważ nikt nie chciał tych starych pistoletów młotkowych, dopóki nie pojawił się SASS i ponownie je spopularyzował. Winchester wyprodukował ich ponad milion w latach 1897-1956. Większość z nich została wyprodukowana z lufami 30" w pełnym czoku. Bardzo niewiele miało 32".

Mam nadzieję, że to pomoże,

Och, jeszcze jedno. Jeśli dno lufy ma wycięte wcięcia, była to broń okopowa, a nie broń do zamieszek. Wycięcia były przeznaczone na mocowanie osłony termicznej/bagnetu.

Spójrz na tę stronę internetową, aby uzyskać więcej informacji:

http://marauder.homestead.com/irons.html

#20 ·
Winchester Model 1897

WOW! Nigdy nie wiedziałem, że komory miały 2 1/2" i używałem 97 przez lata.
Kiedy rozpocząłem karierę w LE w 1962 roku, Model 1897 nadal był "Patrol Car Shotgun".
2 3/4" 12ga 00 Buckshot było amunicją służbową.
Czy komory zawsze miały 2 1/2" ??

To wspaniałe strzelby. Posiadam 2. Wczesny "D" Solid Frame i "E" take down. Używałem obu na strzelaniach CAS.

Jeśli strzelasz z niej, musisz pamiętać, że komora ma prawdopodobnie tylko 2-1/2". Chociaż wystrzeli nowoczesne naboje 2-3/4", będzie większy odrzut. Dobry rusznikarz może rozwiercić komorę do 2-3/4".

Te stare strzelby zwykle leżały na półkach Gun Smith z bardzo niskimi cenami, ponieważ nikt nie chciał tych starych pistoletów młotkowych, dopóki SASS nie pojawił się i nie sprawił, że znowu stały się popularne. Winchester wyprodukował ich ponad milion w latach 1897-1956. Większość została wykonana z lufami 30" w pełnym czoku. Bardzo niewiele miało 32".

Mam nadzieję, że to pomoże,

Och, jeszcze jedno. Jeśli dół lufy ma wycięte wcięcia, to była to broń okopowa, a nie broń do zamieszek. Wycięcia były przeznaczone na mocowanie osłony termicznej/bagnetu.

Spójrz na tę stronę internetową, aby uzyskać więcej informacji:

http://marauder.homestead.com/irons.html

#5 ·
Wielu 'kupujących do zamieszek' zostało oszukanych przez handel/kupno Win '97 oznaczonych jako 20" CYL. WRA wyprodukowała model 'Brush Gun' w rozmiarze 26"-28" (zapomniałem dokładnych opcji długości lufy), a lufy te były oznaczone jako CYL. Weź jeden z nich, przytnij go do 20" i ojej: RIOT GUN......................gr

#6 · (Edited)
Posiadam oryginalny karabin Model 1897 trench gun, który dostałem od starszego sąsiada, gdy byłem nastolatkiem, oraz klon ChiCom.
GhostRider ma rację w kwestii karabinów z lufami oznaczonymi 'cyl'. Przyjaciel posiada jeden i jestem pewien, że wiele z nich zostało skróconych do długości 20" riot/trench gun.
Niestety, wielu strzelców CAS skraca oryginalne lufy do 20" na swoje strzelania, zamiast szukać już przyciętych luf lub zadowalać się kopią importową. Zazwyczaj strzelam dużo z mojego ChiCom i oszczędzam starego wierzchowca wojennego na okazjonalne wycieczki.
Oba mają tę wspaniałą funkcję slam fire.
Ponadto, są TAKIE FAJNE z tym zamocowanym 18" bagnetem...
Uwaga: wiele oryginalnych karabinów trench gun nigdy nie zostało oznaczonych stemplem płonącej bomby ord. Kiedy byłem w Azji Południowo-Wschodniej, stary kolega z klasy był w Na Trang z Marines i miał '97. Obsługiwałem go i chociaż miał "Property U.S. Government" i kartuszę inspektora, nie miał bomby. Jego był również modelem take down z końca I wojny światowej, który BYŁ W SŁUŻBIE w '72!

#10 · (Edited)
Okay, Kid S. if that makes you feel better; fine by me. However, the truth doesn't change. gr
I co ma reprezentować ten komentarz? :rolleyes:
Całkiem inteligentna uwaga oparta na faktograficznych dowodach fotograficznych z Winchester.

PS. George Madis w swoich książkach dotyczących Winchester nie wspomina o odniesieniu do "Guard", tak jak Ty.

#11 ·
Kid S., najwyraźniej mylisz liczbę postów (przez niektórych) z ich wiedzą na temat niektórych tematów. Kiedy natknę się na te stare katalogi WRA, opublikuję je - w przyszłym i niezwiązanym poście. Możesz czuć się zmuszony do podzielenia się częścią/całością tego, co wiesz; ja nie. Wydajesz się mieć 'dość inteligentną uwagę'; jednak jestem rozczarowany. A w odniesieniu do ciebie proponuję to: Kiedy coś opublikujesz, powstrzymam się od odpowiadania. W zamian wolałbym, żebyś zrobił to samo. Z poważaniem....gr

#13 ·
97 zamieszanie

wydaje mi się, że problem wynika z jednego słowa, "początkowo". Gostrider powiedział, że 97 początkowo nazywano "guard and riot gun". K.S. zamieścił wczesny katalog pokazujący, że tak nie było, przynajmniej w 1916 roku, jednak później w produkcji Winchester nazwał go guard and riot gun. W książce Winchester American Legend, autorstwa R.L. Wilsona, znajduje się zdjęcie fabrycznej broszury dla mod 97 guard and riot gun. A w moim cenniku detalicznym z 4 marca 1939 roku jest napisane mod 97 take-down, guard and riot gun, $33.75. Więc, jak dowiedzieliśmy się od Billa Clintona, zależy to od tego, co oznacza słowo początkowo.

#14 ·
Nigdy wcześniej nie zwróciłem uwagi na wariant "Brush Gun". Mam dużą książkę Madisa i inne książki i katalogi, a w przeszłości posiadałem 97s. Nigdy nie widziałem takiego ani o nim nie słyszałem.

Ten "Brush Gun" jest świetny. Chcę taki.

Dobre, stare, niezawodne Colt Forum, zawsze tu znajdzie się coś nowego.

#15 ·
Ok, musicie być "fizykami". Mam '97 i używam go od lat do CAS. Miał pełne 30 cali. W zeszłym tygodniu jeden spudłowałem, a te, które trafiłem, "eksplodowały" - za dużo lufy i czoku. Skróciłem lufę do 26, zresetowałem przednią muszkę i przetestowałem na strzelnicy trapowej. Działało dobrze, nawet na długich strzałach z lekkimi ładunkami trap. Cieszę się, że w końcu miałem odwagę skrócić lufę. Ale ponieważ go zrestrukturyzowałem i wykończyłem, i zapłaciłem za niego 350 dolarów. Pomyślałem, że to tak naprawdę nie jest przedmiot kolekcjonerski. Teraz też lepiej się prowadzi.

Strzelam z lekkiego trapu 2 3/4. Nie wiedziałem, że były komorowane na 2 1/2.
Ten został zbudowany na początku XX wieku.

Jakieś przemyślenia na temat tego, jaki ładunek byłby "najbezpieczniejszy"? Ken

#16 ·
KenS, sprawdź swój pistolet. Istnieje duża szansa, że ​​twój mógł zostać zmodyfikowany w pewnym momencie swojego życia, aby przyjmować naboje 2 3/4. Nawet w niezmodyfikowanym pistolecie obecne lekkie obciążenia do skeetu i ćwiczeń są bezpieczne.
Dobre 30-calowe pełne lufy są trudne do znalezienia, ponieważ ludzie biorą starą piłę do nich, aby zrobić kolejny specjalny "Wild Bunch".

#21 ·
'97 Ładunków śrutowych....

Solidna rama przyszła do mnie z lufą 20" i znalazłem lufę do karabinu okopowego 20" do demontażu. Lufa do karabinu okopowego była w pełni skonfigurowana. Musiała zostać "dopasowana" do odbiornika, ale teraz mogę przejść od przedniej części karabinu okopowego do 30" pełnej tak szybko, jak potrzeba, aby ją zdemontować i założyć drugą przednią część.

Strzelam również w CAS i używam tak zwanych Winchester Featherlights AA12FL8. Są one ciche i mają niski odrzut. Bardzo przyjemne w strzelaniu.

Wiem, że wszystkie wczesne '97 miały komory 2-1/2". Nie jestem pewien co do późniejszych. Winchester wyprodukował ponad 1 200 000 sztuk w latach 1897-1957. Poproś swojego ulubionego rusznikarza o sprawdzenie długości komory. Jeśli wynosi 2-1/2", możesz strzelać nabojami 2-3/4", ale odrzut będzie zauważalnie wyższy. Nie chciałbym karmić go stałą dietą 00 buck.

#22 ·
Zbieram strzelby wojskowe/taktyczne/organów ścigania od ponad 50 lat. Powód jest prosty, kiedy miałem 16 lat, były to najtańsze bronie do kolekcjonowania. Moim pierwszym zakupem było 4 strzelby M1897 od lokalnego szefa policji (zapłaciłem po 10 dolarów za sztukę), przeszli na Model 12. Wszystkie były w doskonałym stanie, ponieważ szef i jego poprzednicy nie wierzyli w szkolenie ze strzelb, w końcu można było oczyścić aleję po prostu celując i strzelając, prawda? Oczywiście 97 mają tendencję do bycia nieco sztywnymi w działaniu przez pierwsze pół wieku użytkowania. Widziałem kilka 97 w Wietnamie, a w 91 roku, w piaskolandzie widziałem USMC 1Sgt z strzelbą okopową 97, nosił ją wszędzie. Wyglądał co najmniej tak staro jak broń. Zapytałem Bn CO, dlaczego pozwolił mu nosić „tę starą rzecz” (tak, miałem na nią chrapkę), odpowiedział, że nie było w pobliżu oficera, w tym dowódcy dywizji, który miałby jaja, żeby mu powiedzieć, że nie może jej nosić - powiedział, że mogę spróbować - prawda, USCG 3 paski miały dostać pierwszą strzelbę. Zaprzyjaźniłem się z nim i kupiłem mu kilka (nielegalnych w kraju muzułmańskim) drinków, po 2 drinkach spojrzał mi w oczy i powiedział: „nie możesz mieć strzelby”. Myślę, że inni próbowali.