Colt Forum banner

Nowe Trofeum Złotego Pucharu vs. Gold Cup Lite vs. Konkurencja

1 reading
29K views 29 replies 14 participants last post by  starmanrollo  
#1 ·
Próbuję wybrać pomiędzy jednym z tych w SS z niebieskimi uchwytami. Największa różnica, jaką widzę, to tylne przyrządy celownicze i inny magazynek/magwell. Czy czegoś jeszcze mi brakuje? Skłaniam się ku Trophy, ale jest ona co najmniej o jedną trzecią droższa. Colt nawet nie wspomina o Gold Cup Lite na swojej stronie internetowej.

Wszelkie uwagi są mile widziane. Dzięki!

#2 · (Edited)
Witamy na forum,
Było kilka wątków na temat wszystkich trzech pistoletów. Sprawdź link, ale możesz użyć funkcji wyszukiwania, aby uzyskać więcej informacji.
Podsumowując, oba Gold Cup będą strzelać tak samo. Lite nie ma dodatkowych "fajerwerków". Jak wspomniałeś, istnieje duża różnica w cenie między nimi, jednak jeśli kupiłeś Lite i chcesz go później dostosować, może być taniej wybrać GCT.
Model Competition jest właśnie tym, pistoletem opartym na zawodach z mniejszą ilością dodatków. Posiadam jeden w kalibrze 9 mm i jestem z niego bardzo zadowolony. Posiadam również GCT z 2009 roku, który jest identyczny z obecnym Lite, ale bez światłowodowej muszki. To wspaniały pistolet. Istnieje duża różnica w cenie między GCT a modelem Competition i nie umieściłbym modelu Competition w tej samej klasie co GCT.

#3 ·
Właśnie kupiłem Gold Cup Lite w 38 Super, ale jeszcze go nie mam. Lite jest jak Gold Cup Trophy, z wyjątkiem braku radełkowania z przodu ramy i braku magwell. Lite nie ma w sobie części z serii 80. GCT lites nie ma na stronie internetowej Colta, ale są w internecie....

https://www.budsgunshop.com/catalog/advanced_search_result.php?keywords=gold+cup+lite

https://www.lipseys.com/itemfinder.aspx?q=colt+gold+cup

Więcej informacji i zdjęć mojego egzemplarza później, kiedy go dostanę i będę miał czas, żeby się nim pobawić.

#10 · (Edited)
Dzięki za wszystkie opinie, wszystkim. Nadal nie widzę różnicy 600-700 dolarów w broni. A dkay62, informacje o modelu Competition mówią, że ma lufę Match. Czy coś pomijam? Ktoś?

Aha, mam już CZ Shadow II w kalibrze 9mm, więc pomyślałem, że wybiorę .45 w stylu 1911 I dostanę Colta. Ale widzę, że wiele osób wybrało 9mm lub 38 super. Czy ktoś ma jakieś przemyślenia na temat kalibru?
Przepraszam, poprawiam się w kwestii lufy. Chciałem dodać metalową, kratkowaną obudowę sprężyny głównej w porównaniu do plastikowej.

Mój GC Trophy to 9mm. Bardzo ładny po wyjęciu z pudełka spust 4lb. Najdokładniejszy 9mm, jaki posiadam. Dużo tańszy w strzelaniu niż 45 ACP lub 38 Super. Jestem pewien, że to również dobrzy strzelcy. Po prostu droższe w obsłudze. Mam Gold Cups w kalibrach 9mm, 45 i 10mm, a mniejszy kaliber nie sprawia, że czegoś mi brakuje. Colt daje mi poczucie, że łatwo jest strzelać ciasne grupy bez większego wysiłku.

Format SA Colt 1911 będzie wystarczająco innym formatem niż DA CZ, że wierzę, że docenisz różnicę. Obie to dobre bronie, ale BARDZO różne.

#7 ·
Colt 9mm Competition Model (stal nierdzewna)

To jest mój, o którym wspomniałem powyżej. Podoba mi się ten pistolet i strzela dla mnie bardzo dobrze, ale nie zaklasyfikowałbym go jako pistoletu tarczowego, takiego jak Gold Cups. Przypuszczam, że zależy to od tego, co zamierzasz z nim zrobić. Wspomniałeś o GCT i GCT Lite, więc założyłem, że szukasz ładnego pistoletu tarczowego.

#11 ·
Jeszcze raz dziękuję za informacje i opinie. Zamierzam zdobyć trofeum Gold Cup. Podoba mi się nieco dłuższy uchwyt. Prawdopodobnie będę "tradycyjny" i wezmę go w kalibrze .45, ponieważ będzie to główna broń palna w stylu 1911, którą posiadam. Teraz muszę znaleźć ofertę. Mój lokalny sklep z bronią twierdzi obecnie, że około 1450 $ plus podatek i trochę $$ za zamówienie to najlepsza oferta, jaką mogą zaoferować. ;-)

#13 ·
Moje trofeum Talo Gold Cup ma być dokładnie takim samym pistoletem jak ten bez Talo, z wyjątkiem drewnianych uchwytów Basket Weave zamiast niebieskich. Bardziej podobają mi się te, które dostałem.

Kupiłem go przez GunBroker, 1 z 600 za 1224,00 $ dostarczony przez Colts4Me w Georgii.

Bob

#14 ·
Moja Talo Gold Cup Trophy ma być dokładnie takim samym pistoletem jak ten bez Talo, z wyjątkiem drewnianych uchwytów Basket Weave zamiast niebieskich. Bardziej podobają mi się te, które dostałem.
Mam oba i mają jeszcze jedną różnicę. Oprócz drewnianych uchwytów Basketweave, edycja TALO ma solidną, czernioną stalową muszkę. Trophy Lite ma światłowodową muszkę Novak.

#19 ·
Nie widzę realnej różnicy między gold cup lite a serią colt competition, z wyjątkiem celowników typu bomar i ceny
Kiedy porównałem je osobiście, nie mogłem dostrzec różnicy poza celownikami, jak wspomniałeś (i ceną). Oba mają match barrels.

Dla niektórych regulowane celowniki są tym, co ich przekonuje. Ja osobiście jeszcze nie znalazłem takiego z celownikiem stałym (który można wyregulować niewielkim nakładem pracy), który nie trafiałby w to, w co mierzyłem, zaraz po wyjęciu z pudełka. Akceptuję wielkość grupy i chciałem również móc nosić swój okazjonalnie, bez ostrych tylnych celowników. Gdybym tylko dziurawił papier na kontrolowanej strzelnicy i często zmieniał swoje ładunki, mógłbym dostrzec użycie celowników tarczowych.

#20 ·
Z tego co wiem, byłem głównie fanem Wilson Combat - mam 5 i. Dwa EDC X9. Dopiero (kilka tygodni temu) kupiłem Nighthawk, więc to jest moja podstawa do porównania z Colt. Właśnie dostałem stalową wersję Competition w kalibrze 9mm i byłem pod wrażeniem - w Colcie jest coś wyjątkowego, co czyni je wyjątkowymi. Właśnie wpłaciłem zaliczkę na Gold Cup Lite i dostanę pełny Gold Cup, gdy będzie dostępny.

Może nie są tak dopracowane i dopieszczone jak Wilson lub Nighthawk, ale cholera, przegapiłem wiele! Po prostu czuję, że to naprawdę wyjątkowe pistolety i nie ma znaczenia, że to pistolety produkcyjne, uwielbiam je tak samo!

#22 ·
Kupiłem Competition w SS w kalibrze 9mm. Świetna broń. Myślę, że trafiłeś w sedno z celownikami i gniazdem magazynka, to jest różnica. Wnętrzności? W każdym razie jestem bardzo zadowolony z mojego wyboru, nie przepadam za przedłużonym gniazdem magazynka, po prostu nie jest to dla mnie tradycyjne. Wiem, że wiele osób je lubi.

#24 · (Edited)
Doskonała broń palna. Mogę potwierdzić, że w zawodach rzeczywiście jest lufa NM. Pytanie, czy przyszła z dwoma magazynkami i czy są to czarne, przedłużone magazynki? Mój przyszedł tylko z jednym, wiem, że to już zostało przegadane, ale mam problem ze znalezieniem drugiego. Interesuje mnie tylko płaski magazynek ze stali nierdzewnej z logo na spodzie. Jeśli ktoś wie, gdzie można taki dostać?
Jedną z zalet pistoletu samopowtarzalnego nad rewolwerem jest szybkie przeładowanie, jeśli musisz załadować jeden magazynek, co spowalnia proces. LOL
Image

#27 ·
Od listopada 2018 roku Colt dostarcza tylko 1 magazynek do każdego pistoletu.
Zarówno Brownells, jak i Midway USA nie mają ich w magazynie, ale wydaje się, że można zamówić jeden (zamówienie oczekujące) z Brownells. Może to być kwestia wejścia do lokalnego sklepu z bronią i wypatrzenia jednego na półce.

#28 ·
Od listopada 2018 roku Colt dostarcza tylko 1 magazynek z każdym pistoletem.
Zarówno Brownells, jak i Midway USA nie mają ich w magazynie, ale wydaje się, że można zamówić jeden (zamówienie oczekujące) z Brownells. Może to być kwestia wejścia do LGS i wypatrzenia jednego na półce.
Znalazłem jeden na eBay, zapłaciłem za dużo, ale czasami trzeba po prostu powiedzieć, co to za f@#$.

#30 ·
Próbuję wybrać jeden z nich w SS z niebieskimi uchwytami. Największa różnica, jaką widzę, to tylne przyrządy celownicze i inny magazynek/studnia magazynka. Czy czegoś mi brakuje? Skłaniam się ku Trophy, ale jest co najmniej o jedną trzecią droższy. Colt nawet nie wspomina o Gold Cup Lite na swojej stronie internetowej.

Wszelkie uwagi są mile widziane. Dzięki!
Brzmi jak świetny pistolet.