Colt Forum banner

Kabury SAA, które masz/używasz

138K views 585 replies 182 participants last post by  victorio1sw  
#1 ·
Co powiesz na udostępnienie kilku zdjęć kabur SAA, które mogą być interesujące dla innych.
Kabury, które: ubierają Twoje SAA, stare z przeszłości, do użytku w terenie, unikalne lub po prostu je lubisz.
Pamiętaj, aby podzielić się powodem, dla którego lubisz/wolisz konkretny skórzany zestaw, k'.
Jedna z preferowanych kabur terenowych SAA pochodziła od Lawrence Leather Goods, ich Model 120 - aka: Sixguns by Keith.
Jest kompaktowa, trzyma SA blisko i z dala od przeszkód w większości warunków terenowych, jednocześnie umożliwiając szybki dostęp.
Colt pokazany to 1958 .44 Special.

Attachments

#2 ·
To wspaniała broń i prawdziwa klasyczna kabura do niej. Wygląda nieco inaczej niż Elmera, ponieważ zakrzywia się w dół przed kurkiem. Myślę, że jego jest wyżej z przodu, a może nawet zakrywa tylne regulowane przyrządy celownicze. Zrobiłem ten zestaw w 1992 roku i musiałem tylko przeszyć kawałek języka, ponieważ od tego czasu przeszedłem z 34" na 36". Jest bardzo wygodny i lekki. Pasek podszyty miękkim materiałem typu zamszowego. Nosiłem to dużo na kempingach i wędrówkach. To również .44 Special z 1958 roku.

#58 ·
To świetny pistolet i prawdziwie klasyczna kabura do niego. Wygląda nieco inaczej niż Elmera, ponieważ zakrzywia się w dół przed młotkiem. Myślę, że jego jest wyższy z przodu, a może nawet zakrywa tylne regulowane przyrządy celownicze. Zrobiłem ten zestaw w 1992 roku i musiałem tylko przeszyć kawałek języka, ponieważ od tego czasu przeszedłem z 34" na 36". Jest bardzo wygodny i lekki. Pasek wyłożony miękkim materiałem typu zamszowego. Nosiłem to dużo na kempingach i wędrówkach. To także .44 Special z 1958 roku.

Image
To jest zestaw dla leworęcznych.....Podoba mi się to.................Musisz być przystojnym "Sum Bitch", bo ja też jestem leworęczny!
Och, ...............Ale strzelam prawą ręką..............
Podoba mi się ten zestaw, ma dużo charakteru..........

Tom

#3 ·
Wm. Brown Holster Co., Tombstone, AZ

Wm. Brown Holster Company w Tombstone, AZ wykonała ten zestaw dla mojego Colta Frontier Six Shooter. Pas do broni ma wewnętrzną przestrzeń do ukrywania/przewożenia papierowych pieniędzy i innych cennych dokumentów. Było to przydatne, ponieważ większość kowbojów z Dzikiego Zachodu nie miała kieszeni w spodniach. Mój Colt został wyprodukowany w 1881 roku, w tym samym roku co "Strzelanina w OK Corral". Umieszczenie go w autentycznej kaburze z Dzikiego Zachodu wyprodukowanej w Tombstone tylko dodaje historii temu egzemplarzowi.

#4 · (Edited)
Jeżdżę z moim zestawem Jesse James. Lubię prostotę kabur i paska. Oto jedna z moich kabur, nazywam ją 5.0, ponieważ to moja piąta próba ulepszenia moich osobistych kabur, ale wygląda na to, że będę potrzebował co najmniej 6.0 i 7.0, zanim będę całkowicie zadowolony. Prawdopodobnie wezmę trochę swobody projektowej na następnym, żeby niektóre obszary nie były takie mdłe. Dlatego są tam colt i kucyk.

I oczywiście każdy dobry zestaw Jesse wymaga paska:

Będę musiał zrobić kolejny, kiedy zrzucę kilka kilogramów, które przybrałem, więc liczba kul spadnie o dziesięć lub więcej LOL. Myślę, że teraz jest ich około 40.

#5 · (Edited)
W latach 80. kupiłem swój pierwszy centralny SAR, Ruger Black Hawk - wydawałem za dużo ze swojej wypłaty na 45 ACP i pomyślałem, że spowolnię tempo strzelania, będę miał dłuższe sesje strzeleckie i zaoszczędzę pieniądze. Wysłałem El Paso #88, działa naprawdę dobrze i teraz używam go do Colt SAA. Nie jest za luźny dla Colta. Stara wersja "Combat 88" miała stalową wkładkę, którą można było ścisnąć, aby dopasować. No bueno, nowe nie, ale wciąż są to świetne kabury. Lubię też ich kaburę #77 Tortilla dla SAA.

#8 · (Edited)
Wiele krów zginęło chwalebną śmiercią dla takich osób jak Saintclair i Yahoody :) Jim @ Trailrider Products zrobił kilka z nich dla mnie w różnych długościach lufy. To jest 4 3/4". Są one zamontowane w poprzek. Uwielbiam to na koniu.
Image
Cowboy Bob zrobił ten podwójny zestaw dla mnie w zeszłym tygodniu.
Image

#115 ·
Wiele krów zginęło chwalebną śmiercią dla takich osób jak Saintclair i Yahoody :)Jim @ Trailrider Products zrobił dla mnie kilka z nich w różnych długościach lufy. To jest 4 3/4". Są one zamontowane w poprzek. Uwielbiam to na koniu.
Image
Cowboy Bob zrobił dla mnie ten dbl rig w zeszłym tygodniu.
Image
Przepiękny

#9 · (Edited)
WB, dobra robota z narzędziami. Tak, każdy .44 Special jest 'Specjalny'. Rozumiem kwestię długości paska. Zawsze zadziwiało mnie, jak skóra może się kurczyć przez lata! Sam tego doświadczyłem! Ruster: Wspaniały zestaw i ładnie uzupełnia model 1st Gen 1881 ORAZ wyprodukowany w Tombstone. Ugly: świetna i praktyczna kabura, dzięki. Zamieszczę podobną później.
Pod koniec lat 70. El Paso Saddlery oferowało kilka limitowanych zestawów kabura/pasek. Kupiłem kilka, a następnie pod koniec lat 80. natknąłem się na ten zestaw na giełdzie w pudełku ze skórą, którą właściciel chciał się pozbyć. On również doświadczył kurczenia się skóry w niektórych swoich paskach!
Ten zestaw to 1 z 25 El Paso Saddlery O.K. Corral Centennial, oferowanych w tamtym czasie, wierzę, że cena wynosiła wtedy 250 dolarów, dużo pieniędzy za zestaw kabura/pasek jak ten w tamtych czasach - nawet dziś trochę drogo, ale nie za zestaw z kwiatowym wzorem. Pieczątka na kaburze i pasku brzmi: SPANGENBERG, GUNSMITH, TOMBSTONE, A.T. Klamra jest grawerowana z napisem: Oct. 26, 1881 TOMBSTONE, A.T. Pasek to 'money belt', Ruster mówił o money belts powyżej. Pasek pasuje na mnie i od czasu do czasu wychodzi na zewnątrz. Colt SAA to 3rd Gen, poprzedni właściciel zlecił wykonanie kilku poprawek kosmetycznych - miły akcent, niezbyt krzykliwy. O ile kilku znajomych stolarzy/nożowników może ocenić, chwyty mogą być z drewna palmowego?

Doceniam tych, którzy dzielą się informacjami na temat kabur, jestem pewien, że wszyscy się z tego nauczymy...
Myślę, że pójdę wykopać jeszcze trochę!!

Attachments

#538 ·
WB, dobra robota z oprzyrządowaniem. Tak, każdy .44 Special jest 'Special'. Rozumiem kwestię długości paska. Zawsze zadziwiało mnie, jak skóra może się kurczyć przez lata! Sam tego doświadczyłem!
Ruster: Wspaniały zestaw i ładnie uzupełnia model 1st Gen 1881 ORAZ wykonany w Tombstone.
Ugly: świetna i praktyczna kabura, dzięki. Zamieszczę podobną później.

Pod koniec lat 70. El Paso Saddlery oferowało kilka limitowanych edycji zestawów kabura/pasek. Kupiłem kilka, a następnie na giełdzie pod koniec lat 80. natknąłem się na ten zestaw w pudełku ze skórą, którą właściciel chciał się pozbyć. On również doświadczył kurczenia się skóry w niektórych swoich paskach!
Ten zestaw to 1 z 25 El Paso Saddlery O.K. Corral Centennial, oferowanych w tamtym czasie, wierzę, że cena wynosiła wtedy 250 dolarów, dużo pieniędzy za zestaw kabura/pasek jak ten w tamtych czasach - nawet dzisiaj trochę drogo, ale nie za zestaw z kwiatowym wzorem. Stempel na kaburze i pasku brzmi: SPANGENBERG, GUNSMITH, TOMBSTONE, A.T. Klamra jest wygrawerowana z napisem: Oct. 26, 1881 TOMBSTONE, A.T. Pasek to 'money belt', Ruster mówił o money belts powyżej. Pasek pasuje na mnie i od czasu do czasu wychodzi na zewnątrz. Colt SAA to 3rd Gen, poprzedni właściciel wykonał na nim kilka poprawek kosmetycznych - miły akcent, niezbyt krzykliwy. O ile kilku znajomych zajmujących się obróbką drewna/noży może ocenić, chwyty mogą być z drewna palmowego?

Uznanie dla tych, którzy dzielą się informacjami na temat kabur, jestem pewien, że wszyscy się z tego nauczymy...
Myślę, że pójdę wykopać jeszcze kilka!!
To jest piękne!!! 🤠👍

#12 · (Edited)
Od czasu do czasu można znaleźć tam małe skarby.
Ten S.D. Myres, zbudowany w czasach, gdy większość naszych dziadków wciąż nosiła garnitury w mieście.
Z pewnością spełniłby cel noszenia Colta 4 3/4" w mieście w interesach, schowanego pod płaszczem.

Attachments

#16 ·
Skóra Arvo Ojala nie jest już łatwa do zdobycia.
Szukałem jednego z jego pasków, aby uzupełnić kaburę buntline z 1958 roku.
Mam tę Ojalę wiszącą w mojej szafie. Nie mam jednak buntline.

Image

Ten jest bardzo wygodny i dość praktyczny.

Ktoś wspomniał o kaburze Jesse James. Zrobiłem kilka dla ludzi, ale dla modeli Colt Officer. Oto czarny.

#17 ·
Mam kilka zestawów dla moich Coltów, z których naprawdę czerpię radość i których używam. Pierwszy jest autorstwa Slickbald Custom dla mojego grawerowanego na zamówienie, kościanego New Frontier.

Następny jest autorstwa Trailrider Leather dla CAS (oparte na skórzanej galanterii wojskowej).

Numer trzy to zestaw Mernickle dla zawodów CAS.

Numer cztery to El Paso Saddlery Patton Rig dla New Frontier.

#18 ·
Podczas jazdy na quadzie lub czasami na czterech nogach, a także podczas wędrówek z plecakiem, preferowaną metodą noszenia była kabura typu crossdraw.
Około 1975 roku napisałem do Roya Bakera z prośbą o jedną z jego kabur Pancake i poprosiłem go, aby odwrócił zatrzask tak, aby odsłonięta skórzana zakładka znajdowała się po zewnętrznej stronie mojego ciała. Ponieważ nosząc ją po lewej stronie/obok ciała w trybie crossdraw, trzeba było odpiąć pasek trzymający prawym kciukiem podczas wyciągania SA... umieszczając kciuk po lewej stronie kurka, co wymagało obrócenia kciuka wokół prawej strony kurka, aby napiąć SA. Odwracając układ paska trzymającego/zatrzasku na zewnątrz/prawą stronę kabury podczas jej noszenia, podczas wyciągania SA prawą ręką (kabura po mojej lewej stronie) kciukiem odpinano zatrzask, kciuk znajdował się wtedy po prawej stronie kurka, a podczas wyciągania SA z kabury kciuk był w pozycji do napięcia kurka i uruchomienia SA, wszystko w jednym płynnym ruchu. Ta kabura działa dziś tak samo dobrze, jak wtedy.
Przeanalizowałem inne opcje z crossdraw do użytku z SA, co doprowadziło mnie do komunikacji z Miltem Sparksem, Idaho City w tamtym czasie. Zgodził się zbudować kaburę crossdraw z jego systemem retencji śrubowej. Zajęło mu to ponad rok, aby wykonać kaburę, ponieważ powiedział, że miał trudności ze znalezieniem Colta SAA, z którym mógłby pracować w celu odpowiedniego dopasowania. Nie jestem pewien, czy Sparks zrobił zbyt wiele kabur Colt SAA w swoim czasie? To dobra kabura, ale nigdy nie zacząłem jej zbytnio używać w terenie, więc wciąż jest dość nieskazitelna. Kabura była/jest dobrym projektem, ale wtedy przeszedłem do używania kabury pokazanej w moim następnym poście.

Attachments

#19 · (Edited)
ColtSAA3G: Jakość wygląda na skórę. Style wojskowe/slim jim mają własną aurę. Używałem podobnego, gdy brałem udział w SASS (Single Action Spending Society) na Alasce w latach 90. Używaliśmy wtedy tylko 1 pistoletu i nie wyciągaliśmy z kabury podczas stania w kolejce, tylko kładliśmy pistolet przed nami i podnosiliśmy go ze stołu. Nie, zasady SASS/CAS nie były wtedy tak bardzo przestrzegane.

Jako młody chłopak mój tata miał kilka kabur Lawrence Leather Goods na 2 pistolety, które posiadał, więc poznałem LLG, zanim skończyłem 6 lat. Często ich najnowszy katalog można było znaleźć w mojej stercie książek ze szkoły średniej! Od tamtej pory mam do nich słabość.
Używam ich modelu 120 od późnych lat 60. i szczególnie ich kabury z klapką Model 100. W '69 roku zapewniła ona dom dla nowego Rugera Super Blackhawk 7 1/2" .44 magnum. Próba użycia/wyciągnięcia tego wspaniałego starego SA z kabury na moim prawym biodrze prawie spowodowała u mnie skurcze! Więc zacząłem używać ich modelu 100, umieszczonego po mojej lewej stronie, z tyłkiem skierowanym do przodu. Umożliwiło to użycie jako crossdraw (mimo że dolna krawędź kabury miała tendencję do przecierania moich dżinsów w pobliżu kolana!), z moją prawą ręką przechodzącą z przodu, palcami chwytającymi tyłek, gdy mój kciuk otwierał pasek zabezpieczający klapki i następnie pociągając SA w górę i do przodu.

Po użyciu ich modelu 100 z Super Blackhawk, naturalnym przejściem było użycie tego samego stylu kabury Model 100, kiedy zacząłem używać Colt SAA w 1971 roku. Podczas wędrówek i/lub wędrówek z plecakiem, umożliwiało to niezakłócony dostęp do kabury SA prawą lub lewą ręką, siedząc w pojeździe lub na pniu przy ognisku, zapewniając jednocześnie pewną ochronę przed żywiołami i nie pozwalając, aby odsłonięta końcówka kurka zaczepiała się o krzaki itp.

Attachments

#28 ·
Kabura po lewej stronie to jedna z moich ulubionych kabur typu Slim Jim, która została wykonana dla mnie przez emerytowanego kowboja o imieniu Tracy Brown, który mieszka w północno-zachodnim Kolorado w pobliżu Meeker. Ma lekkie pochylenie do tyłu, dzięki czemu można ją nosić jako crossdraw. Wydaje się, że nie mogę odpowiednio wyważyć moich sakw i po pewnym czasie moje siodło zaczyna przesuwać się w lewo lub w prawo. Obracanie tego pistoletu i kabury z jednej strony na drugą często wyrównuje sytuację. Druga to Slim Jim, której używam do moich 7 1/2" Coltów, wykonana przez RDMakers. Widziałem jego ogłoszenie w Gun List lata temu. Trzecia to kabura do noszenia ukrytego typu wykonana przez Merneckles, która jest również jedną z moich ulubionych, ponieważ jest wysoko i jest zakryta przez mój płaszcz w przypadku szybkiej burzy w górach. Czwartą dostałem niedawno od Old West Reproductions i nie mam ochoty jej wyjmować i porysować. Trzymam ją po prostu na biurku jako ozdobę. Wszystkie mają pętle na młotek, ponieważ zbyt wiele razy wjeżdżałem w szerszenie ziemne i doświadczyłem rodeo, które wkrótce nastąpiło