Colt Forum banner

Sprzedaż na Gunbroker - podział opłat

2.5K views 46 replies 18 participants last post by  ColtLinks  
#1 ·
Jeśli ktoś myśli o sprzedaży broni za pośrednictwem niektórych z bardziej popularnych serwisów aukcyjnych, pomyślałem, że dam znać o niedawnym doświadczeniu, jakie miałem z oddaniem kilku sztuk broni do aukcji za pośrednictwem kilku FFL, jednego FFL, który prowadzi aukcje groszowe za pośrednictwem Gunbroker.com i jednego, który prowadzi aukcje groszowe za pośrednictwem Gunauction.com.
Opłaty mojego FFL Gunbroker wynoszą 18% ceny młotkowej z minimum 75 $.

Niektóre z wyników aukcji Gunbroker z ostatniego miesiąca:

Ruger GP100 .357 magnum, 4" niebieski, LNiB.
Sprzedany za 455 $
Suma częściowa wyniosła 473,20 $ z opłatą za kartę
Wysyłka wyniosła 35 $
Podatki wyniosły 28,39 $
Opłaty dodane przez GB 4,55 $
Suma wyniosła 541,14 $
Opłata za konsygnację FFL wyniosła 79,35 $
Sprzedawca opisał dodatkowe opłaty Gunbroker, które zostały odjęte od mojej płatności jako
6% z 400 $ = 24,00 $
4% z 55 $ = 2,20 $

Z ceny młotkowej 455 $ otrzymałem 349,45 $, czyli około 76%.

Sig Sauer P320 X5, stan 98%
Sprzedany za 531,26 $
Suma częściowa z opłatą CC 552,51 $
Wysyłka 35 $
Podatki 32,32 $
Opłaty Gunbroker 5,31 $
Suma zapłacona 625,14 $

Opłata za konsygnację FFL wyniosła 92,90 $
Sprzedawca opisał dodatkowe opłaty Gunbroker, które zostały odjęte od mojej płatności jako
6% z 400 $ = 24,00 $
4% z 131,26 $ = 5,25 $

Z ceny młotkowej 531,26 $ otrzymałem 409,11 $, czyli około 77%.

Ruger Old Army Stainless, 7 1/2", stan 95%
Sprzedany za 671 $
Suma częściowa z opłatą CC 697,84 $
Wysyłka 45 $
Podatki 44,57 $
Opłaty 6,71 $
Suma do zapłaty 794,12 $

Opłata za konsygnację FFL wyniosła 117,70 $
6% z 400 $ = 24 $
4% z 271 $ = 10,85 $

Z ceny młotkowej 671 $ otrzymałem 518,45 $, czyli około 77%.

Sprzedałem jeszcze kilka, ale wyniki były w zasadzie takie same. Wszystkie zostały sprzedane za niską cenę, ale z opłatami i podatkami kupujący faktycznie zapłacił w przybliżeniu uczciwą wartość, co kupujący wydają się brać pod uwagę.
Opłaty mojego FFL są moim zdaniem rozsądne.
Opłaty Gunbroker nie są.

Porównaj to z SAA, który zlicytowałem w zeszłym miesiącu na innym serwisie aukcyjnym, Gunauction.com, który został sprzedany za uczciwą cenę 1805 $, z opłatą FFL w wysokości 15%, minimum 150 $. Czek, który otrzymałem, wynosił dokładnie 85% ceny młotkowej, czyli 1534 $.

Nie będę już oddawał żadnej broni do sprzedaży za pośrednictwem GB ze względu na dodatkowe opłaty, które pobierają od sprzedawcy, oprócz opłat pobieranych od kupującego. Mój udział w pięciu sprzedanych sztukach broni wyniósł 65% ceny końcowej po wszystkich podatkach i opłatach. GB jest po prostu zbyt chciwy, biorąc pod uwagę, że nie oferują prawie żadnej obsługi klienta ani ochrony kupującego i są pełne oszukańczych sprzedawców.
Nie wiem, jak sprzedawcy GB wywołują wojny licytacyjne, które skutkują szalonymi cenami młotkowymi, ale tego nie widziałem, a bez tego rodzaju działań dodatkowe opłaty, które pobiera GB, po prostu nie mają sensu. O to właśnie chodzi w byciu dużym psem, powinieneś nadrabiać dodatkowe opłaty, uzyskując więcej akcji i ruchu. Bez akcji równie dobrze mogę trzymać się niektórych mniejszych serwisów aukcyjnych. Mogę uzyskać niższą cenę młotkową, ale bez opłat podejrzewam, że ogólnie wypadłbym lepiej.

#2 ·
Sprzedałem jeszcze kilka, ale wyniki były w zasadzie takie same. Wszystkie zostały sprzedane po niskiej cenie, ale z opłatami i podatkami kupujący faktycznie zapłacił mniej więcej uczciwą wartość, co wydaje się, że kupujący biorą pod uwagę.
Opłaty mojego FFL są rozsądne, IMO.
Opłaty Gunbroker już nie.
Doskonała i pouczająca analiza.

Zawsze uważałem, że ceny na Gunbroker są "sztucznie" obniżane przez potrzebę kupujących uwzględnienia swoich opłat w tym, ile są gotowi zapłacić.

Hammer spada na "uczciwą" cenę i zanim zostaniesz opłacony, jesteś w większości (jeśli nie w całości) pozbawiony jakiegokolwiek "wzrostu wartości", jakiego można oczekiwać w odniesieniu do oferowanego przedmiotu.

Osoba może lepiej zrobić, powierzając swoją broń palną lokalnemu FFL i negocjując lepszą umowę, w przeciwieństwie do transakcji z Gunbroker.

#9 ·
Doskonała i pouczająca analiza.

Zawsze uważałem, że ceny młotkowe na Gunbroker są "sztucznie" zaniżane przez potrzebę kupujących włączenia swoich opłat do tego, co są gotowi zapłacić.

Młotek opada na "uczciwą" cenę i zanim zostaniesz opłacony, jesteś w dupie z większością (jeśli nie wszystkimi) "wzrostami wartości", jakich można oczekiwać w odniesieniu do oferowanego przedmiotu.

Osoba może lepiej zrobić, oddając swoją broń palną lokalnemu FFL i negocjując lepszą umowę, w przeciwieństwie do transakcji z Gunbroker.
Kupujący płacą podatek od sprzedaży stanowej, opłatę za wysyłkę sprzedawcy i opłatę FFL dealera transferowego. Ale kupujący nie płaci żadnych opłat na rzecz Gunbroker. Dlatego kupujący nie płaci więcej niż w przypadku zakupu na dowolnej internetowej stronie sprzedaży poza stanem.

Kupujący płacą uczciwą cenę rynkową na Gunbroker. Nie więcej, nie mniej. Każda sprzedaż jest dobrowolna ze strony kupującego.

#8 ·
Pamiętaj, że jako kupujący można negocjować ze sprzedawcą na gunsamerica i nie ma podatku od sprzedaży ani opłaty za gunbroker.
Nie uwierzylibyście, ilu sprzedawców GB wycofuje przedmiot, o który zadaję pytania, i po prostu sprzedaje go bezpośrednio, a następnie płaci kartą przez telefon. Jestem pewien, że jest to sprzeczne z warunkami świadczenia usług GB, ale są to dość wysokie opłaty.

Nigdy nie sprzedawałem na gunbroker, ale przez wiele lat sprzedawałem na ebay (oba moje konta są z 1999 roku), a kiedy krótko wróciłem w zeszłym roku, aby sprzedać kilka przedmiotów, byłem zdumiony, jak bardzo stało się to bardziej ograniczone, oprócz strasznie wyższych opłat.

#4 ·
Obowiązuje dodatkowa opłata za wysyłkę. Cena sprzedaży 500 plus 35 wysyłka = 535. Podatek od sprzedaży od kwoty 500 jest płacony przez kupującego. Opłaty Gunbroker są płacone przez sprzedającego. Powinieneś zapłacić opłatę za konsygnację plus opłaty Gunbroker na podstawie 500. Kupujący płaci dodatkową wysyłkę i podatki plus 1 procent opłaty za obsługę podatków.

Sprzedawca musi zapłacić Gunbroker podatek od sprzedaży, ale jest on mu zwracany przez kupującego. Konsygnatariusz powinien nie płacić żadnych podatków.

#5 ·
Jeśli pozwolisz sprzedającemu FFL wystawić swoją broń za jeden cent, TO TY ponosisz całe ryzyko. Twój FFL nie ponosi żadnego ryzyka, oni po prostu zarabiają na Twojej inwestycji.
Patrząc na Twoje umiejętności matematyczne powyżej, nie wyobrażam sobie, że nie mógłbyś zrobić kilku zdjęć telefonem komórkowym i wystawić jej samemu, oszczędzając 15%! Nadal możesz używać gunauction.com, aby sprzedać ją samemu.
Wystawiam sam i wysyłam przez mój LGS, nie pobierają ode mnie żadnych opłat poza wysyłką UPS. Nawet jeśli zapłaciłbym im dodatkową opłatę, byłoby warto i mogę ustawić cenę początkową, aby nie zostać ewentualnie oszukanym, jeśli w pobliżu nie ma kupujących przy zamknięciu.
Konta aukcyjne są zwykle darmowe do założenia i łatwe w użyciu. Mamy również lokalne strony, które wystawiają broń, po prostu spotykasz się z kupującym w swoim LGS i zlecasz im transfer.

#6 ·
I powód, dla którego wielu używa Guns International.
1. Bezpośredni kontakt między Sprzedającym a Kupującym. Bezpośrednie dane kontaktowe, numer telefonu i adres e-mail są wymienione na stronie każdego sprzedawcy.
2. Bardzo niska opłata za wystawienie, np. 15,00 $ za wszystkie broń palną niezależnie od wartości/ceny sprzedaży.
3. Bardzo niska opłata za wszystkie inne przedmioty, takie jak amunicja, lunety itp., z wyłączeniem broni palnej.
4. Brak podatku od sprzedaży

Pozdrawiam,
Tom Platt
prewoodsman@gmail.com
www.colt22.com

#7 ·
I powód, dla którego wielu używa Guns International.
1. Bezpośredni kontakt między Sprzedającym a Kupującym. Bezpośrednie informacje kontaktowe, numer telefonu i adres e-mail, są wymienione na stronie każdego sprzedawcy.
2. Bardzo niska opłata za wystawienie, np. 15,00 $ za wszystkie broń palną niezależnie od wartości/ceny sprzedaży.
3. Bardzo niska opłataza wystawienie wszystkich innych przedmiotów, takich jak amunicja, lunety itp., z wyłączeniem broni palnej.
4. Brak podatku od sprzedaży

Pozdrawiam,
Tom Platt
prewoodsman@gmail.com
www.colt22.com
Guns Intl. jednak (przynajmniej z mojej wiedzy) nie jest aukcją. Jeśli tam wystawisz, podana cena jest ceną wywoławczą, a kupujący może chcieć negocjować. Myślę, że ceny G.I. mają tendencję do faworyzowania sprzedawcy w przypadku przeciętnego produktu.
Jeśli sprzedajesz "broń z świętego Graala", chcesz aukcję, aby zachować potencjał wzrostu.

#10 ·
Wielu nie chce kłopotów z tym wszystkim. Nie chcą chodzić tam i z powrotem z potencjalnymi nabywcami. Większość sklepów pobierałaby opłatę za przelew za wysyłkę broni. Musi być zalogowany i wylogowany. Sklep dostaje swoją część. Sprzedałem wiele broni za pośrednictwem Gunbroker, zarówno dla siebie, jak i dla sklepu, w którym pracowałem, a wkrótce dla nowego sklepu. Prawie zawsze używano startu za 1 grosz. Dlaczego opłaty Gunbroker są tak złe? Podatek od sprzedaży jest taki, jaki jest, chyba że sprzedawany prywatnie. Po co oszukiwać Gunbroker na pieniądze? To po prostu złe na tak wielu poziomach. Prowadzi to do większej liczby zasad i wyższych opłat dla wszystkich.

#14 ·
Doceniam możliwość zobaczenia rozbicia opłat; miło zobaczyć, ile naprawdę kosztuje broń z GunBroker po wszystkim. Wiem, że zanim GB zaczął naliczać podatki, a nawet opłaty za karty kredytowe były rzadkością, już obliczałem koszty wysyłki i opłaty za transfer i zastanawiałem się, czy broń naprawdę będzie tego warta dla mnie po dodaniu tych opłat.

To, co mnie teraz zastanawia, to: Jeśli poważnie interesujesz się bronią, na przykład taką, która jest nieco rzadka, lub po prostu taką, za którą tęskniłeś przez lata, czy pozwoliłbyś, aby doliczone opłaty naprawdę powstrzymały cię przed jej zakupem? A może, gdybyś był obecny na aukcji i mógł wziąć broń do ręki i dokładnie ją zbadać... czy wygórowana opłata powstrzymałaby cię przed licytowaniem jej lub kupnem?

#15 ·
Zastanawiam się teraz nad tym: Jeśli poważnie interesujesz się bronią, na przykład taką, która jest nieco rzadka, lub po prostu taką, której pragnąłeś przez lata, czy pozwoliłbyś, aby doliczone opłaty naprawdę powstrzymały cię przed jej kupnem?
Jako kupujący płacisz tylko podatek od sprzedaży, opłatę za wysyłkę broni, własną opłatę za transfer stanowy i opłatę za kartę kredytową, jeśli jest używana, niezależnie od tego, co powiedział martin08 #9..

W zależności od rzadkości broni i tego, jak bardzo jej chcę, prawdopodobnie tak dla niektórych i nie dla innych.

#17 ·
OP, Twój FFL pobierał od Ciebie 18% PLUS opłaty GB Final Value. Zatem wystawienie go kosztuje FFL zero przecinek zero dolarów, poza pracą związaną z wystawieniem oferty, jakimiś początkowymi opłatami (zazwyczaj darmowymi lub tylko kilkoma dolarami, jeśli chcesz zaszaleć) i radzeniem sobie z konsekwencjami. I dlatego Twoja płatność była dość stała w okolicach 75%. Na GunAuctions Twój FFL pokrył opłaty za wartość końcową i miał niższy procent na początek. To FFL, a nie strony są przyczyną różnicy. Nigdy nie wystawiałem na GunAuctions, więc nie jestem pewien, jaka jest ich struktura opłat. Prawdopodobnie jest niższa niż GB**. Ale tak czy inaczej, Twój GB FFL powinien był jasno powiedzieć, że 18% młotka to nie Twój całkowity koszt... tylko punkt wyjścia LOL.'

** w zasadzie wygląda to dość podobnie, około punktu niżej
Opłaty aukcyjne na GunAuction.com

#22 ·
Zgadza się. Ta opłata w wysokości 1% GB za przywilej zarządzania podatkami stanowymi jest częścią ostatecznej faktury. Nie ma znaczenia, jak płacisz, ta kwota końcowa jest tym, co sprzedawca jest winien GB... SPRZEDAWCA musi zapłacić podatki kupującego i opłatę w wysokości 1% na rzecz GB (wraz z opłatami za wartość końcową itp.), a następnie otrzymać zwrot kosztów od kupującego.
Albo kupujący płaci te 1%, albo sprzedawca łaskawie to robi (jak nigdy).

#23 ·
Często myślę, że gdyby sprzedawca obniżył cenę o 25%, to przy prostej sprzedaży mógłby sam łatwo sprzedać.
Wiem, że różne stany mają ograniczenia, które utrudniają to, ale nie zawsze.
Jeśli masz C&R SAA, a godziwa wartość rynkowa wynosi 2000 $, powinno być łatwo uzyskać za niego 1500 $ i wyeliminować pośrednika.
Właściwie kupujący zapłaciłby 2140 $ z 6% podatkiem i 1% GB. Koszty wysyłki i przelewu pozostałyby takie same.
Zatem jeśli kupujący wykona obliczenia, powinien to wziąć pod uwagę i zaoferować 1860 $ za broń o wartości 2000 $, jeszcze bardziej oszukując sprzedawcę.

#27 ·
Gunbroker pozwala teraz osobie sprzedać broń palną bez FFL, a oni zapewniają sprzedawcy etykietę wysyłkową
HU? Muszę to sprawdzić. Ostatnio dostaliśmy e-maile z aktualizacjami, ale nie miałem czasu, żeby je wszystkie przeczytać.
Mimo wszystko, kiedy licytujesz na GB, musisz wziąć pod uwagę wysyłkę, podatek, opłaty GB i przelew. Niektóre osoby mogą dać się złapać może raz, nie wiedząc o tym.

#36 ·
martin08-
Moim zdaniem osoba bez licencji może wysłać broń krótką (nie przez USPS), ale musi ona zostać odebrana przez FFL, jeśli znajduje się poza stanem.
Każda nowoczesna broń palna, pistolet lub broń długa wysłana poza stan musi trafić do FFL stanu odbioru, aby została zarejestrowana na nowego właściciela.

#37 ·
Czy to nie może dotyczyć broni krótkiej?
Aby FFL w jednym stanie mógł zaakceptować nowoczesną broń krótką (od 1899 r. i nowszą) z innego stanu, musi ona zostać wysłana od 01 FFL lub równoważnego.
martin08-
Moim wnioskiem jest to, że osoba bez licencji może wysłać broń krótką (nie przez USPS), ale musi ona zostać odebrana przez FFL, jeśli znajduje się poza stanem.
Jeśli masz rozsądny FFL, możesz wydrukować etykietę wysyłkową na własną rękę, zabrać broń do swojego FFL wraz z dokumentacją odbierającego FFL w otwartym pudełku, aby mogli zweryfikować numery, a Twój FFL wyśle ją za Ciebie, zwykle za rozsądną opłatą. To pozwala na korzystanie z pudełek USPS z ryczałtową stawką wysyłki FFL do FFL.

#39 ·
Ponieważ zawsze używałem USPS, przestrzegałem ich zasad. Ciekawe jest dowiedzieć się, że UPS zezwala na wysyłkę broni palnej poza stan do licencjonowanego FFL.

Ale ponieważ UPS wymaga wysyłki następnego dnia (50-100 $ lub więcej), nie będę z nich korzystał. Mój FFL ma opłatę za transfer w wysokości 20 $ a ubezpieczona wysyłka ryczałtowa wynosi zwykle poniżej 25 $, więc USPS nadal wygrywa z UPS.

#41 ·
Ponieważ zawsze używałem USPS, przestrzegałem ich zasad. Ciekawe jest dowiedzieć się, że UPS zezwala na wysyłkę broni palnej poza stan do licencjonowanego FFL.

Ale ponieważ UPS wymaga wysyłki na następny dzień (50-100 $ lub więcej), nie używałbym ich. Mój FFL ma opłatę za transfer w wysokości 20 USD, a ubezpieczona wysyłka ryczałtowa wynosi zwykle poniżej 25 USD, więc USPS nadal wygrywa z UPS.
UPS i Fedex zezwalają na wysyłkę broni palnej, ale jeśli zamierzasz przestrzegać ich zasad, musisz mieć konto nadawcy, które wymaga dodatkowych dokumentów/wytycznych. Oczywiście możesz po prostu upuścić broń i odejść, nie ujawniając, co jest w pudełku (lub kłamać) i najprawdopodobniej dotrze ona tam, gdzie powinna, ale jeśli to zrobisz, ryzykujesz również, że jeśli przesyłka zostanie uszkodzona/zgubiona/skradziona, dowiedzą się, że wysłałeś coś wbrew ich zasadom, odmówią wszelkich świadczeń ubezpieczeniowych.

#44 ·
Jeśli ktoś myśli o sprzedaży broni za pośrednictwem niektórych z bardziej popularnych serwisów aukcyjnych, pomyślałem, że dam znać o niedawnym doświadczeniu, jakie miałem z oddaniem broni do aukcji za pośrednictwem kilku FFL, jednego FFL, który prowadzi aukcje groszowe za pośrednictwem Gunbroker.com i jednego, który prowadzi aukcje groszowe za pośrednictwem Gunauction.com.
Opłaty mojego Gunbroker FFL wynoszą 18% ceny młotkowej z minimum 75 $.

Niektóre z wyników aukcji Gunbroker z ostatniego miesiąca:

Ruger GP100 .357 magnum, 4" niebieski, LNiB.
Wylicytowano za 455 $
Suma częściowa wyniosła 473,20 $ z opłatą za kartę
Wysyłka wyniosła 35 $
Podatki wyniosły 28,39 $
Opłaty dodane przez GB 4,55 $
Suma wyniosła 541,14 $
Opłata za konsygnację FFL wyniosła 79,35 $
Sprzedawca opisał dodatkowe opłaty Gunbroker, które zostały odjęte od mojej płatności, jako:
6% z 400 $ = 24,00 $
4% z 55 $ = 2,20 $

Z ceny młotkowej 455 $ otrzymałem 349,45 $, czyli około 76%.

Sig Sauer P320 X5, stan 98%
Wylicytowano za 531,26 $
Suma częściowa z opłatami CC 552,51 $
Wysyłka 35 $
Podatki 32,32 $
Opłaty Gunbroker 5,31 $
Suma zapłacona 625,14 $

Opłata za konsygnację FFL wyniosła 92,90 $
Sprzedawca opisał dodatkowe opłaty Gunbroker, które zostały odjęte od mojej płatności, jako:
6% z 400 $ = 24,00 $
4% z 131,26 $ = 5,25 $

Z ceny młotkowej 531,26 $ otrzymałem 409,11 $, czyli około 77%.

Ruger Old Army Stainless, 7 1/2", stan 95%
Wylicytowano za 671 $
Suma częściowa z opłatą CC 697,84 $
Wysyłka 45 $
Podatki 44,57 $
Opłaty 6,71 $
Suma do zapłaty 794,12 $

Opłata za konsygnację FFL wyniosła 117,70 $
6% z 400 $ = 24 $
4% z 271 $ = 10,85 $

Z ceny młotkowej 671 $ otrzymałem 518,45 $, czyli około 77%.

Sprzedałem jeszcze kilka, ale wyniki były w zasadzie takie same. Wszystkie zostały wylicytowane za niską cenę, ale z opłatami i podatkami kupujący faktycznie zapłacił około uczciwej wartości, co kupujący wydają się brać pod uwagę.
Moje opłaty FFL są rozsądne, IMO.
Opłaty Gunbroker już nie.

Porównaj to z SAA, które zlicytowałem w zeszłym miesiącu na innym serwisie aukcyjnym, Gunauction.com, który został sprzedany za uczciwą cenę 1805 $, z opłatą FFL w wysokości 15%, minimum 150 $. Czek, który otrzymałem, wynosił dokładnie 85% ceny młotkowej, czyli 1534 $.

Nie będę już oddawał żadnej broni do sprzedaży za pośrednictwem GB ze względu na dodatkowe opłaty, które pobierają od sprzedawcy, oprócz opłat pobieranych od kupującego. Mój udział w pięciu sprzedanych pistoletach wyniósł 65% ceny końcowej po wszystkich podatkach i opłatach. GB jest po prostu zbyt chciwy, biorąc pod uwagę, że nie oferują prawie żadnej obsługi klienta ani ochrony kupującego i są pełne oszukańczych sprzedawców.
Nie wiem, jak sprzedawcy GB wzniecają wojny licytacyjne, które skutkują szalonymi cenami młotkowymi, ale tego nie widziałem, a bez tego rodzaju działania dodatkowe opłaty, które pobiera GB, po prostu nie mają sensu. O to właśnie chodzi w byciu wielkim psem, powinieneś nadrabiać dodatkowe opłaty, uzyskując więcej akcji i ruchu. Bez akcji równie dobrze mogę trzymać się niektórych mniejszych serwisów aukcyjnych. Mogę uzyskać niższą cenę młotkową, ale bez opłat podejrzewam, że ogólnie wypadłbym lepiej.
Niedawno kliknąłem na pistolet "Kup teraz" na GB i dopiero gdy przeszedłem do następnego ekranu, jako kupujący dowiedziałem się, że do zakupu za 2300 $ zostanie doliczone dodatkowe 161,00 $. Wyjaśnieniem było, że jest to 1% opłaty za usługę plus opłaty za przepisy stanowe (lub podobne sformułowanie), które, jak przypuszczałem, były podatkiem od sprzedaży, chociaż nie sądzę, aby zostało to wyraźnie powiedziane. Ponieważ do końca aukcji pozostała tylko godzina, wysłałem e-mail do sprzedawcy i zapytałem, czy mogę przyjść obejrzeć pistolet, jeśli się nie sprzeda i kupić go bezpośrednio od niego. Jeśli są dealerem, spodziewałem się zapłacić podatek od sprzedaży ...... jeśli osobą fizyczną, nie zrobiłbym tego, ale głównym celem było zobaczenie broni osobiście i jeśli mi się spodobała, uniknięcie również opłaty za wysyłkę i opłaty FFL. Nie próbowałem obejść opłat GB i powiedziałem sprzedawcy, że z przyjemnością wyślę 1% opłaty do GB, jeśli oni lub GB pomyślą, że próbuję tego uniknąć. Ponieważ broń znajduje się zaledwie 50 mil od miejsca, w którym będę w ten weekend, pomyślałem, że lepiej będzie ją odebrać i osobiście sprawdzić.

#45 ·
Niedawno kliknąłem na pistolet "Kup teraz" na GB i dopiero na następnym ekranie, jako kupujący, dowiedziałem się, że do zakupu za 2300 $ zostanie doliczone dodatkowe 161,00 $. Wyjaśnieniem była opłata serwisowa w wysokości 1% plus opłaty za przepisy stanowe (lub podobne sformułowanie), które, jak przypuszczałem, były podatkiem od sprzedaży, chociaż nie sądzę, żeby to zostało wyraźnie powiedziane. Ponieważ do końca aukcji pozostała tylko godzina, wysłałem e-mail do sprzedawcy z pytaniem, czy mógłbym obejrzeć pistolet, jeśli się nie sprzeda i kupić go bezpośrednio od niego. Jeśli jest dealerem, spodziewałem się zapłacić podatek od sprzedaży ...... jeśli osobą prywatną, nie, ale głównym celem było zobaczenie broni osobiście i, jeśli mi się spodoba, uniknięcie opłaty za wysyłkę i opłaty FFL. Nie próbowałem obejść opłat GB i powiedziałem sprzedawcy, że z przyjemnością wyślę 1% opłaty do GB, jeśli oni lub GB pomyślą, że próbuję tego uniknąć. Ponieważ broń znajduje się zaledwie 50 mil od miejsca, w którym będę w ten weekend, pomyślałem, że lepiej będzie ją odebrać i osobiście sprawdzić.
Odsyłam do tego wątku.

https://www.coltforum.com/threads/gunbroker-compliance-fee.419313/?post_id=3766513#post-3766513