Colt Forum banner

Karabin Winchester "Hombre" z 1873 roku?

5.4K views 21 replies 12 participants last post by  OlSAshooter  
#1 ·
Zgaduję, że większość lubiła Paula Neumana w klasycznym już filmie "Hombre" z 1967 roku.

Martin Ritt’s “Hombre” (1967), starring Paul Newman as a man raised by Apaches, has been re-released on Blu-ray by Twilight Time. The film mirrors the politics of the star and director.

Trochę historii o magazynku z guzikiem, Winchester 1873, który również odegrał główną rolę w Hombre
;)
Sporo osób wciąż wierzy, że '73, której używał Newman, to '76. Nie była, ale kradnący scenę karabin '73 z pewnością jest większy niż życie w filmie. Ale '73 w rzeczywistości też jest. '76 to o wiele więcej karabinu w dłoni niż '73.

"Zdecydowanie jest to Winchester 1873 w kalibrze .44-40. Należał do Petera Sherayko z Caravan West Productions, który nabył go pod koniec lat 80. od 20th Century Fox. Spód odbiornika jest oznaczony napisem "20TH FOX". '73 z "Hombre" został również użyty przez kowboja w filmie "Tombstone" z 1993 roku.

Karabin został wyprodukowany w 1909 roku w kalibrze .44-40 z ciężką, okrągłą lufą i pełnej długości rurą magazynka. Gdzieś w trakcie swojego życia lufa i rura magazynka zostały skrócone, nadając mu wygląd modelu Winchester Sporting z magazynkiem "guzikowym". Nie wiadomo, czy stało się to przed czy po nabyciu przez 20th Century Fox."

Ron Clayton ∙
Poziom 2
∙ 3 lata temu
copyTextIcon.svg
Kopiuj

Zdecydowanie mocno zmodyfikowany Winchester 1873 w kalibrze .44-40, wyprodukowany w 1909 roku. Skąd wiem? Posiadam go i od lat prezentuję go na różnych wystawach broni i wydarzeniach związanych z bronią w całym kraju. Jest również prezentowany na styczeń w kalendarzu Winchester Arms Collectors Association na 2020 rok."

Z książki Sherayko, "Tombstone, Guns and Gear", 2004

image.thumb.jpeg.2d4b548c1e16761465a308ec3b534518.jpeg

Według Petera Sherayko, który zagrał Texasa Jacka w kultowym filmie "Tombstone" i jako "Caravan West" dostarczył broń i żywych Buckaroos, którzy grali "Kowbojów". Peter był właścicielem "Hombre" '73 Winchester przez lata. Ron Claton robi to teraz, jak ostatnio słyszałem.

FWIW? '73, zmodyfikowany do strzelania mosiądzem 45CS i pociskami 165 gr, pomieści 10 nabojów w 1/2 rurze magazynka
;)

'73, kal. 45, ma 21,5", średnio ciężką, okrągłą lufę Winchester. 40" OAL i 7# 2,5oz
'76, kal. 45, ma 24" standardowej wagi, pełną sześciokątną lufę Winchester. 45" OAL i 9# 10oz

Ukrycie krótkolufowej '73 w rolce do spania, nawet z magią filmową, byłoby w najlepszym razie problematyczne. Uciążliwa '76? Jeszcze mniej prawdopodobne.

#4 ·
Zgaduję, że większość lubiła Paula Neumana w tym klasycznym już filmie "Hombre" z 1967 roku.

Martin Ritt’s “Hombre” (1967), starring Paul Newman as a man raised by Apaches, has been re-released on Blu-ray by Twilight Time. The film mirrors the politics of the star and director.

Trochę historii o magazynku z guzikiem, Winchestera z 1873 roku, który również odegrał główną rolę w Hombre
;)
Wiele osób wciąż wierzy, że '73, którego używał Newman, to '76. Tak nie było, ale karabin '73, który kradnie sceny, z pewnością jest większy niż w życiu. Ale wtedy '73 też jest w osobie. '76 to o wiele więcej karabinu w dłoni niż '73.

"Zdecydowanie jest to Winchester z 1873 roku w kalibrze .44-40. Należał do Petera Sherayko z Caravan West Productions, który nabył go pod koniec lat 80. od 20th Century Fox. Spód odbiornika jest oznaczony napisem "20TH FOX". "Hombre" '73 był również używany przez kowboja w filmie "Tombstone" z 1993 roku.

Karabin został wyprodukowany w 1909 roku w kalibrze .44-40 z ciężką, okrągłą lufą i pełnej długości rurą magazynka. Kiedyś w swoim życiu lufa i rura magazynka zostały skrócone, nadając mu wygląd modelu Winchester Sporting z magazynkiem "guzikowym". Nie wiadomo, czy stało się to przed czy po nabyciu przez 20th Century Fox."

Ron Clayton ∙
Lvl 2
∙ 3 lata temu
copyTextIcon.svg
Kopiuj

Zdecydowanie mocno zmodyfikowany Winchester z 1873 roku w kalibrze .44-40, wyprodukowany w 1909 roku. Skąd wiem? Posiadam go i od lat wystawiam na różnych wystawach broni i imprezach związanych z bronią w całym kraju. Jest również prezentowany na styczeń w kalendarzu Winchester Arms Collectors Association na 2020 rok."

Według Petera Sherayko, który grał Texas Jacka w kultowym "Tombstone" i jako "Caravan West" dostarczał broń palną i żywych Buckaroos, którzy grali "Kowbojów". Peter był właścicielem "Hombre" '73 Winchester przez lata. Ron Claton robi to teraz, jak słyszałem.

FWIW? '73, zmodyfikowany do strzelania mosiądzem 45CS i kulami 165 gr, pomieści 10 nabojów w 1/2 rurki magazynka
;)

'73, kal. 45, ma 21,5", średnio ciężką, okrągłą lufę o profilu Winchester. 40" OAL i 7# 2,5oz
'76, kal. 45, ma 24" standardowej wagi, pełną sześciokątną lufę o profilu Winchester. 45" OAL i 9# 10oz

Ukrycie krótko lufowego '73 w rolce do łóżka, nawet z magią filmową, byłoby w najlepszym razie problematyczne. Uciążliwy '76? Jeszcze mniej prawdopodobne.

image.thumb.jpeg.b6931c79bc0c58102e0bca6dbb0f6711.jpeg
Przez lata oglądałem ten film kilka razy.
Zawsze mi się podoba

#5 ·
oto filmik, na którym facet strzela i opisuje to
To byłby Ron Clayton, obecny właściciel karabinu. "Zdecydowanie mocno zmodyfikowany Winchester 1873 w kalibrze .44-40, wyprodukowany w 1909 roku. Skąd wiem? Jestem jego właścicielem i od lat wystawiam go na różnych wystawach broni i imprezach związanych z bronią w całym kraju. Jest również prezentowany na styczeń w kalendarzu Winchester Arms Collectors Association na 2020 rok."Wiele osób nieświadomie myśli, że to Winchester '76. Fajnie wiedzieć, co to tak naprawdę jest. Szczegóły mają znaczenie ;)

#6 · (Edited)
Minęło trochę czasu, odkąd to widziałem, ale film Technicolor z 1940 roku North West Mounted Police z Garym Cooperem, Paulette Goddard, Prestonem Fosterem i wieloma wspaniałymi aktorami charakterystycznymi ma, o ile pamiętam, kilka Model 1876. Występuje jakiś karabin, który jest załadowany aż do prawie końca lufy. Oto kilka kadrów z filmu. To przyzwoity film.

#7 · (Edited)
Minęło trochę czasu, odkąd go widziałem, ale film Technicolor z 1940 roku North West Mounted Police z Garym Cooperem, Paulette Goddard, Prestonem Fosterem i wieloma wspaniałymi aktorami charakterystycznymi ma kilka Model 1876, jeśli dobrze pamiętam. Prezentowany jest jakiś karabin, który jest osadzony aż do końca lufy. Oto kilka kadrów z filmu. To przyzwoity film.

View attachment 848376
View attachment 848373
To dość kiczowaty film, który i tak lubię. Oglądałem go jakiś czas temu i zobaczyłem, że Szkot ma karabin z pełną kolbą 1886. Myślę, że widziałem w nim również karabin z pełną kolbą 92. Oto cały film. Przejdź do 17:50, a zobaczysz karabin tego faceta. To także najwcześniejszy, jaki widziałem z tych 92 Winchesterów, które wyglądają jak Henry. To w tej samej scenie. Czy istniały karabiny z pełną kolbą 86, czy tylko zostały one przerobione na potrzeby tego filmu?

#8 ·
Karabiny na czarno-białym zdjęciu to '92. Oczywiste po prawej stronie i przy zamku po lewej stronie. Kolorowe zdjęcie? Może to być '76, ale amunicja wygląda na 45-70. '86? Na pewno słychać dobrze zużyty mechanizm w tym z filmu, który zamieścił Wyatt :)

#9 ·
Zgaduję, że większość lubiła Paula Neumana w klasycznym już filmie "Hombre" z 1967 roku.

Trochę historii o magazynku z guzikiem, Winchestrze z 1873 roku, który również odegrał główną rolę w Hombre
;)
Wiele osób wciąż wierzy, że '73, której używał Newman, to '76. Tak nie było, ale karabin '73, który kradnie sceny, jest z pewnością większy niż w życiu w filmie. Ale tak samo jest z '73 w rzeczywistości. '76 to o wiele więcej karabinu w dłoni niż '73.

"Zdecydowanie jest to Winchester z 1873 roku w kalibrze .44-40. Należał do Petera Sherayko z Caravan West Productions, który nabył go pod koniec lat 80. od 20th Century Fox. Spód odbiornika jest oznaczony napisem “20TH FOX”. '73 z "Hombre" był również używany przez kowboja w filmie "Tombstone" z 1993 roku.

Karabin został wyprodukowany w 1909 roku w kalibrze .44-40 z ciężką, okrągłą lufą i pełnej długości rurą magazynka. Gdzieś w czasie swojego życia lufa i rura magazynka zostały skrócone, nadając mu wygląd modelu Winchester Sporting z magazynkiem "guzikowym". Nie wiadomo, czy stało się to przed czy po nabyciu przez 20th Century Fox."

Ron Clayton ∙
Lvl 2
∙ 3y ago
copyTextIcon.svg
Kopiuj

Zdecydowanie mocno zmodyfikowany Winchester z 1873 roku w kalibrze .44-40, wyprodukowany w 1909 roku. Skąd wiem? Jestem jego właścicielem i od lat prezentuję go na różnych wystawach broni i wydarzeniach związanych z bronią w całym kraju. Jest również prezentowany na styczeń w kalendarzu Winchester Arms Collectors Association na 2020 rok."

Według Petera Sherayko, który grał Texas Jacka w kultowym filmie "Tombstone" i jako "Caravan West" dostarczał broń palną i żywych Buckaroos, którzy grali "Kowbojów". Peter był właścicielem "Hombre" '73 Winchester przez lata. Ron Claton teraz to robi, jak słyszałem.

FWIW? '73, zmodyfikowany do strzelania mosiądzem 45CS i pociskami 165 gr, pomieści 10 nabojów w 1/2 rury magazynka
;)

'73, kal. 45, ma lufę o profilu Winchester o średnicy 21,5", średnio ciężką, okrągłą. 40" OAL i 7# 2,5oz
'76, kal. 45, ma lufę o profilu Winchester o wadze standardowej 24", pełny sześciokąt. 45" OAL i 9# 10oz

Ukrycie krótko lufowej '73 w rolce do spania, nawet z magią filmową, byłoby w najlepszym razie problematyczne. Uciążliwa '76? Jeszcze mniej prawdopodobne.

image.thumb.jpeg.b6931c79bc0c58102e0bca6dbb0f6711.jpeg
Ten film był na moich kanałach kablowych co najmniej 30 razy w ciągu ostatnich 3 miesięcy.
Jest bardzo dobry i oglądałem go zbyt wiele razy!

Świetne informacje i dzięki za zamieszczenie!

#14 · (Edited)

"Hej, hombre! Komplement dla twojego strzelania! Zrobiłeś we mnie dziurę! Uff. Nigdy nie miałem takiego bólu brzucha, odkąd byłem małym chłopcem. Hej amigo! Przyjacielu! - Zamierzam oddać ci tę kulę. "

Image

To świetny film, dla mnie top 10 westernów - naprawdę tęsknię za starymi westernami, te nowsze po prostu wydają się nie łączyć. Pamiętam, kiedy widziałeś reklamę w telewizji dla "Hombre", The Professionals itp. Potem liczyłeś dni, aż będziesz mógł je zobaczyć. A jeśli program był dobry - wracałeś ponownie.

Image

Nakręcony w Arizonie - scenariusz oparty na Elmore Leonard - dobra rzecz!.